Kuntavaaleista uhkaa paikallislehti Helsingin Sanomien johdolla tulla Helsingissä absurdi demokratian irvikuva.

Vaaleissa valitaan 85 valtuutettua. Nykyisessä valtuustossa edustettuna on yhdeksän puoluetta: Skp, vasemmistoliitto, Sdp, vihreät, keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, kokoomus ja rkp. Todennäköistä lienee, että 85 valtuutettua valitaan tuosta joukosta.

Jos mediaa seuraa niin saattaa kuitenkin luulla, että meillä on käynnissä vaali kahden henkilön välillä. Media on rakentamassa Helsinkiin kaksipuoluemallia.

Keskustelut kaupunkilaisten kanssa osoittavat, että ihmiset ovat nyt ihan hukassa. ”Pitääkö äänestää x, jos ei halua, että y valitaan?” he kysyvät. ”Asioiden vuoksi haluaisin kyllä äänestää z”.

Tämän kaksintaistelu-uutisoinnin, jossa median suosikista ei ole epäselvyyttä, seuraaminen olisi hupaisaa, jos kyse ei olisi demokratiasta.

**

Kokoomus ja sdp vasemmistoliiton tuella ajavat keskenään erilaista talouspolitiikkaa. Helsingissä sen merkitys on suuri, koska Helsinki on vauras kasvava kaupunki, jossa leikkauspolitiikalle ei ole juuri perusteita – paitsi ideologisia.

Vihreistä löytyy monenlaista talouspoliittista ajattelua, mutta kokoomus on vihreiden tuella vienyt läpi omaa linjaansa viimeiset kahdeksan vuotta, kun vihreät on ollut Helsingin toiseksi suurin puolue.

Siksi vaihtoehdosta puhuminen kahden pormestariehdokkaan välillä on lähinnä irvokasta. Talouspolitiikassa vihreät ei ole kokoomusjohtoisen Helsingin vaihtoehto. Budjettineuvotteluissa vihreistä ei ole ollut punavihreän enemmistön johtajiksi. Vihreitä kiinnostaa enemmän pyörätiet kuin vanhustenhoito.

**

HS:n uutinen tänään oli otsikoitu ”Helsingissä kannattaa äänestää muitakin kuin kokoomusta ja vihreitä”. Ja jutussa mainittiin nimeltä – ketkäs muut kuin Anni Sinnemäki (vihr) ja Jan Vapaavuori (kok). Haastateltavana mm. Otso Kivekäs (vihr).

Jos HS pyrkii oikomaan rakentamaansa asetelmaa, olisi kenties ollut perusteltua uutisoida vaihtoehdoista kuten SDP:n ehdokkaista, jotka näkyvästi kampanjoivat Minna Canthin tasa-arvopäivänä kaupungilla mm. Tarja Halosen ja Antti Rinteen vetäminä. Tai jatkaa Li Anderssonin (vas) eilen avaamaa keskustelua.

Miten Vihreät ovat onnistuneet tekemään HS:stä oman äänenkannattajansa?