”Yhdysvalloista muuttaneena on pelottavaa seurata vaaleja. Te olette nyt samassa tilanteessa kuin me olimme vuonna 2016. Todella suuret muutokset saattavat olla todella pienestä kiinni.” Näin pohti Yhdysvalloista Suomeen vuosia sitten muuttanut mies perjantaina. Hän muisteli, miten täpärästi Trump voitti presidentinvaaleissa Hillary Clintonin. Häntä mietityttivät yhä Bernie Sandersin kannattajat, jotka päättivät vaalipäivänä jäädä kotiin ja olla tukematta Clintonia presidentiksi.

En täysin jaa tuota pelkoa, mutta isoja asioita nyt on ratkottavana Suomessa ja maailmassa.

Näiden vaalien suurin kysymys on, millaiseen arvopohjaan tuleva hallitusohjelma nojaa. Monen puolueen yhteistyö tarkoittaa, että täydellistä kokonaisuudesta ei tule koskaan. Hallitusohjelma on aina joukko kompromisseja. Siksi hallitusta muodostavien puolueiden ihmiskuvalla ja maailmankuvalla on ratkaiseva merkitys.

Ihmiskuvissa ja maailmankuvissa on suuria eroja.

Toivon, että Sdp nousee johtavaksi voimaksi näissä vaaleissa. Puolueemme ei ole täydellinen. Poliittiseen historiaamme kuuluu päätöksiä ja tilanteita, joissa itse olisin toiminut toisin. Mutta yhdestä asiasta olen varma: tämän päivän Sdp ei hallitusneuvottelijana tee kompromissia kaikkien ihmisten ihmisarvosta. Oikeusvaltiossa politiikan ensimmäinen tehtävä on jakamattoman ihmisarvon suojaaminen.

Sdp:n tavoitteena on reilu ja inhimillinen Suomi, jolla on maailmassa suuri kädenjälki ja pieni hiilijalanjälki. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on päästävä polulle, jolla lämpeneminen on mahdollista pysäyttää 1,5 asteeseen. Se on tehtävä kaikki mukana pitävällä, oikeudenmukaisella tavalla. Työelämän pitää olla reilua. Työmarkkinoiden luottamusta kannattaa vaalia. Olemme tehneet ohjelmatyötä tulevaisuuslinjamme parissa viimeiset kaksi vuotta. Se työ tähtää 2030-luvulle.

Kansanedustajan työ on minulle kutsumus. Tämän ajan haasteet ovat suuria, mutta uskon sitkeästi, että niihin on mahdollisuus löytää poliittiset ratkaisut. Uskoni taustalla on kokemus: tiedän, miten suuria asioita voi saada aikaan puoluerajat, ja joskus kansalliset rajat ylittävällä yhteistyöllä, eri taustaisia ihmisiä ja toimijoita kuunnellen, mustan ja valkoisen sijaan harmaan sävyjä etsien.

Haluan jatkaa tätä työtä. Jos olen mukana, lupaan viedä eteenpäin tulevaisuuslinjaamme ja erityisesti pitää huolta koulutuksesta ja tulevaisuusinvestoinneista hyvinvointivaltioon, tutkimuspohjaisesta ilmastopolitiikasta ja arkisen kotoutumisen vahvistamisesta. Suomessa, Euroopassa ja maailmassa meidän on rakennettava rauhaa.

En usko eturyhmäpolitiikkaan. Mutta uskon, että harvemmin politiikan keskiöön nousevat ryhmät tarvitsevat luottoedustajia.

Lupaan myös kuunnella erityisen herkällä korvalla ihmisiä, jotka kokevat jääneensä hyvinvoinnista osattomiksi, tai tulevaisuuden näköalattomaksi. Lupaan puuttua vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten tilanteeseen konkreettisin ratkaisuin. Huono-osaisuus ei saa synnyttää yhteiskunnassa vastakkainasettelua, vaan yhteisen pyrkimyksen muutokseen.

Käytännössä herkällä korvalla kuuleminen tarkoittaa säännöllistä arkista yhteistyötä ja läsnäoloa arjessa. Sitä työtä olen tehnyt viime vuosina ja nyt vaaliviikkoina. Ratkaisut voivat olla konkreettisia asioita, jotka ihmiset ostarilla tulevat kertomaan ja jotka sitten hoidetaan. Demokratia kuuluu kaikille.

Tiimimme on tavannut tuhansia ihmisiä. Tänään jaamme 1000 Pilvi-liljaa. Illalla klo 19 olen kuulolla Facebook-livessä. Demokratian sydän on ihmisten kohtaaminen.