Processed with VSCO with g3 preset

“Olen 40-vuotias mies, isä ja homoseksuaali.” Näin Jani Toivola torstaina eduskunnassa.

“Olen Tommi Laitio, olen töissä Helsingin kaupungilla ja olen täällä puhumassa Pridesta, koska olen ollut julkisuudessa homona jo aika pitkään.” Näin Tommi tiistaina.

Kiitos Janille ja Tommille viikon koskettavista hetkistä. Itsenne likoon laittaminen on suuri teko. Kiitos meidän kaikkien puolesta ja erityisesti 17-vuotiaan sateenkaarikummityttöni, hänen äitiensä ja omien seitsemänkymppisten lesboadoptiomummojeni vuoksi. Useimmiten en muista, että he ovat millään tavalla erilaisia, mutta sitten aina tulee joku tympeä lakikeskustelu, joka muistuttaa ja itkettääkin. Sanat ovat tekoja ja teidän sanoillanne on valtava arvo. Koskettavinta oli, kun adoptiomummo Marsa, 70, sanoi kerran, ettei enää jaksaisi olla esimerkki. Luulen, että nyt siihen on tultu.

Jakoon kaksi Tommin viisasta ajatusta:

On arvokasta ja tärkeää, että homokysymys on muuttunut vähemmistökysymyksestä oikeudenmukaisuuskysymykseksi.

Asenne ei riitä, teoilla on väliä. Esimerkiksi yrityksien edistyksellisyyttä voi arvioida pride-lippujen liehunnasta, mutta olennaista on, miten henkilöstön hyvinvointiin on oikeasti sitouduttu. Politiikassa seuraavan teon oltava translaki, on surkeaa, että persusinisten olo hallituksessa on sen torpannut.

Hienoa pride-viikonloppua meille kaikille. Näemme kulkueessa. “Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille. Ja mielen vapaus.” (Vexi Salmi) #pridehelsinki