(Tiedote 9.2. 2011)

Kansainvälisillä työelämän sopimuksilla on alkanut olla pitkästä aikaa myös Suomessa käyttöä. Samaan aikaan, kun ammattiyhdistysoikeudet ovat edenneet kehittyvissä talouksissa kuten Kiinassa, on eurooppalaisissa
”taantuvissa talouksissa” merkkejä pyrkimyksistä rapauttaa työelämän pelisääntöjä. Tällaiseen johtopäätökseen tultiin tiistaina Helsingin Sosialidemokraattisen Killan kyselytunnilla, jossa ILO:n entinen
toimitusjohtaja Kari Tapiola ja SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa keskustelivat tutkijatohtori Pilvi Torstin johdolla teemasta ”Kaikille riittää kunnon työtä”.

Kari Tapiola totesi, että esimerkiksi Kiinassa on tapahtunut viimeisimmän kymmenen vuoden ajan selvää kehitystä työolosuhteissa, vaikka ongelmia on vielä runsaasti. Kiina on alkanut ratifioida ILO:n
sopimuksia, joihin sisältyy raportointivelvollisuus niiden toteuttamisesta. Tapiola korosti, että köyhyyttä voidaan kestävästi poistaa vain työn, ei köyhäinavun kautta. Esimerkiksi Tunisian kuohunnan takana on
nuorten koulutettujen ihmisten työttömyys. Kansainvälinen työjärjestö ILO on jo mukana vahvistamassa maahan kolmikantamekanismia, jonka avulla edistettäisiin työllisyyttä ja parannettaisiin työelämän
pelisääntöjä.

Nikolas Elomaa sanoi, että kahtiajakautuneet työmarkkinat ovat jo todellisuutta Suomessa eikä kansainvälisesti hyväksyttyjä oikeuksia ja pelisääntöjä aina tunneta. Hänen mielestään esimerkiksi virkamiesten
koulutuksessa tulisi huomioida kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimukset, jotka Suomi on ratifioinut.

Seuraavan Killan kyselytunnin vieraana Sttk:n Mikko Mäenpää keskiviikkona 16.2. Bulevardin kahvisalongissa. Aiemmilla kyselytunneilla vieraina ovat olleet europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, kansanedustaja Eero Heinäluoma ja puoluesihteeri Mikael Jungner.

ILO:n sopimuksilla on käyttöä sekä Kiinassa että Suomessa