Elämme kaupunkien aikaa. Ihmisten elämään ja yhteiskuntien elinvoimaisuuteen liittyvät kysymykset ratkotaan toisaalta lähellä arkista elämämme piiriä, kunnassa/kaupungissa ja toisaalta globaalisti koko maailman tasolla.

Vaikka nationalismi näyttää taas nousevan ja geopoliittisia rajoja pyritään piirtämään uudelleen, kaikki viittaa siihen, että kaupunkien ja metropolialueiden rooli korostuu kansallisvaltioiden rinnalla ja sijaan.

Kaupunkien merkityksestä todistaa voimalla esimerkiksi Benjamin R Barberin kirja ”If Mayors Ruled the World”, jonka Helsingin Sanomat arvosteli taannoin. Ja onpa lukuisien kaupunkien välisten aktiivisten yhteistyöverkostojen joukossa myös ”Cities for peace” – kaupungit rauhan puolesta!

Suomessa Helsingissä kulminoituvat lukuisat aikamme kysymykset: alueiden väliset erot tai eheys, työn ja työelämän muutos, kasvavan väestön ja maahanmuuton tuomat mahdollisuudet ja vaatimukset, energiapolitiikka. Kaupungissa käymme koulua, elämme rinnakkain erilaisine taustoinemme ja luotamme tai olemme luottamatta toisiimme. Omana arkisena mittarina toimii se, että alakoululaislapset voivat liikkua itsekseen, ystävän bussiin unohtama laukku oli korjattu talteen ja päivystysajan saa tarvitessaan. Kaupungissa sykkii myös talouden sydän ja elinvoima, hyvinvointimme pohja ja edellytys.

Olenkin iloinen voidessani palata äitiysvapaalta Helsingin kaupunginvaltuuston ja –hallituksen työhön. Samalla lämmin kiitos varajäsenelleni Jorma Bergholmille ja sitoutuneesta asioiden hoitamisesta poissa ollessani. Se on mahdollistanut täysipainoisen keskittymisen nyt viisikuisen kuopuksen elämän ensivaiheisiin.

Aloitan kaupunginhallitusryhmämme vetäjänä lokakuun alussa.

Lähtökohdiltaan kansainvälisenä ja kaikkien osallisuutta korostavana liikkeenä sosiaalidemokratia on kaiken järjen mukaan arvopohja, jonka tulisi kukoistaa kaupunkien ajassa.

Siksi olen valtuusto- ja kaupunginhallitustyön lisäksi valmis ja motivoitunut pyrkimään Stadin demarien puheenjohtajaksi marraskuun piirikokouksessa. Asia on ollut vireillä jo kesän ajan, mutta sovin istuvan puheenjohtajan kanssa, että hän ilmoittaa oman jatkosuunnitelmansa ensin. Ilmoitus saatiin tänään, kun Risto Kolanen kertoi päättävänsä työnsä piirin puheenjohtajana tähän kauteen.

Omien näkemysten ja saamani palautteen pohjalta julkaisen lokakuussa Politiikan pelastusohjelman hengessä ”Helsingin puolesta” –toimintasuunnitelman. Se tulee olemaan ohjelma ja julistus, jolla pyrin helsinkiläisen sosiaalidemokratian johtoon. Valinnan tekee marraskuinen piirikokous.

***

Nyt on sinun vuorosi, helsinkiläinen tai pääkaupunkimme ystävä. Mitä sinä tekisit? Millaisia asioita pidät tärkeänä Helsingin ja helsinkiläisen sosiaalidemokratian tulevaisuuden kannalta? Mitä olet tai olisit  itse valmis tekemään?

Toivon, että ajatuksiaan antavat eri näkökulmista maailmaa tarkastelevat. Yhtä lailla sosiaalidemokraatit, sd-sympparit kuin sitoutumattomat Helsingin, Suomen ja maailman tulevaisuudesta kiinnostuneet kansalaiset.

Laita viestiä tähän alle tai suoraan minulle syyskuun loppuun mennessä. Helsingin ja helsinkiläisen sosiaalidemokratian puolesta!