Sain viikolla osallistua Brysselissä poikkeuksellisen vaikuttavaan tilaisuuteen. Friends of Europe kokosi yhteen illalliselle ja seuraavan päivän pyöreän pöydän keskusteluun johtavia toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta otsikolla “Euroopan tila”.

🔸Illallisella pöytäseurana valkovenäläinen Veronika Tsepkalo, joka asuu puolisonsa Valeryn kanssa maanpaossa Kreikassa. 2020 Valery Tsepkalo oli yksi opposition kolmesta presidenttiehdokkaasta, jotka yhdistivät voimansa. Veronika edusti puolisoaan kampanjassa, kun tämä pakeni perheen lasten kanssa turvallisuusriskien vuoksi. Nyt Tsepkalot keräävät tukea verkkovaaleille, joilla osoitettaisiin, että presidentti Lukashenka ei nauti kansansa luottamusta. Puhuimme Veronikan kanssa, millaista on menettää kaikki materiaalinen – koti, kesämökki, auto, pankkitili – ja olla 9-vuotiaiden kaksosten äitinä maanpaossa. Aion jatkossa tukea heidän kampanjaansa.

🔸Kosovon varaulkoministeri Liza Gashi oli myös pöydässämme. Liza on täydellinen Kosovon toista vuotta vallassa olevan edistyksellisen hallinnon edustaja eli koulutettu, kielitaitoinen ja kirkkaan agendan kanssa liikkeellä. Lisäksi Liza paljastui United World College -alumniksi ja haluaa jatkossa vahvistaa UWC Mostarin toimintaa omalla panoksellaan. Liza pitää koulua tärkeänä ja merkittävänä alueelle – juuri kuten aikanaan koulua perustettaessa oli tavoite!

🔸Puheenvuoroja käyttäneet Ukrainan varaministerit ja järjestötoimijat korostivat, kuinka tällä hetkellä ei ole mielekästä erottaa sotilaallista osallistumista ja kansalaisyhteiskuntaa. Kaikki toimivat Ukrainassa yhteisen tavoitteen puolesta ja kaikki tarvitsevat tukea. Paljon pohdittiin, kuinka ulkopuolisen maailman kyky ja halu tukea säilyy. Balkanin kyynistävien kokemuksien valossa olisi minusta syytä luoda nyt pitkän aikavälin tukistrategiat siltä varalta, että sota pitkittyy. Tosin päivän HS karmaisevaa juttua rintamasairaalasta lukiessa on pakko ajatella niin, että ei tämä brutaali kaikki kansainväliset sopimukset sivuuttava raakuus voi jatkua Euroopassa loputtomiin.

🔸Sain myös tavata Bulgarian komissaari Mariya Gabrielin, joka vastaa koulutus- innovaatio-, kulttuuri- ja nuorisoasioista. Hänestä huokui hyvä energia, jota eurooppalainen innovaatiopolitiikka nyt todella tarvitsee, kun Kiinan suunta on mikä on ja maailma niin monin tavoin geopoliittisesti sijoiltaan.

🔸Kiina-keskustelun veti Financial Timesin ensimmäinen Eurooppa-Kiina kirjeenvaihtaja, joka oli asunut Kiinassa 2016-2022. Kiinalaisen perheen Britanniassa syntynyt ja kasvanut tytär korosti muutosta ensin Trumpin hallinnon ja Huaweihin kohdistuneen vahvan kritiikin myötä ja nyt ihan viime kuukausina. Ilmapiirin ongelmat saivat hänetkin lähtemään Kiinasta viime kesänä kuuden vuoden jälkeen. Myös Kiinan talouden haavoittuvuudet olivat keskustelussa.

🔸Kirjailija Ece Temelkuran Turkista, joka on kuuden vuoden ajan kiertänyt puhumassa ja varoittanut fasismin uhkasta totesi, kuinka vihaa sanaa “toivo”, koska se on heikko sana, jonka vastakohta on toivottomuus. Toivon sijaan hän haluaa puhua uskosta (faith), uskosta ihmisiin kaikesta huolimatta. Iranin naiset eivät olisi kadulla elleivät he uskoisi, että yhä lisää ihmisiä tulee mukaan.

🔸Nigerialainen kirjailija Chimamanda Ngozi Adichie pyysi miettimään viisi viimeksi lukemaasi kirjaa todeten, että naisilla mukana todennäköisesti miesten ja naisten kirjoittamia kirjoja, miehillä lähinnä miesten kirjoittamia kirjoja. Tutkimuksissa tämä on huomattu samoin kuin kirjallisuuden kyky avata erilaisiin ryhmien kuuluvien ihmisten maailmankuvia, jos tietoisesti lukee mahdollisimman laajasti.

🔸Minua oli pyydetty keskusteluihin osallistumisen lisäksi alustamaan digitaalisuudesta ja kriisinkestävyydestä sekä mitä olemme oppineet kriisivuosina. Korostin, että pandemia itse asiassa toi esille myös paljon vahvuuksia sekä kansalaisyhteiskunnassa että teknologisten ratkaisujen kestävyydessä. Yhteisen luottamuksen ja esim. pragmaattisen verkkopolitiikan varaan voimme rakentaa. Erityisesti uusien teknologioiden kanssa on mietittävä geopoliittiset ulottuvuudet tarkasti – samaahan painotti pääministeri Sanna Marin Marko Junkkarin HS haastattelussa. Maailmalla Suomen 5G ja 6G osaaminen ja ratkaisut kiinnostavat – se näkyy myös siinä, miten paljon edustajamme Miapetra Kumpula-Natrin työtä parlamentin verkostoissa arvostetaan.

🔸Illallisella 90-vuotias Friends of Europe -järjestön presidentti Etinne Davignon puhui perspektiivillä, jossa mukana käytännössä koko EU:n olemassaolo. Hän totesi, ettei uskonut sotaan omana elinaikanaan, mutta joutui 60-vuotiaana kokemaan Balkanin sodat ja nyt Ukrainan. Hän päätti sanomalla “Winter is coming. But the winter will also end. The worst does not always happen.” Siihen on haluttava uskoa.