Suomi-Areena-työt tehty. Olin itse tykittänyt kolme päivää täyteen esiintymisiä ja tapaamisia.

Palme-trion kanssa etukäteen miettimämme asiat kantoivat viikkoa: aatteellisuus, asiat, ihmisten kohtaaminen ja keskustelu. Paluu perusasioihin siis. Demarinuorille pidin palopuheen Palmen perinnöstä ja viestistä: tarvitsemme samanaikaisesti globaalia ja lokaalia politiikkaa, tarvitsemme ihmisten ja ajatuksien vapautta, ja tarvitsemme kykyä muuttaa ideat toiminnaksi. (Lue Palme -blogi tästä)

Ei-suunniteltuja kohtaamisia helteisessä Porissa riitti, kuvissa muun muassa Husin toimitusjohtaja Aki Lindenin ja ja CMI:n rauhanneuvottelija Hussein Al-Taeen kanssa. Suunniteltuja hienoja sessioita Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston johdon kanssa, luovien alojen järjestöjen kanssa sekä vanhan Eisenhower-kaverini Googlen Nicklas Lundbladin kanssa, joka ruotsalaisena sai kunnian vetää päälleen Palme-paidan.

Kiinnostavin paneeli, jossa olin mukana käsitteli tekoälyä. Mitä se tarkoittaa? Mitä se merkitsee ihmisille? Mitä meidän päättäjinä pitäisi osata ja tajuta ottaa huomioon? Miten huolehdimme, että digikuilu ei venähdä? Järjestäjinä VTT, Tekniikan akateemiset ja HeadAI, mukana hienoja yrittäjiä ja päättäjistä kanssani ministeri Kai Mykkänen ja kansanedustaja Johanna Karimäki. Paneeli on katsottavissa täällä.

Puoluepäivässä kävin läpi puoluesihteeri Antton Rönnholmin ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärven kanssa, miksi toisen asteen oppivelvollisuus on välttämätön. 15% ikäluokasta ei saa jatkossa jäädä peruskoulun varaan. Katso SDP:n puoluepäivä.

Kilpailuhenkisenä ihmisenä toki nautin, kun joukkueemme nousi Sorsa-säätiön väittelykilpailun finaaliin ja voitimme Touko Aallon, Sari Multalan ja Sari Essayh’in kanssa politiikka-Alias-sananselityskisan.

Yleisemmin mietin etenkin järjestöjen kannalta viikon vaativuutta. Työtä tehdään niukoilla resursseilla ja viikko Suomi-Areenassa on aikamoinen ponnistus. Ehkä jatkossa on hyvä miettiä sekä viikon fokusta että tapahtuman kestoa kaikkien osallistujien ja järjestöjen voimin. Plussia ja miinuksia on helppo listata.

Lämmin kiitos kaikille, jotka jaoitte Pori-päiviä kanssani!