Tällä viikolla vietettiin Pilvinpäivää. Vuosi sitten Pilvinpäivänä käytin eduskuntavaalit. Siitä tuntuu olevan todella pitkä aika. Maailmassa on tapahtunut paljon, omassa elämässä on tapahtunut paljon.

Vuoden mittaan minulta on usein kysytty, että mitä nyt teen. Nyt on aika vastata. Vastaus on monisyinen.

Vaalitulokseni oli sillä tavalla hassu, että samaan aikaan tulin ja en tullut valituksi. Olen varakansanedustaja. Se tarkoittaa, että neljän vuoden ajan on oltava valmis aloittamaan työ eduskunnassa, jos käsky käy. Neljän vuoden ajan tilanne on otettava huomioon ammatillisissa ratkaisuissa. En ollut tullut ajatelleeksi, että vaaleista voi seurata myös tällainen tilanne.

Vaalien jälkeen oli myös selvää, että jos haluan jatkaa työtä Helsingin asioiden parissa kaupunginhallituksessa ja Sdp Helsingin puheenjohtajana, se vaikuttaa muihin ammatillisiin valintoihin. Helsingin asiat vievät 10-25 tuntia viikossa. On monia töitä joita ei ole mahdollista hoitaa kaupunginhallitustyön rinnalla. Aika ei riitä. Siksi kaupunkipolitiikka tuo varakansanedustajuuden ohella reunaehtoja ammatillisiin valintoihin.

Tutkimus

Sain mahdollisuuden olla kehittelemässä Erkki Tuomiojan Historioitsijat ilman rajoja –yhdistystä. Tällä viikolla toiminnan ensimmäinen tulos eli kirja tuli julkisuuteen. Kansainväiinen konferenssi pidetään toukokuussa Helsingissä. Vaikka aihepiiri sivuaa omaa tutkimusta, jättäydyin vuodenvaihteessa pois: aika ei riittänyt tähän sinänsä innostavaan hankkeeseen. Kun tällä viikolla katselin kirjan sisällysluetteloa, kävi toki mielessä, että olisihan se ollut upeaa olla kirjoittajana samassa kirjassa Timothy Garton Ashin, nobelisti Ahtisaaren ja Tuomiojan rinnalla.

Maanantaina luennoin yliopistolla. Nautin – kuten aina – mutta samalla tuntui siltä, että olen vierailija.

Tutkijaidentiteetti on pysyvä, jos on tehnyt tutkimusta dosentuuriksi saakka. Tutkimus on kuitenkin asia, minkä olen joutunut valitsemaan vuoden aikana pois.

Politiikka

Uskon, että moni Helsingin asioista tällä hetkellä päättävä kokee olevansa jollain tavalla etuoikeutettu. Jatkuvasti voimme vaikuttaa isoihin kokonaisuuksiin ja asioihin kaupungissa, joka kasvaa ja etenee. Helsinki-työ on arkista ja säännöllistä: esimerkiksi huomenna maanantaina kokoonnumme kaupunginhallituksen puitteissa yhteensä neljään eri kokoukseen kaupungintalolle ensin aamukahdeksalta ja sitten iltapäivällä.

Toisin kuin tutkimuksessa, politiikan puolella olen puristanut kasaan jo pitkään mielessä olleen kirjan. Se julkaistaan reilun kuukauden päästä. Vaalikirja – Mitä on olla ehdokas -teksti lähtee taittoon ensi viikolla. Kirjaan olen koonnut kokemuksia ehdokkuudesta – omia ja muiden. Käsittelyssä on yhtä lailla vaalirahoitus kuin tukiryhmien arvo ja ehdokkuuden hullut puolet. Julkkari luvassa toukokesäkuun vaihteessa.

Rakkaat asiat: Bosnia ja uusi rooli UWC:ssa

Olin mukana perustamassa kymmenen vuotta sitten toimintansa aloittanut United World Collegea Mostarissa Bosniassa. UWC oli työnikin puolentoista vuoden ajan kiitos Suomen Kulttuurirahaston ”riskirahoituksen”. Harrastus työn lomassa se on ollut parikymmentä vuotta. 2011 irrottauduin viimeisestä muodollisesta Bosnia UWC-roolista, koska uskon, että perustajien on hyvä rohjeta päästää irti sopivassa kohdissa. Sitten voi joskus palata, jos siihen mahdollisuus ja tilanne. Nyt sellainen tilanne tuli kohdalle, kun koulun taustasäätiön hallituksen puheenjohtajan paikkaa tarjottiin minulle . 1.4.2016 alkaneessa tehtävässä pääsee miettimään hyvin konkreettisesti, mikä on kansainvälisen koulutuksen rooli sodanjälkeisyyden edelleen leimaamassa maassa ja kaupungissa.

HEI Schools: start-up ja uusi yliopistoyhteistyö

Viikko sitten olimme kaksi vuorokautta koolla viiden ihmisen kanssa, joista kolmea en tuntenut vuosi sitten. Nyt viemme intomielellä eteenpäin start-up yritystä ja koulutusalan hanketta, johon uskomme lujasti. Helsinki International Schools Group Oy:n (HEI Schools) perustaminen yhdessä Helsingin yliopiston kanssa tarjoaa innostavan globaalin työkentän, jossa yhdistyy suomalaisen koulutusosaaminen ja pohjoismaisen design-ymmärrys superosaavien ihmisten voimin. Tämä kaikki mahdollistaa aiemman kemukseni (tutkijana, valtiosihteerinä ja kv. koulutuksen käytännön asiantuntijana) hyödyntämisen samanaikaisesti. Perustiedot täällä.

**

Miksi kaikki tuli mieleen juuri nyt. Kahden viikon aikana tapahtunut kaikilla rintamilla: Bosniassa pidimme UWC-koulun tulevaisuustta luodanneen vetäytymisen, Historioitsijat ilman rajoja –kirja julkaistiin ilman kontribuutiotani, Vaalikirjan käsikirjoitus saatiin taittokuntoon, HEI Schools start-up sai päätöksen Tekes-rahoituksesta ja suuntaa ensi viikolla sisäisen kehitystyön jälkeen tapaamaan ensimmäistä kansainvälistä asiakasta.

Tätä teen ja tätä kuuluu vuosi vaalien jälkeen. Kiitos monet, kun olette kysyneet.