Kun pyrin kansalaisten valitsemaksi luottamushenkilöksi, asetin itselleni kaksi periaatetta. Ensinnä on tietenkin hoidettava tehtävä(t) mahdollisimman hyvin ja parhaan kykynsä mukaan. Toiseksi on hyvä säännöllisesti pyrkiä tekemään näkyväksi tapa, jolla työskentelee ja esimerkiksi kerrottava, miten priorisoi asioita ja tehtäviä.

Alla lyhyt yhteenveto asioista, joita alkavalla viikolla helsinkiläisen sosialidemokratian ohjelmassa kaupunginhallitusryhmän vetäjän ja piirin puheenjohtajan näkökulmasta.

KAUPUNGINHALLITUS

  • Metropolilain lakipykälistä pyydetty lausunto Helsingiltä 4.2. mennessä. Hallituksen esitys annettaneen eduskunnalle pika-aikataulussa helmikuun aikana. Helsingin lausunto jää huomenna pöydälle ja siitä neuvotellaan ma 2.2. mennessä. Sixten Korkman piti aikoinaan metropolihallintoa hallituksen rakennepaketin merkittävimpänä asiana Suomen kehitykselle ja taloudelle. Olen taipuvainen jakamaan tämän näkemyksen. Viime kesänä edellisessä lausuntovaiheessahan saimme enemmistön mukaan metropolihallintoa puoltavaan esitykseen. Esittelijä kaupunginjohtaja Pajunen jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan. Nyt käsillä olevan lausunnon osalta meidän linjamme selvä: metropolilaki kaikkine ”vesityksineenkin” on saatava nyt läpi. Tavoitteena on parantaa metropolialueen kilpailukykyä, estää eriytymiskehitystä sekä tehostaa maankäytön, asumisen liikenteen suunnittelua ja toteutusta. Asuntotuotannon osalta toivoisimme tiukempaa toimivaltaa, jotta todellisia tuloksia olisi mahdollista saada.
  • Viime viikolla pöydälle jäi ”kaupunginhallituksen asukasosallisuuden avustusten myöntämisperiaatteet ja asukastalojen hallinnon järjestely”. Tuemme muuten esityksiä liittyen myöntämisperusteet, mutta haluamme varmistaa, että yhdeksän sote-viraston alaisuudessa toimivan asukastalon työ pysyy myös jatkossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ohjauksessa.
  • Valtuustolle kaupunginhallituksen esityksenä lähtee 2016 budjettia koskeva lähetekeskustelu aineistoineen, jotka KATTAVAT laajat arviot taloustilanteesta, arvioista, eri kaupunkien tilanteesta jne. Lähetekeskustelu valtuustossa 11.2., siihen tulee nivoutumaan valtuustokauden puolivälitarkastelu.
  • Kaupunginhallituksen esityslista täällä.

HELSINGIN SDP

  • Huomenna maanantaina työministeri Lauri Ihalainen Helsingin piirin vieraana. Aamulla vierailemme Helsingin Satamassa otsikolla ”Onko satama talouden ilmapuntari”, 1030-1130 Ravintola La Merissä Hakaniemessä ministerin toivoma #KysyLaurilta -yleisötilaisuus ja 1130 Hakaniemen Sokoksen kulmalla soppatykki ja Ihalaisen kanssa kaupunkilaisia tapaamassa joukko eduskuntavaaliehdokkaita. Tervetuloa mukaan!
  • Viime keskiviikkona kokoonnuimme osastojen puheenjohtajien ja kansanedustajaehdokkaiden edustajien kanssa vaalikokoukseen. Kokonaisvalmistelutilanne vaikutti hyvältä, kalenterit kootaan jakokuntoon 15.2. mennessä. Laskiaissunnuntaina 15.2. aloitamme vaalikevään Soppaa ja sanomaa –hengessä: 20-vuotista soppatykkikampanjointia juhlistetaan ravintolapäivään sopivalla ohimarssilla ja soppatempauksella. Lisätietoa pian, päivä kalenteriin.

KAUPUNGINVALTUUSTO: puolivälitarkastelu

  • Tulevan viikon to-pe valtuusto kokoontuu puoliväliseminaariin arvioimaan strategian toteutumista. Sd-valmistelua on koordinoinut Thomas Wallgren ja itse olen ollut tausta-apuna. Olemme lähestyneet muita ryhmiä, koonneet omia tavoitteita ja Thomas on muiden ryhmien valtuutettujen kanssa ollut yhteydessä myös kansalaisjärjestöjen edustajiin
  • Julkinen käsittely nähtäneen valtuuston kokouksessa 11.2. osana talousarvion 2016 lähetekeskustelua.
  • Samassa yhteydessä pohdimme myös Sd-valtuustoryhmän ryhmäaloitteita. Ryhmäaloite on uusi käytäntö valtuustossa 2015 alkaen. Jokaisella poliittisella ryhmällä on mahdollisuus tehdä vuoden aikana neljä aloitetta. Ajatuksia mahdollisista aiheista voi esittää.