Ensimmäinen puolitoista kuukautta takana. Kävin Italian maanantaivapaan turvin pitkän viikonlopun Suomessa laskemassa lapset ja kylvämässä Lammille kasvimaan. Kaikki on hyvin. Muutama kuuluminen:

🔸 Päätimme laskea viime viikolla myös Euroopan koulutussäätiön ETF:n liput puolitankoon tulvissa menehtyneiden ihmisten muistoksi. Toisin kuin Emilia Romagnan maakunnassa, Torinossa ei ole ollut vaarallisia tulvia. Täälläkin Po-joen vesi on kuitenkin paikoin noussut rannan kävelyteille. Viime kesänä täällä koettiin poikkeuskuivuus, joten yleinen ilmapiiri on hämmentynyt. Yleisesti Italia on sekä sään ääri-ilmiöiden että Afrikasta Eurooppaan suuntautuvan siirtolaisuuden keskiössä, joten maailman megatrendit ovat päivittäin konkreettisella tavalla osa tv-keskusteluja.

🔸 Nautin kovasti työstäni. Kirjoitin talon omaan ETF Times -lehteen oman työohjelman, jotta koko henkilöstöllä käsitys siitä, miten uusi johtaja pyrkii hommat ottamaan haltuun. Merkkipaaluiksi valitsin 50 työpäivää ja 100 työpäivää. Ensimmäinen tulee täyteen kesäkuussa, toinen syyskuussa, molempiin olen listannut muutaman konkreettisen tavoitteen, joilla ohjaan omaa ajankäyttöä ja fokusta. Kaikkea kun ei voi tehdä kerralla, vaikka olisi miten innostunut!

🔸 Osana 50 päivän tavoitetta olen listannut kahdenkeskiset tapaamiset koko henkilöstön kanssa. Ne ovat loppusuoralla. Yli sata vartin keskustelua, joissa fokus ihmisten työhistoriassa ja sen kohokohdissa sekä ETF:n tulevaisuudessa ovat olleet todella avartavia. Suosittelen metodia kaikille uuteen organisaation töihin meneville – perus organisaatioperehdytyksiin tulee syvyyttä ja rikkautta.

🔸 Yhtenä alkuvaiheen tavoitteena pidän muutaman kumppanimaan edustajien tapaamista. Viime viikolla Torinossa oli koolla pitkäjänteistä työtä tekeviä työllisyys- ja tilastoasioista eri maissa vastaavia asiantuntijoita. Sain jakaa kokemuksia alkaen nuorisotakuun valmistelu yli kymmenen vuotta sitten sekä lukujen vaativuus, josta esimerkkinä meilläkin käytössä olevat kahdet eri tavoin kerätyt tilastot (TEM ja Tilastokeskus). Peer-to-peer toimintakulttuuri vaikuttaa toimivan hyvin. Ensi viikolle suunniteltu Länsi-Balkanin ministerien tapaaminen laajassa koulutustapahtumassa sen sijaan siirtyi, kun EU:n koulutusasioista vastaava komissaari lähti kotimaahansa Bulgariaan muodostamaan hallitusta eikä olisi päässyt paikalle.

🔸 Italian tietyt piirteet tuntuvat olevan muuttumattomia. Illalla kun avaa television näky on usein sama kuin 30v sitten: vanhempia herrahenkilöitä studiossa keskustelemassa hyvin avonaisiin ja tiukkoihin vaatteisiin sonnustautuneen vahvasti meikatun naisjuontajan johdolla. Oma ensiesiintyminen Italian televisiossa uudessa roolissa hoitui paikallisen yleisradion tiede- ja koulutusohjelmassa missä stereotypiat eivät vallalla. Myös Berlusconin mediaimperiumi haastatteli kertaalleen tunnelmista Suomessa.

🔸 Italian taitoni on turhauttavalla tasolla, mutta toivoakin on. Töissä en kieltä treenaa, koska pidän tärkeänä, että yhteinen työkieli on englanti. Intensiivikurssi tarkoittaa 2-3 kertaa viikossa puolentoista tunnin sessiota. Passiivinen tasoni on parempi kuin oletin eli ymmärrän suht hyvin. Siitä seuraa turhautuneisuus aktiivisen puhekielen kanssa. Valonpilkahduksena pidin episodia Bosniassa pari viikkoa sitten: lentokentällä tuttu puhui minulle tavalliseen tapaa bosniaa ja vastasin normaalisti myös. Kun kaveri katsoi minua oudosti tajusi puhuvani italiaa enkä hetkeen saanut mieleen sanaakaan bosniaksi, jota olen puhunut arkisujuvasti parikymmentä vuotta. No, bosnia palasi viiden minuutin jälkeen, mutta olen toiveikas sen suhteen, että italian puhekieli pikku hiljaa ns. puskee läpi. Olen pyhästi päättänyt tehdä läksyt ja opiskella joka päivä heti kun kesäkuun puoliväliin jatkuva tapahtumatsunami on ohi.

🔸 Käytännön elämän rakentelussa kohti pysyvämpiä ratkaisuja riittää säätöä ja tehtävää. Kerron näistä toiste, kun asiat hieman jäsentyneet ja Aatos ja Samuli käyneet tutustumassa tuleviin juttuihin ensi viikolla.

🔸 Työyhteisö kuvissa: viime viikolla illallistettiin johtoryhmäni kesken, kun yksi jäsen lähdössä. Seuraavana aamuna kokoonnuimme työporukalla viiden kilometrin 5’30-juoksuun. Eri Italian kaupunkien kaduilla juostaan aamuvarhain 5’30-teemalla ja kerätään rahaa vähävaraisten lasten terveydenhoitoon. Massatapahtuma oli järjestetty juurikin rentoon Italia-tyyliin. Ensi vuonna uusiksi!