Äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista näyttää olevan menossa tiukaksi. Muutama yksittäinen kansanedustaja ratkaissee asian ensi perjantaina suuntaan tai toiseen.

Alexander Stubb on useissa vaiheissa halunnut profiloitua seksuaalivähemmistöjen asianajajana. Viisi vuotta sitten ulkoministeri Stubb toimi Pride-kulkueen suojelijana. Pari vuotta sitten kansanedustaja Stubb halusi olla ensimmäinen allekirjoittaja lakialoitteelle tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Myös kokoomuksesta puolueena on hänen kasvoillaan pyritty muokkaamaan liberaalin maailman edustaja.

On kysyttävä, mitä tekee Alexander Stubb nyt? Tällä viikolla hän on ollut huomattavan hiljaa.

Alexander Stubb on nyt maan pääministeri ja suurimman puolueen puheenjohtaja. Hänen käsissään ovat tasa-arvoisen avioliittolain läpimenoavaimet.

Stubbin mahtikäskykään ei saa kaikkia kokoomuslaisia lain taakse. Mutta puolueen puheenjohtajan ja pääministerin vahvaa vetoomusta voisi tukea lain läpimenon kannalta ratkaiseva muutaman edustajan joukko.

Siksi nyt on se hetki, jolloin on vedottava: pääministeri Stubb, kokoomuksen puheenjohtaja Stubb, tuleehan tekoja? Aikaa on viisi päivää.

Antti Rinne on valinnut toisen linjan kesästä lähtien. Rinne on tehnyt kaiken, mitä puoluejohtajana voi ja vedonnut ihmisarvoon, vähemmistöjen oikeuksiin ja tasa-arvoon saadakseen Sdp:n lain taakse. Empiviä kansanedustajia lienee jäljellä enää pari kolme. Ilman Rinteen vahvaa linjausta luku olisi suurempi.

Erityisen merkittävä Rinteen periaatteellinen linja on, kun muistamme, että kaksi muuta suurta puoluetta joko enemmistönä vastustaa lakia (keskusta) tai jakautuu suht tasan (kokoomus).