Elokuussa Kasvot peilissä -haastattelussa totesin, että rypyt pitää saada ylöspäin ja että ollakseen hyödyksi muille, pitää tulla itsensä kanssa toimeen. Nyt on takana niin intensiiviset viikot, että tänä viikonloppuna tämä nainen pitää huoltotauon. Hyvää viikonloppua kaikki!

Pilvi Torsti, 42:
“Jo nuorena päätin, että yksi elämäntavoitteeni on, että kun ryppyjä tulee, ne menevät ylöspäin. Että pitää hymyillä riittävästi. Kun katson peiliin, näen yleensä hymyilevän ihmisen. Nyt voin arvioida, että ryppyjä on riittävästi ja ne ovat menossa ylöspäin. Jollain tavalla se tuo minulle levollisuutta.

Ihminen etsii toisen ihmisen hymyilevästä olemuksesta elämän merkitystä, itseään ja palautetta itselleen. Mielestäni hymyilevän katseen läsnäolo on ihan keskeinen juttu elämässä ja itselleni tosi arvokas asia. Katseella olemme toisillemme maailmassa läsnä.

Minulle on rakas sellainen Eeva Kilven runo, joka päättyy että ”sinä pieni nainen, minä luotan sinuun, tänä iltana minä lämmitän saunan ja pidän sinua hyvänä”. Eli itsensä kanssa pitää tulla toimeen, jos aikoo olla hyödyksi muille. Toivon, että minä itse ja kaikki minut tuntevat, tunnistavat minussa jonkin sellaisen ”meidän Pilvin”. Toivoisin, että samaan aikaan, kun elämä meitä vie, niin ihmiset joiden kanssa olen ollut tekemisissä eri elämänvaiheissa, eri rooleissa ja erilaisissa tilanteissa, voisivat aina tunnistaa minussa sellaisen saman perusytimen.

Minulla on iso perhe ja elämässäni on paljon ihmisiä. Muutama vuosi sitten päätin, että ainakin kerran vuodessa on syytä viettää pari päivää ihan itsekseen. Tsekata, että pystyy yhä löytämään perusytimensä. Tarkistaa, että se ihminen, josta pitää kantaa huolta on tallessa ja voi hyvin, jotta se voi hymyillä muille ja olla tarvittaessa muidenkin puolesta vahva. Samaistun Peppi Pitkätossun lauseeseen: “Jos on tavattoman vahva, pitää olla myös tavattoman kiltti.”

Tunnistan vahvasti eläväni niin sanottuja elämän ruuhkavuosia. Olen oikein mieluusti tässä. Minulla on huoltosuhdetta tanakasti kahteen suuntaan ja näin tulee olemaan pitkään. Se tuntuu arvokkaalta ja myönteiseltä, maailman luonnollisimmalta asialta. Minusta elämä on arvokasta silloin, kun itseään tarvitsee miettiä vain vähän. Ne on ihan muut asiat, jotka liikuttavat tätä maailmaa.”

(Haastattelu julkaistu Demokraatissa)