Kritisoin viisi vuotta sitten Helsinkiin ehdotettua johtamismallia, koska se keskitti kaiken vallan pormestarille ja kansliapäällikölle. Hävisimme äänestyksen 53-23. Mitään julkista keskustelua ei käyty. Olin silloin yllättynyt, että vihreät, jotka pormestarimallia ajoivat, tyytyivät siihen, että hyväksyttiin malli, joka oli kaukana tavoitteena olleesta demokratian vahvistamisesta.

Nyt näemme karmealla tavalla, mitä vallan keskittäminen tarkoittaa. Pormestari Vapaavuori (kok) pitää pankkivankina 17,5 miljoonan yksimielisesti valtuustoryhmien kesken kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan kokouksessa kuusi viikkoa sitten päätettyä rahoitusta, joka vaikuttaa Helsingin koulujen 2021-2022 lukuvuoden tilanteeseen.

Aiemmin kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat esittelivät asiat. Nyt kaiken esittelee kansliapäällikkö tai pormestari silloin, kun itse niin vaatii. Pormestari voi siis keskittää vallan itselleen. Apulaispormestareilla ja toimialajohtajilla ei vastaavaa mahdollisuutta ole.

Nyt syntynyt tilanne on siis mahdollinen, koska kansliapäälliköllä ja pormestarilla on yksinään esittelyoikeus kaupunginhallituksessa. Kansliapäällikkö esittelee kaiken. Pormestari voi halutessaan ottaa omaan esittelyyn osan asioita. Jan Vapaavuori on ottanut esittelyynsä kansliapäälliköltä talousarvioon ja tilinpäätökseen liittyvät asiat. Sen vuoksin koulurahat ovat hänen takanaan, vaikka päätös on tehty lautakunnassa.

Helsingin johtosäännössä todetaan, että “pormestari johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa ja … poliittista yhteistyötä, jota kaupunginhallituksen tehtävien toteuttaminen edellyttää”. Alamme olla tilanteessa, jossa täytyy lähteä selvittämään, missä vaiheessa pormestarin toiminta rikkoo hallintosääntöä kirjaimellisesti. Helsingin perinteinen vahvuus eli yhteistyön henki on jo rikottu ja uusi pormestari ja valtuusto saa aloittaa sen korjaamisesta.

Päättäjäroolissa hankalimpia ovat asiat, joiden mittakaava on merkittävä, mutta kaikenlainen mediaseksikkyys miinusmerkkistä. Keskustelua ei synny ja huono päätös etenee, vaikka tekisi mitä. Helsingin pormestarimalli oli sellainen viisi vuotta sitten. Tämä tilanne osoittaa, että korjattavaa jäi paljon. Demokratia ei lisääntynyt, vaikka se oli uudistuksen tavoite.

Onneksi aikanaan vaadimme riippumattoman tutkijaselvityksen aiheesta. Se on nyt Tampereen yliopistossa valmistumassa ja antaa edellytykset korjata Vapaavuoren toiminnan räikeällä tavalla näkyväksi tekemät ongelmat, jotka jo viisi vuotta sitten nostimme esiin.

Lue lisää valtuustokäsittelystä 2016, jossa käydään seikkaperäisesti läpi mallin ongelmia, jotka nyt tulevat esiin: