Tänään Taloussanomissa julkaistussa jutussa toimittaja Outi Kokko paneutuu tärkeään aiheeseen: miten käy viime vuosien taantuman nuorten? Kävimme Kokon kanssa aiheesta pitkät keskustelut, hienoa, että Talouslehti nostaa aiheen päivän pääjutukseen. Juttu on luettavissa täällä.

Joulukuussa 15-14-vuotiaista työttömänä oli 19 prosenttia. Olen listannut Politiikan Pelastusohjelman työelämää käsittelevään blogiini nuorisotyttömyyden aktiivisen torjumisen keskeiseksi vaalitavoitteeksi. Asia kuuluu meille kaikille, koska nuorten mukaan pääseminen yhteiskuntaan myös työn kautta on parasta talous-, sosiaali- ja tulevaisuuspolitiikkaa. Tämä on niitä asioita, joissa ei voida odottaa, joissa pitäisi toimia NYT, mieluiten eilen.

Nuorisotyöttömyys on ollut Suomen energiapolitiikan linjattomuuden lisäksi pettymys Vihreiden kykyyn vaikuttaa tärkeiksi pitämiinsä asioihin hallituksessa: nuorten suosiman puolueen työministeriltä olisi odottanut jatkuvaa vahvaa näkemystä, jatkuvia ideoita ja lujia pyrkimyksiä nuorisotyöttömyyden suhteen. Tällaista kuvaa ei ole muodostunut. Ja tilastot ovat nuorten ja pitkäaikaistyöttömien osalta karuja.

Tilastojen ohella on lisäksi paljon hiljaisia signaaleja, jotka ovat herättäneet. Kun kaupungilla tapaa oman opiskelijan parin vuoden takaa ja kysyy kuulumisia huomaa, kuinka tiukassa työt ovat olleet. Samalla kuulee usein pitkät tarinat siitä, kuinka kiirettä pitää, vaikka tarinan päätteeksi käy ilmi, ettei töitä ole. Työttömyydestä on vaikea puhua, se herättää häpeää.

Vaikeus kertoa työttömyydestä kuvaa aikaamme. Viimeiset 15 vuotta talous on kasvanut ja töitä on useimmiten riittänyt. Nyt valmistuvilla nuorilla ei enää ole muistijälkeä 1990-luvun lamasta ja massatyöttömyydestä, joka saattoi koskea yhtäkkiä ketä tahansa. 1980-luvulla syntyneet ovat aikuistuneet ajan hengessä, jossa jokainen on oman onnensa seppä. Ajatus siitä, että jokainen voi haaksirikkoutua, joutua esimerkiksi työttömäksi, on vieraampi. Samoin kuin se, että yhteiskunnan tukiverkot ovat olemassa juuri näitä haaksirikkoja varten, siinä on koko hyvinvointivaltion ydinajatus.