Ensimmäiset kaksi viikkoa takana töitä ja elämää Torinossa. Kirjoittelin kuulumisia ja tunnelmia matkalla kotiin vapuksi

🔶Euroopan koulutussäätiössä on noin 130 ihmistä töissä. Saapuessani Sala Europassa pidettiin henkilöstötilaisuus. Oman puheenvuoroni rakenne oli TTMH+ (thank you – motivation -myself – handover +poem) ja lähestymistapa PP (professional & private). Rakenteen taustalla EU-organisaation loputon lyhenneviidakko, jossa navigoin. Huumori toimi. Tunnelma oli lämmin ja odottava. Vaikka Suomessa monet kokivat, että aloitan työn nopeasti nimitykseni jälkeen, henkilöstön näkökulmasta he ovat odottaneet uutta johtajaa toista vuotta.

🔶Asetin tavoitteeksi tavata kaikki 130 työntekijää kahden kesken ensimmäisen parin kuukauden aikana. Kahdessa viikossa tapaamisia on ollut jo 44 ja lähestymistapa tuntuu toimivan. Siinä on kaksi ulottuvuutta. Inhimillisesti koen arvokkaana kohdata ihmiset persoonina nimien ja tittelien takana. Ammatillisesti tapaamiset tukevat samanaikaisesti kesälomiin asti jatkuvaa perehtymisjaksoani, jonka aikana käyn läpi osastot, yksiköt, strategiat ja prosessit. Suomalaiselle tulee yllätyksenä palaute siitä, että olen ensimmäinen johtaja, joka ensi töikseen tapaa ihmiset.

🔶Päivät ovat omasta valinnastani pitkiä. Aamuisin kiipeän kukkulalla sijaitsevaan toimistoomme Villa Gualinoon, jonka historiaan pureudun toiste. Tiloihin on työhuoneiden ohella viritetty viehättävän luovalla otteella kuntosali kellariin, suihkut vanhaan siivouskomeroon ja työpaikkaruokala, joka aukeaa sisäpihalle. Minulle kokonaisuus toimii: aloitan klo 7-8 aikaan urheilemalla, päätän illan tunteina. Iltaisin kävelen takaisin alas laaksoon. Kun perhe on vielä Suomessa, pitkät perehtymispäivät toimivat tähän alkuun.

🔶Asun kesälomaan asti Torinon keskustassa kalustetussa minihuoneistossa. Talon nimi on komeasti Palazzo Garretto. Veljeni kysyi, josko olin toivonut sisustuksen: samettiset tuolit, verhot ja tyynyt hehkuvat kullankeltaisina, sävykkyyttä tulee turkooseista seinistä muuten hillityn harmaan rinnalla. Tullessani minua odotti kuohuvan ohella asuntoon sävytetty kullanvärinen juomapullo. Sisustus on täydellinen esimerkki italialaisesta rohkeasta designista. Toimii!

🔶Varsinainen koti pitäisi etsiä syksyyn mennessä, kun Aatos ja aupair-kaksikko eli äiti ja isä saapuvat. Saan prosessiin töiden kautta ammattiapua, mutta luulen, että viikolla minua kohtasi uskomaton onni: koulutoverini Dora Italian UWC-lukioajoilta asuu nykyään Torinossa. Tapasimme 28 vuoden tauon jälkeen, Dora osasi näyttää kaupungin rosoisempia osia ja on nyt omistautunut asunnonetsintään kanssani. Kaikki vierailuja suunnittelevat pyritään huomioimaan!

🔶Vaikka nautinkin kävelystä, Torinon elämä edellyttää vähintään sähköpyörää ja ympäristön upeat mahdollisuudet myös autoa. Selvittelin asioita etukäteen, mutta työyhteisö on osoittautunut ylivertaiseksi: viikon aikana olen koeajanut yhden työtoverin hybridin ja päätynyt tilaamaan vastaavan kuukausidiilillä ja kokeillut toisen työtoverin ehdotuksesta hänen sähköpyöräänsä, jonka taustalla paikallinen startup-yritys fiksulta vaikuttavalla toimintamallilla. Tässä välissä lomalle lähtenyt kolmas työkaveri, joka asuu samalla kadulla kanssani, toi minulle autonsa avaimet pariksi viikoksi, jos sattuisi olemaan käyttöä. Olimme tavanneet tätä ennen kerran.

🔶Yhden symboliostoksen olen tehnyt. Sunnuntaina olin muutamien työtoverien kanssa läheisellä viinialueella lounaalla. Isäntäni, joka on aloittanut työt ETF:ssä 1990-luvulla kertoi ostaneensa alkupäivinään pullon alueen tunnetuinta punaviiniä baroloa ja avanneensa pullon noin 20 Italian vuoden jälkeen. Ostimme kylästä minulle pullon hyvänä pidettyä muutaman vuoden takaista vuosikertaa. Sovittiin, että avataan 2043. Tulevaisuudessa on hyvä olla, mitä odottaa.

Oikein mukavaa vappu-viikonloppua kaikille!