Erikoinen päivä eduskunnassa. Hallituksen alusta asti ongelmallinen maakunta- ja sotekokonaisuus ei etene. Olen pahoillani monien ammattilaisten puolesta, jotka ovat uurastaneet ministeriöissä, alueilla ja eduskunnassa valtavasti. Osa työstä jää pohjaksi tulevaa ajatellen.

Ymmärrän myös monien poliitikkojen pettymystä. Kun tekee pitkään jotain, on inhimillistä olla harmissaan, kun lopputulos ei ole se, mitä toivoi. Poliittisen historian dosentti Torstin ajatukset kypsyvät, mutta kaikille helsinkiläisille toteaisin:

  1. Helsingissä ei ole terveyskeskusmaksuja, koska olemme niin päättäneet, jotta kaikki hoitoa tarvitsevat tulisivat hoitoon. Käytämme kaupunkilaisten palveluihin enemmän rahaa kuin Uudenmaan kunnat keskimäärin. Tämä on tapa kompensoida kalliita asumiskustannuksia ja puuttua terveyserojen kasvuun. Yksi huoli Helsinkiin muutenkin huonosti istuneessa maakuntamallissa liittyi tähän: olisimme joutuneet heikentämään helsinkiläisten palveluja, koska koko maakunnan tasolla olisi pitänyt tarjota samantasoiset palvelut.
  2. Nyt on aika nostaa metropolialueen kehitystyö agendalle. Kaupungistuminen on aikamme megatrendi ja Helsingin seudun kehittyminen metropolina on tärkeää. Erityisesti metropolialueella olisi viisasta tehdä yhteisiä ratkaisuja liikenteeseen, asumiseen ja maankäyttöön liittyen.

En ole pahoillani, että tämä maakunta-sote-kokonaisuus ei toteudu. Missään vaiheessa en nähnyt perusteluja a) erilliselle uudelle hallintotasolle nimeltä maakunta aikana, jolloin kaikkialla muualla näitä tasoja puretaan ja kaupunkien rooli korostuu b) julkisten terveys- ja sosiaalipalvelujen laajalle markkinallistamiselle.