Terveisiä kaupunginhallituksesta: Isot hankkeet eteenpäin & työllisyyspykälän ja vähemmistöjen puolesta!

(Blogi julkaistu Stadin demarien Terveisiä Helsingistä -palstalla)

Malmin lentokentän kiinteistöjen ja rakennuksien osto valtiolta kaupungille jo 2016. Jätkäsaaren bunkkerin uimahallin toteutuskilpailu. Jätkäsaaren tornihotellin sekä tornihotellin yhteyteen vanhaan makasiiniin rakennettavan kongressikeskuksen tontinvuokraus ja huonokuntoisen makasiinin luovuttaminen.

Muun muassa kaikkia näitä Helsingin kaupunginhallitus päätti tänään esittää.

Mukana on valtion ja kaupungin yhteistyöhankkeita, kaupungin hankkeita, yksityisiä hankkeita ja kaupungin ja yksityisten toimijoiden yhteistyöhankkeita, joiden osana myös vanhoja rakennuksia saadaan kunnostettua. Lopulliset päätökset tekee valtuusto parin viikon päästä.

Helsinki siis investoi, rakentuu ja rakentaa, mikä on hieno juttu ja tavoitteidemme mukaista: Helsingin sosialidemokraatit on korostanut kestävästi kasvavan kaupungin tavoitetta kaikissa viime vuosien neuvotteluissa. Helsinki on maamme suurin elvyttäjä!

Isojen hankekokonaisuuksien lisäksi käsittelimme valtuutettujen tekemiä aloitteita. Palautuksista nostaisin esiin kaksi sd-liikkeen arvoista ponnistavaa ratkaisua, jotka menivät läpi 10-5 enemmistöillä:

-Romanien liputuspäivän viettäminen Helsingin kaupungissa eli käytännössä liputus kaupungintalolla (aloite Thomas Wallgren). Ehdotus perustuu vähemmistöjen kunnioittamiseen. Helsingillä on jo vastaava liputuspäivä toiselle maamme perinteiselle vähemmistöryhmälle eli saamelaisille, joten pidimme myös toisen maassamme vuosisatoja eläneen vähemmistöryhmän huomioimista perusteltuna.

-Työllistämispykälän kehittäminen osaksi Helsingin kaupungin hankintapolitiikkaa (aloite Pilvi Torsti). Aloitteen tavoitteena on vaikuttaminen työllisyyteen kaupungin julkisten hankintojen avulla. Osana valmistelua olemme nojanneet muun muassa Haagin kaupungin esimerkkiin. Siellä kaupungin tekemissä yli 200 000 euron palvelu- ja urakkahankinnoissa sovelletaan työllistämisehtoa. Työllistämisehto on kirjattu sopimuksiin. Hankinnan rahallisesta arvosta yrityksen on käytettävä 5-50 prosenttia työttömien, harjoittelijoiden, osatyökykyisten ja suojatyössä olevien työllistämiseen. Työpaikkoja on löytynyt vuodesta 2008 lähtien tähän päivään tullessa yhteensä yli 2700 ihmiselle. Käytännössä työllistämisehtoa sovelletaan vuodessa 60-80 sopimukseen. Nyt Helsingiltä vaaditaan valmistelua niin, että pykälä otetaan ainakin osittain käyttöön 2015 osana Helsingin kaupungin hankintoja ja sitä voidaan muokata uuden hankintalain tullessa voimaan 2016. Pykälän käytölle voidaan määritellä perustellut rajaukset esimerkiksi hankinnan suuruuden osalta sekä erityis-ryhmien osalta, joita pykälän piiriin luetaan. Työllistämispykälään liittyvä valmistelu ja jatkossa kehitystyö mukaan lukien aktiivinen tiedotus ja kumppaniyritysten ja muiden palveluntuottajien aktiivinen informointi vastuutetaan kaupungin keskushallintoon nimettävälle henkilölle.

Lisätiedot: Pilvi Torsti, Sdp:n kaupunginhallitusryhmän pj, 040-71012061 Comment on "Terveisiä kaupunginhallituksesta: Isot hankkeet eteenpäin & työllisyyspykälän ja vähemmistöjen puolesta!"
  • Pentti Saarikko
    21.11.2014

    Olen haikaillut Malmin lentokenttäasiassa sitä, että Helsinki menettää hiukan vetovoimaansa, jos (kun) pienkoneiden lentokenttä häviää. Asuntojen rakentaminen on tärkeää ja sen vuoksi päätös täytynee sietää. Kun liikun paljon ympäri Helsingin ja sen laitamilla, huomaan, että paljon olisi alueita, joille voisi rakentaa. Metsää Helsingissä on paljon, ilmasta katsottuna sen varsinkin huomaa.
    Kaupunginhallituksessa demarit ovat olleet hyvin esillä isoissa asioissa ja päätöksissä, tsemppiä vaan edelleen!


Vastaa

All Posts