Meidän perhe Narinkkatorilla lauantai-iltana 13.4.2019. Julkaistu kuvan henkilöiden luvalla.

Aamulla kävelimme kevättuulessa koko perhe äänestyspaikalle. Teinit vaihtoivat verkkarit farkkuihin demokratian kunniaksi. Viisivuotias totesi, että tämähän on se virpomispaikka. Olivat käyneet päiväkodin kanssa viikolla palvelukeskuksen vanhusten ilona.

Tuntui ihanalta, kun äänestyksen jälkeen oli aikaa mennä perheen kanssa sunnuntaiaamiaiselle ja käydä läpi kaikkien viikon kuulumisia.

Tänään on vaalirauha. Liput salossa. Tänään sanotaan kiitos. Kiitos demokratia, kiitos äänestäjät, kiitos tukijat, kiitos läheiset, kiitos perhe.

Kirjoitin 2016 kirjan, koska halusin nostaa esiin sen valtavan vapaaehtoisen ponnistuksen ja heittäytymisen, joka vaaleissa tehdään. Lisäisin nyt vain sen, että tällä kertaa kaikki on ollut vieläkin ihmeellisempää ehdokkaan kannalta. Koko ajan uusia ihmisiä on ilmoittautunut mukaan ja ystävät läheltä ja kaukaa ovat halunneet auttaa itseään ja tunteja säästämättä. Talkootyönä olemme jakaneet 42 000 esitettä, tehneet verkkosivut, tv-mainoksen, lukuisia videoita, kymmeniä lehti-ilmoituksia, tekstejä, somekuvia, asiamuistioita, vaalikoneiden taustapapereita, ulkomainoksia, kukkajakoja, vaaligrillejä, sosiaalisen median kampanjaa ja lukuisia tapahtumia. Yksittäiset ihmiset ovat myös tehneet yhteenä noin 150 mikrolahjoitusta kampanjaan. Kiitos kaikki.

Tämä viikonloppu on ollut erityisen ihana. Perjantaina pitkän kampanjapäivän päätteeksi pääsin teinivuosiani sanoittaneiden muusikkojen keikalle. Sir Elwoodin Hiljaiset Värit -duo soittiNeiti kevät -valssin, jota suosittelen kaikille näinä päivinä. Lauantaina jaoimme tuhat Pilvi-liljaa eri puolilla Helsinkiä erilaisille ihmisille. Kirjoitin viimeisen asiablogin. Illan FB-liven jälkeen koin, että kaikki on nyt sanottu.

Eilen illalla minulta kysyttiin, että millaisia nämä viikot ovat perheelle? Kerroin, että meillä on valtava tukiverkko, ilman sitä ei olisi mahdollista tehdä vaalityötä kokonaisvaltaisesti. Vanhempani ovat asuneet meillä muutaman viikon. Isä on nostanut liput aamuisin salkoon ja iltaisin vetänyt ne alas, äiti auttanut puolisoa kodin arjessa. Lapset ovat luottaneet siihen, että äidin läsnäolo palaa muutaman viikon päästä. Nyt ollaan siinä hetkessä.

Kaunista sunnuntaita kaikille. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 20 asti. Henkilöllisyystodistus mukaan.

***

Minun politiikkani

En pelkää ketään
Rakastan maailman ihmisiä,
haluan kaikille hyvää,
se on minun politiikkani

että me rakastaisimme toinen toistamme
ei väitellen vaan keskustellen sovussa

Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.
Lämmittäisimme saunan
Istuisimme laiturilla huohottamassa
Olisimme ihmisiksi

että me rakastaisimme toinen toistamme
ei väitellen vaan keskustellen sovussa

Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.
Lämmittäisimme saunan
Istuisimme laiturilla huohottamassa
Olisimme ihmisiksi

(Pentti Saarikoski)