Valitsemme lähiviikkoina Helsingin ykkösvirkamiehen seitsemäksi vuodeksi. Luvassa on vaativa ja moniulotteinen tehtävä. Ensimmäisenä odottaa 40 000 työntekijän organisaatiouudistuksen läpivienti. Sen jälkeen alkaa uuden organisaation toiminnan varmistaminen, jotta myöhemmin valittava pormestaristo saa aloittaa työnsä niin, että käytössä on mahdollisimman motivoitunut henkilöstö ja saumattomasti toimivan koneisto ja sillä vahva kippari.

Valintakriteerit ovat selvät: pätevin hakija valitaan ja tehtävää ei ole ennakkoon läänitetty millekään poliittiselle viiteryhmälle. Sanomatta selvää, että haetaan kokenutta johtajaa.

Kun hakijat elokuussa olivat selvillä esimerkiksi Helsingin sanomat kirjoitti, että hakijoista ehkä varteenotettavin nimi on nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Toisena vahvana hakijana mainittiin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm, joka toimii tällä hetkellä kansliapäällikön sijaisena.

Viljanen onkin hakijoista kokenein paperien ja kokemuksen perusteella. Hän on toiminut esimiestehtävässä isossa organisaatiossa toistakymmentä vuotta Helsingin kaupungin johdossa, sisäministeriön kansliapäällikkönä ja väestörekisterikeskuksen ylijohtajana. Hänen työuralleen kuuluu myös useita isoja organisaatiouudistuksia, joita hän on vienyt läpi ilmeisesti onnistuneesti.

Saxholmin kokemus Helsingin kaupungin sisällä on puolestaan laaja-alaista ja kattaa monien virastojen toimintaa. Itseäni nykyisen rahoitusjohtajan monipuolisuus itse asiassa yllätti.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei kuitenkaan esittänyt Viljasta tai Saxholmia tehtävään, vaan nosti ”yllätysnimen” (HS), kaupungin lakimies Sami Sarvilinnan omaksi ehdokkaakseen. Tunnen Sarvilinnan viikottaisena laillisuuden valvojana kokouksistamme. Helsingin juridinen osaaminen on selkeästi huipputasoa.

Kolmesta mainitusta Saxholm ja Sarvilinna eivät tiettävästi ole minkään puolueen jäseniä. Viljanen on Sdp:n jäsen. Mutta poliitikko hän ei ole: Viljanen ei ole ollut ehdolla yksissäkään vaaleissa koskaan.

Jussi Pajunen on perustellut kansliapäällikköesitystään kokonaisarviolla. Kaupunginhallitus ottaa esitykseen kantaa maanantaina. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Olen nyt itse käynyt läpi mainittujen naisten ja virkaan esitetyn miehen toimittamat cv:t. Lisäksi haastattelimme saman kolmikon eilen kysymällä kaikilta samat kuusi kysymystä. Huomenna olen pyytänyt mahdollisuutta tutustua viranhakuprosessin aikana tehtyihin henkilöarvioihin.

Tulen esittämään omaan kokonaisarvioon (cv, haastattelut ja tehdyt persoonallisuustestit) perustuvan kantani kaupunginhallituksessa maanantaina.

Tässä vaiheessa haluan ottaa kantaa kysymykseen siitä, ollaanko valitsemassa pätevintä henkilöä vai tekemässä poliittista virkanimitystä. Asia on harvinaisen selvä: nimitys on poliittinen, jos julkisella puoluekannalla tai sillä, että sellaista ei ole, on merkitystä. Pätevin puolestaan tulee valituksi, jos nimityksen ratkaisevat työkokemus ja muut ansiot sekä niiden välillä tehtävä vertailu.