“Palvelukseen halutaan KEVÄTJUHLIJA. Työsuhde on monivuotinen ja alipalkattu. Se voi laajentua myös muihin sesonkeihin. Nyt tarjolla oleva työ tapahtuu lapsiperheympäristössä. Kevätjuhlijan toimenkuva koostuu kolmesta keskeisestä osa-alueesta. Nämä ovat pohjatyö, juhla ja jälkityöt.”

Näin ystäväni, kolmen lapsen äiti hiljattain facebookissa.

Tunne lienee tuttu monelle: nämä toukokuun viikot ovat lapsiperheessä huipennus kalenterihallinnassa, logistiikassa ja työn ja perheen yhdistämisessä. Näinä viikkoina perussettiin tulevat bonuksena työpaikkojen kevätseminaarit, kesäjuhlat, lasten koulujen, päiväkotien ja harrastusten päättäjäiset, leirikoulut, retket ja jalkapalloturnaukset. Parturiin pitäisi varata aikoja ja kaivaa kaapeista (pieneksi jääneitä) kevät- ja kesävaatteita.

Logistiikkarumban keskelle yksi meillä pitkään toiminut vinkki vapaaseen käyttöön. Moni muukin on tämän tietysti oivaltanut, mutta laitetaan ilosanoma edelleen kiertämään.

Vastaus on perhesähköposti ja -kalenteri. Käytännössä meillä on yksi google-tili ja siihen yhdistetty kalenteri. Alun perin vanhimpien lasten ollessa pieniä käytimme tiliä puolison kanssa, nyt se on myös koululaisten käytössä. Meillä perheen neljällä “isolla” kalenteri näkyy esimerkiksi kännyköissä.

Perhekalenteriin kirjataan kaikki lasten harrastukset, lääkärit ja muut menot. Lisätietoja kenttään mahdolliset kuljetukset, mukaan otettavat varusteet jne. Aikuiset kirjaavat kaikki menot, jotka ovat virka-ajan ulkopuolella ja esimerkiksi kaikki työmatkat. Näin lapset voivat tsekata, milloin aikuiset tulevat kotiin ja aikuisilla on joku toistensa aikataulusta ilman, että tarvitsee erikseen kysellä.

Sähköposti annetaan yhteystiedoksi kaikkiin lasten asioihin päiväkodissa, koulussa, harrastuksissa ja terveysasioissa. Lisäksi sitä voi käyttää yhteystietona kaikissa perheen yhteisissä asioissa kuten lomavarauksissa, lastenhoitaja-asioissa, pikkujoulukutsuissa jne.

Yhteinen perhekalenteri ja perhesähköposti on meillä todettu toimivaksi ainakin näistä syistä:

  • Lapset oppivat vähitellen alakouluiässä käyttämään sähköistä kalenteria ja ottamaan vastuuta omista menoistaan. Viestiin “monelta mun treenit on” voi pikku hiljaa vastata: “katso kalenterista”. Ensin opetellaan kalenterin katsominen, taitojen karttuessa omien menojen kuten treenien ja futisturnauksien kirjaaminen yhteiseen kalenteriin.
  • Aikuisten välinen tasa-arvoinen vastuunjako toteutuu itsestään selvästi. Olen ollut huomaavinani, että monilla lasten asioita koskevilla listoilla on enemmän naisten kuin miesten nimiä. Perheosoite johtaa ainakin meillä siihen, että se aikuinen hoitaa, joka ehtii. Tämä on käytännöllistä myös esimerkiksi toisen ollessa matkoilla, kun voi sopia vastuuhenkilön yhteisille asioille ilman postien lähettelyä edestakaisin.
  • Syntyy perheen yhteinen jaettu todellisuus ja myös arkisto, kun kaikki yhteiset asiat ovat koottuna samalle tilille, jota kaikki käyttävät. Tämä on ollut arvokasta, kun nopeasti täytyy selvittää, onko joku asia muistettu hoitaa, onko leirille ilmoittauduttu tai mitä varusteita leirikouluun pitikään ottaa mukaan.

Kauniita keväisiä viikkoja kaikille. Ihaniahan nämä ovat, kun vaan muistaisi kaiken!