Eilen keksin sanan, joka kuvaa viimeisen kahden kuukauden työtäni työministerin poliittisen erityisavustajana: runsas. Se luonnehtii paljoutta, monipuolisuutta ja pursuvuutta, joka ensimmäistä kahta kuukautta on leimannut.

Miksi kaikki on runsasta?

Se selviää hallitusohjelmasta, joka sisältää valtavan määrän kirjauksia, jotka liittyvät suoraan työministerin tonttiin. Hallitusohjelmahan on ministerien toimintaohje, hallituksen vastuulla on ohjelman toteuttaminen. Työministeri vastaa kaikista työllisyys- ja yrittäjyysasioista, monista markkinoiden toimintaan liittyvistä asioista kuten kuluttaja- ja kilpailuvirastosta sekä patentti- ja rekisterihallituksesta. Uutena asiana työministerin vastuulla ovat kotouttamisasiat. Käytännössä tontillemme tuleekin niin harmaan talouden torjuntaa kuin talous- ja työmarkkinapolitiikan yhteen sovittelua. Jälkimmäinen on kuulunut euroasioiden ohella viikon kärkiuutisiin (lue tästä työmarkkina-asioista, europolitiikan osalta suosittelen Jutta Urpilaisen haastattelua A-Plus-ohjelmassa ja hallitustyöstä laajemmin Pekka Seppäsen kolumnia viime lauantain Ilta-Sanomissa).

Runsautta hallituksen ja sitä myöten erityisavustajan työhön ovat luoneet myös aikataulut. Vaalit pidettiin keväällä kuukausi normaalia myöhemmin. Sitten venyivät hallitusneuvottelut. Tämä näkyy siinä, että 2-3 kuukautta on puuttunut näinä alkukuukausina kaikesta vuoden kiertoon liittyvästä työstä.

Runsauteen liittyy myös se, että on vaikea luetella kolmea tai edes viittä merkittävintä asiaa, mitä omaan työhön kuuluu. Pelkästään tällä viikolla on aloitettu niin suomalaista kuluttajapolitiikkaa vuosille 2012-2015 määrittelevän ohjelman valmistelu kuin hanke, joka arvioi muuttuneita työn tekemisen ja teettämisen tapoja eli esimerkiksi määräaikaisten, osa-aikaisten ja itsensä työllistäjien asemaa (työministerin kuluttajapolitiikkapuheen otteita täällä). Edellisellä viikolla käynnistyi Nuorten yhteiskuntatakuutyö.

Runsautta tuo sekin, että ministerin erityisavustajan työssä pieniä asioita ei juurikaan ole ja suuret asiat lasketaan viikkotasolla kymmenissä. Käytännön runsautta tuo työnkuva, johon kuuluu hankkeiden vetämistä, ministerin taustoittamista, hallitustyön valmistelua, kasapäin tapaamisia ja valtavasti sähköpostia.

Oman runsautensa on tuonut teknologia. Ensimmäisen kuukauden aikana innostuin kirjoittamaan innovaatio-Suomen onnettomasta IT:stä kolumnin, joka poiki paljon yhteydenottoja ja tuntui osuvan johonkin 2010-luvun kollektiiviseen tuskaan. Se tuska jatkuu. Runsaana.