Vuodenvaihteen tienoolla ratkesi, että aloittaisin tänä keväänä elämässä uuden ammatillisen vaiheen Euroopan koulutussäätiön ETF:n johtajana ja muuttaisin sen myötä Helsingistä Torinoon. Tein silloin listan asioista, jotka pyrkisin tekemään ennen lähtöäni. Jonkinlainen esikuvani oli Susanna Huovinen, joka päättäessään pitkän kansanedustajan uransa 2017 piti erilaisia läksiäistilaisuuksia todeten, että hän ei halua hiipien lähteä.

Tässä koottuna kolme kokonaisuutta, jotka halusin viimeistellä eli (1) koulutusartikkelit, (2) valtuustoaloitteet ja (3) kokoontumiset ihmisten kanssa & niihin liittyvät puheenvuorot ja ajatukset.

Kolme koulutusartikkelia. Globaalin koulutukseen liittyvä artikkelikokonaisuus julkaistiin Diplomatic Courier lehdessä tammi-helmikuussa. HS-Vieraskynässä kirjoitin 2040-luvun koulutuksen valmistelun välttämättömyydestä nyt (terveisiä hallitusneuvotteluihin). Kanavassa ja Suomen Kuvalehdessä julkaisua odottaa laaja suomalaisen koulutuksen historiaa ja tulevaisuuden näkymiä käsittelevä artikkeli. Kaikki artikkelilinkit täällä.

Kaksi valtuustoaloitetta. Valtuutetun yksi vaikuttamismuoto ovat aloitteet. Jätin viimeisessä kokouksessani kaksi aloitetta jonkinlaisena mini-tilinpäätöksenä 13 vuoden työstä Helsinki-päättäjänä. Toinen aloite ehdottaa labyrintti-puistoa talvipuutarhaan ja toinen pureutuu pormestarimallin ongelmiin, kun moni asia palkanmaksusta työterveyteen sotkussa. Aloitteet täällä.

Kolme kokoontumista. Kuukauden aikana kokoonnuimme kiitosjuhlaan 2009-2023 mukana kulkeneen tukiryhmän kanssa, työläksiäisiin vuosikymmenien yhteistyökumppanien kanssa ja lopuksi kotiin lähiperheen, ystävien, naapurien ja muun yksityisen elämän ihmisten kanssa. Työläksiäisten puheen julkaisin blogissa – siinä laajempi sanoma näiltä viikoilta. Puhe tässä. Arvostan palautetta.

Lähtö on siis näinä viikkoina rakentunut juuri sellaiseksi kuin toivoin. Olen tehnyt asioita, joita voi tehdä vaan ollessaan vielä paikalla, lähdön äärellä. Ennen muuta olen tavannut ihmisiä ja jäsentänyt erilaisia elämänkaaria. Olen saanut ihania tekstejä, kortteja, runoja, lauluja, oivaltavia tarkkaan harkittuja muistamisia – sanalla sanoen lämpöä. Ne kantavat ja toivoakseni synnyttävät kaikkea uutta myös. Teemme asioita, rakennamme tulevaisuutta. Kiitos kaikille. Kiitos myös Ukraina-muistamisista, joita juhlien yhteydessä tehty.

Pidetään yhtä ja yhteyttä.