Tällä viikolla kuusi kuukautta elämää Torinossa. Joku aika sitten tuli täyteen 100 työpäivää Euroopan koulutussäätiön johtajana. Olen viihtynyt ja viihdyn edelleen loistavasti niin töissä kuin muussa elämässä.

🔸Töissä sain kesällä viimeisteltyä kahdenkeskiset tapaamiset koko henkilöstön kanssa. Syyskuun lopussa pidimme virkistyspäivää, jonka osana kävin läpi 1-1-keskusteluista tekemieni muistiinpanojen pohjalta tutkijaotteella kesäviikkoina työstämäni johtopäätökset. Ajattelen, että meillä on nyt yhteinen jaettu näkemys asioista, jotka yhtäältä vaativat sisäisesti huomiota ja toisaalta antavat pidemmän tähtäimen strategista tulevaisuussuuntaa. Monenlaisia vaativiakin asioita. Olennaista minun kannaltani, että tunnen nyt 130 ihmisen osaamisen ja ajatuksia – tälle on hyvä rakentaa.

🔸Ulkoisessa maailmassa työtämme kehystää maailmantilanne. Kumppanimaihimme kuuluvat esimerkiksi Ukraina, Armenia, Israel, Palestiina, Serbia ja Kosovo. Pelkästään viimeisen parin viikon aikana kaikkien näiden maiden edustajia on ollut mukana ETF:n tapaamisissa. Osaamisen, koulutuksen ja työllisyyden parissa päivätyönsä tekevät ihmiset jatkavat pitkäjänteisesti vaikka maailma ympärillä järkkyy. Samalla pyrimme parhaamme mukaan viimeistelemään ensi vuoden työsuunnitelmaa, jonka johtokunta marraskuussa hyväksyy. Painopisteiden asettaminen toisaalta selvää (esimerkiksi EU:n laajentusmispolitiikka), toisaalta epävarmaa.

🔸Olen edelleen vaikuttunut ETF:n työstä ja maineesta alueilla, joilla työtä tehty pitkään. Esimerkiksi hiljattain sain kirjeen Libyan tuoreehkolta ministeriltä, jonka kokenut avustaja osallistui Torinossa Osaamisen ennakointi -tilaisuuteemme vuosien katkoksen jälkeen. Yhteistyötä ETF:n kanssa koulutus- ja työllisyyspolitiikassa toivotaan lisää. Samanlaisen viestin sain kesällä, kun tapasin Egyptin ministerin.

🔸Syksylle asetettu ulkoinen tavoite vie säännöllisille matkoille Brysseliin ja EU-puheenjohtajamaa Espanjaan. ETF toimii EU:n työllisyysosaston alaisuudessa, mutta työmme laaja temaattinen ja maantieteellinen sisältö tarkoittaa, että yhteistyöpintaa on monen EU:n toimijan kanssa. Siksi sisäinen EU-diplomatia on tärkeää etenkin kun tulen itse Brysselin kuplan ulkopuolelta.

🔸Kotona arki Aatos-koululaisen ja aupairien Pipan ja Riston kanssa toimii. Aatos on ensimmäistä koulupäivää lukuunottamatta ollut kotonaan uudessa elämässään. Minun vuosia ajama kokonaiskoulupäivä toteutuu nyt todenteolla. Koulubussiin pitää lähteä puoli kahdeksan jälkeen ja kotiinpaluu 17-18 aikaan. Tähän päälle kahtena iltana vielä kahden tunnin kuoroharjoitukset toisella puolella kaupunkia. Täydestä arjesta huolimatta Aatos on ollut innokas viikonloppuretkeilijä ja ollaan nautittu niin Välimerestä kuin Venetsian tunnelmasta.

🔸Äiti ja isä ovat minulle uskomaton apu juuri tänä syksynä kun töiden ja niihin liittyvien matkojen lisäksi hoidettava tulevan pysyvän kodin remonttiin ja kaiken aloittamiseen liittyviä asioita. Voin sopia loputtomia kauppareissuja iltoihin ilman, että Aatoksen pitää reissata mukana. Erityisesti olen iloinnut ja arvostanut isän ja äidin kykyä ottaa kaupunki haltuun ja kotiutua. Isän ilmiömäinen kyky luoda yhteyksiä ihmisiin ilman yhteistä kieltä on taas esillä kuten aikanaan Sarajevossa ja monien ulkomaalaisten ystävieni kanssa. ”Kiteen poika” meinaa välillä vähätellä itseään, mutta minä muistutan aina, että hän on esimerkki siitä, kuinka Suomi oli vain vähän aikaa sitten maa, jossa kaikkien ei ollut mahdollista opiskella ja kuinka upeaa ja kunnioitettavaa on, että hän on rohjennut tarttua maailman avaamiin mahdollisuuksiin!

🔸Paras uutinen tuli, kun aloin puhua ensi vuoden au pair -tarpeista. Nykyiset ilmoittivat olevansa käytettävissä❤️

🔸Jos olet kiinnostunut seuraamaan ETF-työtämme enemmän ota seurantaan organisaation some-kanavat ja minun LinkedIn-tili. Uskon, että työmme konkretia tuo lohtua maailman musertavien uutisten keskellä.