“Olen mukana kaikessa, missä on kyse perusarvoista”, näin sanoi entinen ruotsinopettaja, kun hän tuli tervehtimään #eileikkirahaa -mielenilmauksessa tänään. Metoo. Tässä oma puheeni. Kiitos järjestäjille upeasta iltapäivästä!

Hyvät ihmiset,

Minulle on neljä viestiä: palkkatasa-arvo, kaikkien lasten oikeus subjektiiviseen varhaiskasvatukseen, lähipäiväkodit ja maailman lapset.

Ensimmäinen asia. Palkkatasa-arvo.

Niin kauan kuin muistan on puhuttu lastentarhanopettajien ja kirjastonhoitajien palkkakuopasta. Niin kauan kuin muistan on puhuttu naisten ja miesten toteutumattomasta palkkatasa-arvosta.

Siksi hyvät ihmiset on syntynyt tämä kansanliike. Te olette täällä, koska te haluatte, että maailma on reilu. Että kaikkien mielestä tärkeää työtä arvostetaan. Myös rahalla. Ei leikkirahalla.

Uskon ja toivon, että tästä alkaa kampanja, jota ei mikään työmarkkinapöytä voi enää sivuuttaa. Uskon ja toivon, että tästä alkaa palkkatasa-arvon #metoo, joka sanoo ei enää leikkirahaa.

Nyt, kun vuoden 2019 budjetit ovat valmistelussa, on myös oikea aika nostaa esiin varhaiskasvatusalan henkilöstöpula ja palkkataso. Uskon, että tahtoa tarkastella asiaa löytyy yli puoluerajojen.

Minä en usko pikavoittoihin. Uskon pitkäjänteiseen vaikuttamiseen. Monien naisvaltaisten alojen palkat edellyttävät #metoo -liikettä, joka jaksaa. Toivon, että tämä liike jaksaa. Tämä tulee olemaan pitkäjänteinen ponnistus.

**

Toinen asia. Kaikkien lasten oikeus varhaiskasvatukseen.

Poliittisena päättäjänä on tärkeää tarttua niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa – ihan kuten te olette päättäneet tarttua palkka-asiaanne ja viedä ensi viikolla palkankorotusvaatimuksen esimiehillenne.

Juuri nyt eduskunnassa käsitellään varhaiskasvatuslakia. Tällä viikolla kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi, että hän on tullut toisiin ajatuksiin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden osalta. Zyskowicz myönsi, että rajauspäätös oli ehkä virhe.

Ben siis tuli Helsingin linjoille. Hallituksen päätöksistä huolimatta olemme täällä säilyttäneet subjektiivisen oikeuden ja pitäneet ryhmäkoot entisellään.

Päätimme, että Benin avaus ei voi jäädä yksittäiseen eduskuntakeskusteluun. Sdp on tänään julkistanut lakialoitteen, joka edellyttää subjektiivista täysipäiväistä varhaiskasvatusta kaikille lapsille kaikkialla Suomessa. Asia tulee käsittelyyn varhaiskasvatuslain yhteydessä vielä tänä vuonna.

**

Kolmas asia. Lähipäiväkodit.

Uskon, että #eileikkirahaa tavoitteet edistyvät, jos samalla edistämme laadukasta perheiden arkea tukevaa varhaiskasvatusta. Siksi olemme Sdp:n puitteissa aloittaneet kampanjan lähipäiväkotien vahvistamisen puolesta täällä Helsingissä ja muualla Suomessa. Ensimmäiset aloitteet on jätetty.

**

Neljäs asia. Maailman lapset.

Suomalaiset varhaiskasvatuksen ammattilaiset vaikuttavat myös maailman lapsiin. Te olette edelläkävijöitä! Kun esimerkiksi tehtiin 50 maan vertailu, starting well -index olimme ykkösiä, siis maailman ykkösiä varhaiskasvatuksessa.

Siksi alan arvostaminen ja laadun kehittäminen on myös globaali kysymys. Muut seuraavat meidän esimerkkiämme. Me vaikutamme maailman lapsiin.

**

Näillä viesteillä palkkatasa-arvo (#eileikkirahaa!), kaikkien lasten oikeus subjektiiviseen varhaiskasvatukseen, lähipäiväkodit ja maailman lapset, näillä viesteillä haluan omasta, lasteni, kaikkein Suomen ja maailman lasten sekä täällä edustamani taustaryhmän eli sosiaalidemokraattien puolesta sanoa KIITOS.

KIITOS, että olette täällä. Kiitos että tämä kansanliike on toiminut. Te olette täällä, koska te haluatte, että maailma on reilu. Että kaikkien mielestä tärkeää työtä arvostetaan. Myös rahalla. Ei leikkirahalla.

“Tervetuloa tänne maailman aurinkoiselle puolelle.” Näin sanoi Maunulan päiväkodin johtaja viime syksynä.

Työ maailman aurinkoisella puolella ansaitsee arvostusta. Arvostusta mitataan myös rahalla. Ei leikkirahalla. Kiitos!