Helsinki julkisti keskiviikkona kaupungin uusimman panoksen nuorten työllisyyden parantamiseen, 9. luokkalaisille nuorille tarkoitetun kesäsetelin. Kaupunki satsaa 340 000 euroa kaksivuotiseen hankkeeseen, jonka avulla noin 2300 ysiluokkalaista pääsee kahdeksi viikoksi kesällä töihin. Tarkoituksena on, että nimenomaan yritykset palkkaavat nuoria, ja tuki on yhdelle nuorelle 300 euroa.

”Kesätyöseteli on todella hieno asia. Se on yksi monista hyvistä toimenpiteistä, joilla Helsingin kaupunki on viime vuosina lähtenyt tukemaan nuoria ja heidän työllisyyttään”, sanoo Helsingin kaupunginhallituksen jäsen, valtiosihteeri Pilvi Torsti (sd).

Ensimmäinen kesätyöpaikka on avain toiseen työpaikkaan ja portti työelämän pelisääntöihin, velvollisuuksiin ja oikeuksiin, kuten julkistamistilaisuudessa puhunut työministeri Lauri Ihalainen totesi. Gloriassa järjestetyn tilaisuuden kattoteemana oli nuorisotakuun toteuttaminen Helsingissä.

Itse nuorisotakuu tuli voimaan tammikuussa 2013. Sen perusidea on taata alle 25-vuotiaille nuorille tai alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille nuorille työpaikka, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden sisällä ilmoittautumisesta työttömäksi TE-toimistoon.

Pilvi Torsti on ollut mukana nuorisotakuun valmistelussa työskennellessään työ- ja elinkeinoministeriössä. Aihe on hänelle edelleen ensiarvoisen tärkeä.

Toisin kuin toivottiin, nuorisotyöttömyys on noussut kahden vuoden aikana. ”Taloudellinen tilanne on ollut vaikea. Mutta mikä olisi tilanne ilman nuorisotakuuta? Luultavasti paljon pahempi”, Torsti arvioi.

”Tutkimusten mukaan nuoren tulisi saada työtä muutaman kuukauden kuluessa, muuten tilanteella voi olla kauaskantoisia seurauksia koko loppuelämään. Nuoret ovat uusia kansalaisia, jotka julkisen vallan tulee toivottaa tervetulleeksi.”

Torstin mukaan nuorten tilannetta on aina tarkasteltava monesta näkökulmasta. Helsingissä siinä ollaan hyvällä tiellä. ”Kyse ei ole vain työnsaannin vaikeudesta, vaan vaikkapa terveysongelmista tai pikavippiveloista.”

Tilaisuudessa moni puhuja totesi, että jalkautuva työ on olennaista. Se tarkoittaa paitsi että tarvittaessa mennään nuorten pariin ja luodaan matalan kynnyksen palveluja, joissa iso osa avusta on saman katon alla, mutta myös, että työn etsijät menevät konkreettisesti yrityksiin etsimään työpaikkoja.

Torsti kannustaakin yrityksiä palkkaamaan nuoria, vaikka taloustilanne on edelleen huono. ”Monet pienet ja keskisuuret yritykset eivät edelleenkään tiedä tuista, joita nuorisotakuun piiriin kuuluva voi saada. Siksi näihin talkoisiin tarvittaisiin myös tiedotusvälineitä.”

nuorisotakuu2Nuorisotakuun toteuttaminen Helsingissä -tilaisuuden juonsivat Benjamin Shemeikka ja Tiia Louhevaara helsinkiläisnuorten Ruuti-vaikuttamisjärjestelmän ydinryhmästä.