DSC07033Saimme viikon alkajaisiksi Helsingin Sdp:n vieraaksi työministeri Lauri Ihalaisen. Aamun valjetessa Vuosaaaren satamassa opimme, että pieniä merkkejä talouden kääntymisestä voi satamassa huomata. #KysyLaurilta -sessiossa saimme vastaukset sekä verkossa että paikan päällä esitettyihin kysymyksiin. Alla koonti keskeisistä kysymyksistä, jotka viime viikkoina puhuttaneet.

Keskustelu herättänyt Sitran viime viikolla julkaisema raportti?

”Jatkuvasti on mietittävä työttömyysturvan ajanmukaisuutta. Erilaisia ideoita on ja niitä myös jatkuvasti tutkitaan ministeriössä. Esimerkiksi nyt mietitään yrittäjyyden mahdollistamista työttömyysturvakaudella. Tällä vaalikaudella työurasopimuksessa ansiosidonnaista turvaa lyhennettiin jo 500:sta päivästä 400:ään päivään esimerkiksi silloin, jos työsuhde alle kolme vuotta. Eli sen suuntainen muutos on juuri tehty, jota Sitran julkaisemassa raportissa esitettiin.”

Menneen vaalikauden onnistumiset ja mitä jäänyt vaivaamaan?

”Kun katsomme nyt eteenpäin niin katteettomien lupauksien aika on ohi. Se mitä lupaa on pystyttävä toteuttamaan. Kasvu tullee olemaan hidasta ja työttömyys korkealla. Siksi politiikan merkitys korostuu. Arvoja mitataan siinä, kun julkista taloutta sopeutetaan. Tehdäänkö näitä päätöksiä oikeudenmukaisesti? Olemme näinä vaikeina vuosina tehneet päätöksiä, joissa heikoimpien kimppuun ei olla käyty ja sosiaalista perusturvaa on hieman vahvistettu. Sekä vaivaamaan jääneistä asioita että onnistumisia on liittyen monet työelämäasiat ja esimerkiksi nuorisotakuu. Haluan myös viedä eteenpäin inhimillisiä ratkaisuja, nyt esimerkiksi selvityksessä yli 60-vuotiaiden pitkään työttöminä olleiden asema ja mahdollisuudet päästä eläkkeelle.”

Miksi ette ole neljän vuoden aikana työministerinä toteuttanut nollasopimuksien kieltoa?

”Olen ministerinä lähtenyt siitä, että en vie eduskuntaan esityksiä, joissa ei ole kolmikannan eli hallituksen, työnantajien ja työntekijöiden tukea. En ole tätä pelisääntöä halunnut rikkoa, koska se saattaisi tulevaisuudessa tuottaa ongelmallisia päätöksiä heikommassa asemassa oleville palkansaajille. Mutta kyllä jos jossain olisin toivonut edistystä niin ennen kaikkea kolmessa asiassa: nollasopimukset, lisätuntien tarjontavelvoite osa-aikaisille työntekijöille ja alipalkkauksen kielto. Olemme aktiivisesti näihin etsineet ratkaisuja ja malleja, mutta joku osapuoli on aina harannut vastaan.”

Viikon aihe eli metropolihallinnon mahdollisuudet?

”Kokoomus ei ole metropolista ollut innostunut, mutta se on sitoutunut metropoliesitykseen, joten kyllä se vielä tällä kaudella viedään eteenpäin.”

Eläkeiän nosto ja Sdp

”Iso asia on, että nyt on varmistettu eläkejärjestelmä rahoitus. Voimme lunastaa lupauksen ja olettaa, että paine eläkemaksujen nostamiseen vähenee. Toinen iso asia on, että eläkeikä nousee jatkossa eliniänodotteen mukaan niin, että jokainen lisäelinvuosi nostaisi eläkeikää kolmella kuukaudella. Tärkeää on saada TODELLISTA vanhuseläkkeellejäämisikää nostettua, nyt on se noin 61 ei suinkaan 63, joka nykyjärjestelmän alaikäraja.”

DSC07009 DSC07038 DSC07044 DSC07090ps. Eilen alkoi myös Soppaa ja sanomaa -juhlakevät, josta lisää tulevina viikkoina ja kuukausina.