Luvut ja tilanne on karu: nelisenkymmentä tuhatta helsinkiläistä etsii juuri nyt työtä. Työttömyys on läsnä kaikissa ryhmissä eikä katso ammattia tai koulutustasoa. Rajuinta on korkeasti koulutettujen työttömyyden kasvu. Tekemämme vuoden takainen työllisyysaloite on onneksi saanut tukea ja monet sen ideat etenevät nyt kaupungin toiminnassa.

Eilisessä kaupunginhallituksen iltakoulussa kävimme läpi Helsingin tämän hetken työllisyystilannetta. Pari poimintaa:

-Samaan tapaan kuin esimerkiksi päivähoidossa, Helsinki ajaa omaa linjaa myös työllisyyspolitiikassa. Paras esimerkki tästä on nuorisotakuu. Valtio lakkautti, Helsinki jatkaa nuorille suunnatun Respan toimintaa. Tulos: alle 25-vuotiaiden työttömyys on Helsingissä laskenut vuoden takaisesta! Myös korkeasti koulutetuille työttömille suunnitellaan omaa Helsingin, Espoon ja Vantaan neuvontaa.

-valtio ja maan hallitus teki vastuuttomat oharit viime vuonna, kun työllisyysmäärärahat loppuivat kesken vuoden. Käytännössä tämä johti siihen, että palkkatuki- ja uusien yritysten starttirahapäätöksiin tuli neljän kuukauden katkos. Jokainen ymmärtää, millaisia ketjureaktioita syntyi: suunnitellut työpaikat jäivät syntymättä, huolella valmistellut pienyritykset jäivät perustamatta, työllistymispolut katkesivat ja monet pienet järjestöt menettivät puolet työvoimastaan.

Olen itse tehnyt töitä työministerin kanssa aiemmin enkä voinut käsittää, että tällainen tilanne syntyi. Se olisi ollut ratkaistavissa lisäbudjetilla.

-valtiolla on kokonaisvastuu työllisyyden hoidosta. Se tarkoittaa, että valtiolla on myös merkittävimmät resurssit. Kaupunki voisi ottaa koko vastuun, myös resurssit. Missään tapauksessa työllisyysasioita ei pidä siirtää maakunta-asiaksi, kuten maalaisliittohallituksemme on väläytellyt! Onneksi Helsingin työllisyysasioista vastaava Ilkka Haahtela on tehnyt kantansa selväksi ja rohkenee asiaa ajaa!

*

Arvostin eilisen kaupunginhallituksen työllisyys-iltakoulussa sitä, että esityksissä ja keskustelussa oli ihmiskuva kohdallaan. Ei puhuttu jostain toisista, vaan meistä kaikista. Työttömyys on tässä ajassa asia, joka on kohdannut ihmisiä, jotka eivät koskaan voineet kuvitella olevansa työttömiä. Isolle joukolle työttömyydestä on tullut vuosien kierre, joka vaikuttaa toimeentuloon ja elämän mahdollisuuksiin. Yli puolet kaikista työttömistä on ollut työttömänä pitkään ja toistuvasti.

Helsingin Sdp:n aloite työllisyysohjelmasta Helsingille, helmikuu 2015 tässä.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä työllisyysohjelma-linjaus, ml äänin 44-1, 40 tyhjää hyväksytty esitykseni sitovista tavoitteista tässä.