Aamun Helsingin Sanomat kertoi puolueiden vaalibudjeteista. Samassa lehdessä Juha Akkanen pohdiskeli vaaliehdokkuuden karuutta. Avaus sekä vaalirahoituskeskusteluun että ehdokkaan näkökulmaan on tervetullut!

Edustuksellisessa demokratiassa valitsemme vaaleilla keskuudestamme päättäjät neljäksi vuodeksi kerrallaan. Vaalijärjestelmämme perustuu yksittäisiin ehdokkaisiin, koska vaaleissa äänestetään henkilöitä, ei vaalilistoja. Siksi tarvitaan ehdokkaita. Jokaisen ehdokkaan on myös tehtävä oma kampanja ja mietittävä sen rahoitus.

Miten vaalien rahoitus rakentuu?

Ensinnäkin HS uutisoimat puolueiden valtakunnalliset kampanjat ovat erillään alueellisten järjestöjen kampanjoista, joten HS-juttu ei sinällään kerro kokonaissummista. Kuvittelisin, että esimerkiksi keskustalla laajaa aluekampanjointia alueellisella rahoituksella. Vielä vähemmän summat kertovat yksittäisen ehdokkaan tilanteesta. Esimerkiksi itse maksan puolueen piirijärjestölle 800 euroa ollakseni ehdokas. Toki rahaa vastaan tarjotaan valokuvaus, koulutuksia ja yhteismainontaa ja -tilaisuuksia.

Oma kampanjani kuten valtaosan ehdokkaista kampanjat perustuu valtavaan määrään talkootyötä. Silti myös suoraa taloudellista tukea tarvitaan.

Olen käsitellyt vaalirahoitusta ja sen periaatteita useissa kirjoituksissa. Itse toivoisin, että aiheesta puhuttaisin myös näissä vaaleissa. Olennaisia asioita ymmärtää ovat ainakin seuraavat viisi asiaa:

  • Vaalikampanjat edellyttävät valtavan vapaaehtoisen työpanoksen lisäksi rahaa. Pikkuruinen ilmoitus maan suurimmassa päivälehdessä maksaa useita tuhansia euroja, muutaman sekunnin televisiopainos toistakymmentätuhatta.
  • Helsinkiläisen ehdokkaan läpimeno edellyttää lähes poikkeuksetta maksettua näkevyyttä katukuvassa ja mediassa.
  • Maksetun median merkitys korostuu ehdokkailla, jotka eivät ole työkseen julkisuudessa.
  • Taloudellinen tuki ehdokkaalle on yksi tapa vaalia edustuksellisen demokratian toimivuutta.
  • Valtaosa ehdokkaista rahoittaa ison osan kampanjaansa itse pitämällä palkatonta lomaa, ottamalla lainaa ja käyttämällä säästöjään. Koska vain murto-osa ehdokkaista pääsee läpi, valtaosa kattaa ehdokaskulunsa omalla siviilityöllään.

Helsingin sanomissa julkaistu kirjoitukseni Vaalituki on myös kansalaistoimintaa täällä.

Aiemmissa kampanjoissa noudattamani periaatteet löytyvät täältä.

Tämän vuoden demokratiaponnistuksessa eduskuntavaaleissa  valitaan valtakunnan tason päättäjät 2015-2019 Pilvinpäivänä 19.4. Olen itse mukana helsinkiläisenä ehdokkaana. Lahjoitukset eduskuntavaalit 2015 kampanjaan voi tehdä Pilvi Torstin tukiyhdistyksen tilille FI74 5542 2320 2719 92, BIC OKOFIHH.