”Näissä vaaleissa tuntuu todella tärkeältä miettiä, ketä äänestän.” Olen viimeisen vuorokauden aikana saanut useita yhteydenottoja puhelimitse ja sähköpostilla kansalaisilta. Kaikkien viesti on ollut sama: näissä vaaleissa mietin erityisen tarkkaan oman ääneni kohtalon.

Samaan aikaan olen lukenut Tommi Uschanovin kirjaa ”Suuri Kaalihuijaus. Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä”. Kirjan viesti on, että valtaosa ihmisistä äänestää vailla kummempaa tietoa asioista. Näin on kaikkialla läntisessä maailmassa. Esimerkiksi suomalaisista 17 prosenttia tiesi tutkimuksessa veroäyrin suuruuden. Silti valtaosalla on mielipide siitä, onko se liian alhainen tai liian korkea.

Uschanovin kirja on siis räikeässä ristiriidassa saamieni viestien ja vaalikenttien palautteen kanssa. Olisiko niin, että näissä vaaleissa monet heräävät miettimään asioita syvemmin ja hankkimaan tietoa? Ehdokkaana tietenkin toivon niin. Uschanovin kirja myös antaa hienoja näkökulmia siihen, miten voimme jatkossa kehittää demokratiaa ja kansalaisten tietämystä asioista. Eduskunta ja kansanedustajat voivat tehdä paljon.

Mitä näissä vaaleissa ainakin olisi hyvä tietää, kun äänestää? Tärkein viesti minusta on, että mikään ei muutu, jos kokoomus ja keskusta vaihtavat pääministerin ja valtiovarainministerin salkkuja keskenään.

Jos haluaa muutosta nykytilanteeseen ja parannusta esimerkiksi sellaisiin asioihin kuin julkiset palvelut, nuorten työllistyminen & syrjäytymisen vähentäminen, oikeudenmukainen verotus tai palveluyrittäjien työn kannattavuus, Sdp esittää toteuttamiskelpoisia tavoitteita. Jos pidät näitä tärkeinä ja pidät äänestämistä vakavana asiana, suurimmaksi puolueeksi on äänestettävä Sdp.

*****

”Eräs masentavimmista poliittisen psykologian tutkimustuloksista on, että ne, joiden uskomukset pitävät kaikkien huonoimmin paikkansa, ovat niiden paikkaansapitävyydestä usein kaikkein varmimpia. Ihminen, joka uskoo esimerkiksi köyhille syydettävän veronmaksajien rahaa 20-kertaisesti enemmän kuin todellisuudessa tapahtuu, on mitä todennäköisemmin järkähtämättömän vakuuttunut uskomuksensa paikkaansapitävyydestä. Sen sijaan ihminen, joka uskoo rahaa syydettävän köyhille vain hieman tai ei ollenkaan enemmän kuin tapahtuu, on hyvin epäröivä ja varovainen tämän paljon paikkaansapitävämmän tiedon totuudellisuuden suhteen.” (Tommi Uschanocv: Suuri Kaalihuijaus, Teos 2010)