The Economist -lehti julkaisi vastikään selvityksen, jonka mukaan suomalaiset naiset kohtaavat maailmassa vähiten lasikattoja. Hienoa! Meillä onkin sunnuntain naistenpäivänä monia syitä juhlia historiallisia saavutuksia kuten naisten 1906 saamaa äänioikeutta.

Minusta sunnuntaina onkin olennaista muistaa, että kyseessä on koko maailman naisten juhla, ja monessa maassa naisilla on hyvin paljon vaikeampaa kuin meillä. Sunnuntain menen puhumaan nepalilaisille naisille. Prena-kummityttö tulee mukaan. Niin hänen kuin minun mielestäni kotimaansa suurin yksittäinen epäkohta on tyttöjen ja poikien välisten mahdollisuuksien valtava ero.

Mutta ei kaikki ole lainkaan valmista meilläkään, lähimainkaan. Tällä viikolla naisjärjestöt ja Amnesty pitivät yhteisen vaalikeskustelun. Aiheena oli naisiin kohdistuva väkivalta, josta peräti 47 prosenttia suomalaisista naisista kertoo omaavansa omakohtaisia kokemuksia. Luku on korkea länsimaissa. Näissä tilastoissa “pärjääminen” on traagista. Kahdeksan panelistin voimin sitouduimme viemään eteenpäin keinoja, joita asiantuntijat suosittelevat. Tässä politiikka on ennen muuta tahdon asia.

Entäpä arkemme. Oheinen kuvaaja kertoo, että neljän seinän sisällä tasa-arvoon on matkaa.

kotityot_1