No niin. Tästä ne alkavat. Viikot, kun monissa perheissä aikuiset töissä ja lapset lomalla. Meillä yksi jatkaa päiväkodissa, 12- ja 14-vuotiaat ovat kesävapaita.

Vuosien saatossa olemme selvinneet näillä ideoilla:

  • Harrastukset onneksi jatkuvat ja olemme osallistuneet harrastuksien kesäohjelmiin niin paljon kuin mahdollista.
  • Helsingin kaupungin maksuton tai huokea tarjonta on laajempaa kuin moni tajuaakaan. Kaikkeen ei myöskään tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tsekkaa esimerkiksi easysport.
  • Ekoilla koululuokilla testasimme yliopiston tiede- ja matikkaleirit. Myös muuta leiritarjontaa riittää, joskin se on aika hintavaa.
  • Isompien kanssa olen ajatellut, että koulun jatkaminen leiriviikoilla on kuin jatkaisi tiivistahtista kouluarkea. Yhdessä ollaan todettu, että vapaus on aika ihana tunne (ja se, että saa valvoa iltaisin ja nukkua aamuisin).
  • Isompien koululaisten kanssa käytössä on ”yksi aktiviteetti päivässä” -malli. Näin päivät eivät täysin ”valu käsistä”, vaikka kokopäivä-leirit onkin jätetty. Käytännössä veljeksillä on päivä- ja viikkobudjetti ja voivat itse ideoida, miten tekevät. Yhdessä mietitään viikko kerrallaan. Mukaan ohjelmaan on mahtunut Uimastadikka, Kisahalli, Heureka ja minigolf.
  • Lounaaksi varaan joko valmisruokaa tai sovitaan, että käyvät yhdessä ulkona syömässä. Pikku hiljaa on myös opeteltu valmistamaan ruokaa yhdessä. Lisäksi vanha kunnon puistoruokailu auttaa pikkukoululaisten lounashuolissa Helsingissä.
  • Me olemme siinä onnekkaita, että isovanhempia ja sukulaisia on muualla Suomessa. Pojat ovat tottuneet liikkumaan kahdestaan junalla jo pieninä. Futistreenien vuoksi Helsinkiä ei vain voi kovin moneksi päiväksi jättää!

Ihanaa kesäloman alkua koululaisille ja perheilleen!