Reilu vuosi sitten meidät ohjattiin meluisaan luokkahuoneeseen Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Kertakäyttömukeista tarjoiltiin juomia ja keksejä vieraille, ihmisiä tuli ja meni, puhelimet soivat. Ilmassa oli boheemin kansalaisjärjestön tekemisen meininkiä.

Lopulta huoneeseen tuli harmaantunut vanhempi herrasmies, professori Mario Waissbluth, Education2020-kansalaisjärjestön perustaja ja johtohahmo. Järjestö oli perustettu 2008 opiskelija- ja aktivistimielenosoituksien jälkeen. Education2020 ajoi täyskäännöstä Chilen koulutusjärjestelmään, jota luonnehdittiin yhdeksi maailman epätasa-arvoismmista. Sen perusrakenteet olivat peräisin diktaattori Pinochetin ajalta.

Vierailumme sattui käänteentekevään päivään. Maa oli menossa kohti presidentinvaaleja. Vasemmiston ehdokas Michelle Bachelet, joka johti galluppeja ja muutamia viikkoja myöhemmin voitti vaalit, oli juuri ilmoittanut ottavansa Education2020 ajamat tavoitteet omaksi koulutuspoliittiseksi ohjelmakseen.Viisi vuotta tavoitteitaan ajanut porukka koki tehneensä läpimurron.1396960_747090265306813_1461283547_o

Meidät Suomen edustajat oli kutsuttu Education2020 vieraaksi kommentoimaan järjestön koulutuspoliittista ohjelmaa, joka oli rakennettu käyttäen mallina muun muassa Suomea. Korostimme kahta asiaa kuten usein kansainvälisissä yhteyksissä: Suomi oli köyhä maa tehdessään sotien jälkeen aktiivisen päätöksen kouluttaa koko väestö. Silloin luotiin peruskoulu ja maksuttomuuteen perustuva koulutusjärjestelmä. Seuranneina vuosikymmeninä on rakennettu se Suomi, joka nykyään maailmassa tunnetaan. Toiseksi painotimme Chilen tilannetta: maassa on nuori väestö ja paljon luonnonvaroja. Tulevaisuuden menestys ja kasvu riippuu siitä, saadaanko väestön koulutustaso kuntoon. Siihen taas avainasemassa on koulutusjärjestelmä oikeudenmukaisuus.

Eilen Chilessä sitten tehtiin historiaa.  Parlamentti hyväksyi uuden koululain selkein numeroin. Koulu-uudistus tulee voimaan maaliskuussa 2016. Asiasta uutisoi Yle.