(kolumni Uutispäivä Demarissa 15.2.2012)

Pidimme maanantaina työministeri Ihalaisen johdolla aamiaistilaisuuden, jossa työmarkkinajärjestöjen ja kauppakamarin edustajat oli kutsuttu keskustelemaan maahanmuuttajien työllistymisestä ja kotoutumisesta laajemmin.

Session aluksi ministeriön virkamies kertoi omien kokemuksiensa ja selvityksien valossa suomalaisten työmarkkinoiden todellisuudesta:

”Mitä maahanmuuttaja  tekee tykkäämisellä, jos hän ei saa töitä?”

Saman kysymyksen voisi soveltaa nuoriin: mitä töitä halajava nuori tekee syrjäytymisestä huolestuneiden otsarypyillä, jos hänellä ei ole aavistustakaan, miten töitä haetaan.

Tilastojen valossahan meillä lisääntyvät perheet, joissa työttömyyttä on kahdessa sukupolvessa. Silloin nuoren näkökulmasta työ tai työnhaku kuuluu vieraaseen maailmaan.

Näiden kahden ryhmän, nuorten ja Suomessa asuvien maahanmuuttajien, keskuudessa työttömyys on jopa moninkertainen muuhun väestöön verrattuna. Se pelkästään perustelee, miksi nämä ryhmät ovat hallituksen työllisyyspolitiikan avainryhmiä pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten ohella.

Nuoret ja töitä etsivät maahanmuuttajat ovat myös niitä, joiden työpanos yltää vuosikymmeniä eteenpäin. Kääntäen nämä ryhmät ovat myös niitä, joiden putoamisella kelkasta on kaikkein kauaskantoisimmat seuraukset.  Syrjäytyminen koulutuksesta ja työstä johtaa syrjäytymiseen yhteiskunnasta. Kansantaloudellinen hinta lasketaan miljoonissa. Inhimillistä hintaa ei voi edes laskea.

Palataan kysymykseen työstä. Miten Suomessa saa töitä? Sen ensimmäisen työpaikan tai kesätyön?

Sillä että tuntee jonkun. Tai, että tuntee jonkun, joka tuntee jonkun. Isän tai äidin suhteilla. Ystävien avulla. Sukulaisten firmasta.

Suhteita käytetään kaikkialla maailmassa, mutta pienessä Suomen kaltaisessa maassa niiden rooli korostuu, kun ”kaikki tuntevat kaikki”.

Mitä tekee maahanmuuttaja, jolla ei ole suhteita Suomessa? Entä nuori, jonka perheessä kukaan ei ole käynyt töissä?

Tässä meillä on nyt näytön paikka. Voisitko Sinä suhteillasi auttaa yhtä ensimmäisen työpaikan etsijää? Jo ensi kesänä?

Työministerin aamiaisella maanantaina tuli esiin, kuinka TE-toimistot voivat korvata maahanmuuttajille sen, että heillä ei ole ennestään suhteita Suomessa. Sama pätee ensimmäistä työpaikkaa etsiville nuorille. Siksi aktiivinen työpolitiikka on niin tärkeää. Kyse on yhteiskunnan uusien jäsenten luottamuksesta viranomaisiin ja valtioon.

Tässä yhteisvastuun hengessä työministerin johdolla valmistellaan nuorten yhteiskuntatakuuta. Jotta tavoitteet voivat täyttyä ja nuoret 2013 eteenpäin päästä kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta töihin tai koulutukseen, tarvitaan työnantajien sitoutumista ja kaikkien kansalaisten yhteistahtoa. Valtiolta tarvitaan koordinaatiota ja rahaa ohjaukseen, neuvontaan ja koulutuspaikkoihin. Se raha maksaa itsensä takaisin moninkertaisena.

Kolumni päätteeksi provokaatio, jonka työministerin aamiaisella tarjosi 20 vuotta Suomessa elänyt somalitaustainen virkamies.

”Monet suomalaiset ajattelevat, että isoin ongelma ovat rasistisia solvauksia kaduilla tai netissä huutelevat hölmöt ja  äärioikeistolaiset. Eivät ole. Maahanmuuttajien mielestä pahempi ongelma on liberaalien, akateemisesti koulutettujen suomalaisten ajatusmaailma. Keski- ja yläluokka pitävät tiukasti kiinni omista asemistaan.”

Hei Sinä, jolla on suhteita. Voitko auttaa?