Kirjoitin aiemmin itsenäisyyspäivän henkilökohtaisestakin merkityksestä ja liki nololta tuntuvasta ilosta liittyen linnanjuhlat täällä.

Niinpä oli selvää, että halusin valmistautua huolella Linnanjuhliin ja tehdä sen monien ihmisten kanssa yhdessä. Olen tähän kirjoittanut auki tarinan ja tekijät Aurinkotanssille, jolle tuli valitettavasti myös täysin ennakoimaton käänne tiistaina, josta lopussa.

Aurinkotanssi (kuvassa) on ystäväni, hopeaseppä ja Kalevala-korun pitkäaikaisen suunnittelijan Kaisaleena Mäkelän tekemä uniikki koru. Mäkelälle korun inspiraatio tuli pitkältä matkalta Australian alkuperäiskansojen parissa, jonka pohjalta Kalevan korun mallistoon ilmaantui myöhemmin Maan voima -sarja.

Kaisaleena menehtyi keväällä 2011. Hänen viimeisinä viikkoina puhuimme, kuinka hän tulee aina elämään poikansa ja korujensa kautta. Minulle oli selvää, että Suomi100-itsenäisyyspäiväjuhlan lähtökohtana oli Kaisaleenan minulle tekemä keltainen koru. Aurinkotanssi antoi nimen Linnanjuhlien vaatteelle, lookille ja koko valmistelun tunnelmalle!

Lisäksi Kaisaleenan itsenäisyyspäivänä 13 vuotta täyttävä poika lainasi saman sarjan keskeneräiseksi jääneitä koruja, jotka Kaisaleenan ystävä kultaseppä Tiina Arkko/OZJewel viimeisteli. Korulainan edellytys oli, että kävimme kuudesluokkalaisen pojan kanssa keskustelun siitä, miksi kannatan oppivelvollisuuden laajentamista. Samalla kuuntelin tarkalla korvalla, miksi tämä nuorukainen ei pidä koulusta. Ilmeisesti perusteluni meni kuitenkin läpi.

Miettiessäni käytännön toteutusta halusin kurkottaa menneeseen, kantaa demokratian historiaa ja sen tekijöitä mukanani. Siksi kannan juhlassa laukkua, joka omistettu maailman ensimmäiselle 19 naiskansanedustajalle, jotka valittiin Suomen eduskuntaan 1907. Ajattelen, että näiden maailman ensimmäisten naiskansanedustajien luoma perintö demokratiallemme on ollut paljon vahvempi kuin tajuammekaan. Naiset vaalivat ja rakentavat rauhaa.

Halusin myös, että tämä hetki – nykyisyys – olisi läsnä toteutuksessa. Olen 41-vuotias tämän ajan nainen, start-up-yrittäjä, äiti ja kansanedustaja. Halusin pukuni toteuttajaksi ihmisen, joka tajuaisi ideoitani ja samalla ymmärtäisi, että en seuraa muotia enkä tiedä kovin paljon vaatteista ja tarvitsen apua. Juuri sellainen on valloittava 41-vuotias pukusuunnittelija, ompelija, yrittäjä ja kahden pojan äiti Anna Lindh, jonka käsialaa pukuni ja laukkuni suunnittelu ja toteutus on. Toivon, että saan tehdä jatkossakin töitä Annan kanssa.

Ja sitten itsestäänselvä ja samalla tuntematon tulevaisuus. Halusin, että jollain tavalla uudet sukupolvet olisivat mukana toteutuksessa. Että itsenäisyysjuhlan symboliikkaa kanssani jakaisivat myös he, joille se on uusi asia. Stadin Ammattiopiston opettaja ja valtavan taitava kampaaja Jari Hiltunen lupasi lähteä oppilaineen mukaan, koota joukot ja tehdä minulla juhlapäivää varten hiukset ja juhlameikin. Kahtena maanantaina olemme värkkäilleet Merihaassa ammattiopiston yrityksen vilinässä malleja. Tänään itsenäisyyspäivä-lookin tekevät Jari ja opiskelija Vera Seppälä.

Värini on keltainen, toisinaan hieman myös punainen ja tietenkin näiden sekoitus oranssi.

Ensimmäinen itsenäisyyspäivän juhla, Suomi100-juhla, Presidentinlinnassa ei tuntunut keltaiselta, vaan vähän enemmältä. Illalla näette, mihin päädyimme. Kangas on pääasiassa luonnonmateriaali ja sen valmistuksessa pitäisi olla eettiset näkökulmat huomioitu.

“Sitä maata, jossa kasvoin minä rakastan ja vihaan. Se on yksi osa minusta vertani ja lihaa.”

Ihanaa itsenäisyyspäivää ihmiset! Yhdessä tillsammans Suomi100.

ps. Ja mikä oli se käänne tiistaina? Aurinkotanssi-koruni tippui kaulastani ennen eduskunnan juhlaistuntoa. Se on jossain välillä eduskuntatalo-musiikkitalo. Etsinnänkään jälkeen se ei ole löytynyt. Onneksi oli koruntekijä Kaisaleena Mäkelän pojan korulainoja. Aurinkotanssin sijaan kaulassani on illalla hopeista maanvoimaa. Toivon sydämestäni, että Aurinkotanssi vielä löytyy. Se on uniikki ja rakas.

Tekijät:

Korut: hopeaseppä Kaisaleena Mäkelä (k. 2011), kultaseppä Tiina Arkko/OZJewel

Vaatteet ja laukku: Anna Lindh, www.annalindh.fi

Look: mestari/opettaja Jari Hiltunen & opiskelija Vera Seppälä, Stadin ammattiopisto

Kuvat: Nina Mönkkönen