Julkista tänään! Jään virka- ja hoitovapaalle 13.12.2021-10.6.2022.

Asia on kypsynyt kesästä alkaen. Nuorin lapsemme aloitti koulun. Normaalitöissä olisin päätynyt lyhennettyyn työaikaan ja matkustamisen lopettamiseen. Valtiosihteerinä sellainen ei ole mahdollista, joten päädyin puolen vuoden virkavapaaseen.

Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Se on arvokas ekaluokkalaisen ohella meille kaikille. Lukion tokalla oleva esikoinen ja ysiluokkalainen veljensä ovat eläneet arjessa, jossa isovanhemmat ovat välillä asuneet meillä, on ollut lukuisia hoitajia, on synnytty Sarajevossa ja tehty lennossa miljoonia järjestelyjä. Se kaikki on sopinut meille, mutta huomasimme, että nyt kaipaamme muuta. Rauhaa. Vähemmän säätöä, jonka aika sitten taas tulee.

Otan tämän ajan vastaan myös kiitollisena mahdollisuudesta pysähtyä hetkeksi ja katsoa työasioissa taakse- ja eteenpäin. Olen ylpeä ja kiitollinen työstä, jota olen hallitusohjelmaneuvotteluista lähtien saanut tehdä. Oppivelvollisuusuudistus on voimassa, perhevapaauudistus etenee, 5G-verkkoja rakennetaan, olemme ensimmäisiä teollisen mittakaavan ilmastoratkaisuja tekevä maa, AI, digi- ja datakysymykset on saatu nostettua hallituksessa strategiselle tasolle. Toki minua on myös painanut politiikassa moni asia, joihin olen voinut vaikuttaa, mutta samalla kokenut riittämättömyyttä. Kulttuurialan ahdinko, tutkimus- ja tiedepolitiikka, ilmastoratkaisujen mittakaavan esittelyn vaikeus ja – kaikkein raskaimmin – ajan henki, jossa koviten huutamalla todella tuntuu saavan huomioita ilman että juuri kysytään huudon ja huutajan tekemisen vaikuttavuuden perään. Demokratia on hauras enkä soisi sitä hajotettavan sisältä päin kuten moni voima tuntuu olevan valmis tekemään lyhyen tähtäimen hyöty mielessään. Tämän rinnalla on kysymys osallisuudesta, hiljaisempien äänien jäämisestä katveeseen. Kaikkea tätä haluan miettiä.

Sitten on muut asiat kuin politiikka, jotka ovat yli 20 vuotta olleet minulle tärkeitä ja joille toivon saavani hieman tilaa. Globaalit koulutus- ja digitalisaatiokysymykset muodostavat nyt akuutin tulevaisuusagendan. Puoli maailmaa on kärsinyt pandemiasta huomattavasti rajummin pelkästään siksi, että heillä ei ole ollut pääsyä verkkoon ja esimerkiksi koulut olivat etäopetuksen sijaan kokonaan kiinni. Samalla ensi kertaa ikinä meille aukeaa todellisia mahdollisuuksia kehittää kaikkia maailman lapsia ja nuoria yhdistäviä kursseja aikamme kysymyksistä kuten ilmastonmuutos ja datatalousyhteiskunta. Työn ohessa näiden mahdollisuuksien kehittäminen ja edistäminen ei onnistu. Olen lisäksi 2000-luvun alussa Mostariin perustamamme United World College -lukion taustasäätiön hallituksen puheenjohtaja ja HEI Schools startupissa perustajana mukana – molemmissa on tulevina kuukausina tulossa laajempaa strategiatyötä.

Haluan myös, että Samulin ei tarvitse aina venyä. Hän on jättänyt työnsä ja muuttanut kanssani perustamaan UWC-lukiota Bosniaan, kantanut kotivastuunviisihenkisestä perheestä seitsemien vaalien raskaat kampanjakuukaudet, ottanut homman haltuun, kun minulla politiikkaan ja hallitustyöhön kuuluvaa odottamatonta, mutta tärkeää, joka vain hoidettava.

Kiitos suuresti kaikki, jotka näyttivät hoitovapaa-ratkaisulle vihreää valoa ja ymmärsivät sen merkityksen, ennen muuta ministeri-Timo! Toivon palaavani pääministeri Sanna Marinin joukkueeseen mieli kirkkaampana ja kotiasiat levollisessa järjestyksessä. Erityinen ilonaihe on sijaiseni: Kari Anttila on pitkäaikainen luottoihminen, jonka käsiin yhdessä kabinetin supererkkaritrio Ilkka Hamunen, Johanna K Juselius & Tino Aalto kanssa työt on levollista jättää.