Minulle olisi tärkeää, että lukisit tämän.

Nyt tehtävät ratkaisut vaikuttavat siihen, millainen on 2030-luku. 2030-luku on yhtä kaukana kuin vuosi 2008.

2008, kolmikymppisenä tutkijatohtorina ja pienten lasten äitinä kirjoitin HS Sunnuntaidebattiin ”Puoluepolitiikan täytyy pelastaa maailma”. Kävin läpi asioita, jotka on ratkaistava: ilmastonmuutos, lisääntynyt epätasa-arvo ja Afrikan köyhyys.

Totesin, kuinka terrori-iskut ja finanssikriisi olivat pysäyttäneet. Me 1970-luvulla syntyneet, jotka olimme aloittaneet aikuisen elämän toiveikkaalla 1990-luvun loppupuolella, olimme uuden maailman edessä. Pelkkä ulkopuolelta huutelu ja järjestöaktivismi tuntui riittämättömältä. Lähdin politiikkaan.

Entäs nyt?

Kymmenen vuoden takaiset asiat ovat kaikki olemassa. Lisäksi on tullut monia uusia kysymyksiä, viimeisenä kestämätön tilanne vanhusten hoivassa, joka ei voi mennä näin. Ilmastonmuutoksen osalta alkaa olla kiire. Epätasa-arvo purkautuu lapsiperheiden ja yksinelävien vanhusten köyhyytenä. Afrikan talous kehittyy myönteisesti, mutta niin kehittyvät myös työttömyys ja siirtolaispaineet, jotka ovat synnyttäneet repivää maahanmuuttokeskustelua.

Meillä on Trumpin Yhdysvallat, Krimillä sotinut Putin, maailmaa nopeasti valloittava suur-Kiina. Euroopan sisällä Unkarin Orban, Brexit ja Ranskan keltaliivit.

Tässä tilanteessa Suomessa käydään kahdet vaalit. Niiden jälkeen meillä on kuukausi aikaa aloittaa EU-puheenjohtaja-maana. On vaikea kuvitella merkittävämpää hetkeä näyttää, että demokratia toimii. Tarvitsemme vahvan hallituksen, joka kykenee johtamaan Suomea.

Toivon, että Sdp johtaa tulevina vuosina Suomea. Olemme siihen poikkeuksellisen hyvin valmistautuneet. Olemme tehneet viimeisen 1,5 vuoden aikana laajan Suomi2030-tulevaisuusvalmistelun, jossa olen myös itse ollut laajasti mukana. Meillä on näkemys, miten yhteiskuntaa johdetaan kestävän kehityksen periaatteen alla. Tavoitteenamme on inhimillinen, tasa-arvoinen ja reilu Suomi. Ohjelmat julkaistiin viime lauantaina.

Vetoan ihan jokaiseen, että mietitte juuri tässä ja nyt omaa roolianne. Mitä sinä teet tänä keväänä? Jokainen voi vaikuttaa. Meitä kaikkia tarvitaan.

Yhtä ainakin toivon. Älä tule 14.4. jälkeen kertomaan minulle, mitä sinusta olisi pitänyt tehdä. Tule nyt.

Haluan jatkaa työtä politiikassa. Tulin mukaan ulkopuolisena 10 vuotta sitten. Nyt koen, että eletty elämä, syntyneet verkostot ja tehty työ antaa pohjan. Tiedän, miten asioita saa eteenpäin. Olen oppinut kärsivälliseksi. Osaan koko ajan paremmin arvioida, mihin milloinkin kannattaa keskittyä ja millä joukolla asiat etenevät. Sydämeni on tässä työssä mukana.

En lupaa enempää kuin tehdä parhaani. Enkä odota sinulta yhtään enempää. 20 vuoden päästä on turha miettiä, mitä olisimme voineet tehdä. Elämä on nyt. Maarit Feldt-Ranta sanoitti koskettavasti: ”Pidä huolta läheisistäsi ja nauti jokaisesta päivästä, minkä elämä eteen tuo. Muista rakentaa onnea ja oikeudenmukaisuutta myös yhteiskunnassa.”

Joten ystävät, toverit ja kylän miehet ja naiset. Laittakaa kalenteriin 28.2. Politiikan Pelastusjuhlat. Tulkaa paikalle. Tuokaa myös ystävänne. Sillä on minulle isompi merkitys kuin koskaan osaatte arvata. Tässä työssä oppii kestämään tuntemattomien tölvimiset ja olemaan aggression kohde. Mutta vastapainoksi on vieläkin herkempi tuelle ja kannustukselle.

Pidän Politiikan Pelastusjuhlissa linjapuheen ja kerron, miksi haluaisin jatkaa työtäni kansanedustajana ja mistä näissä vaaleissa on minusta kyse.

Ennen 28.2. ja sen jälkeen ennen vaaleja voit tehdä nämä asiat, jos toivot, että jatkan työtäni:

*ilmoittaudu mukaan tueksi elli.luukkainen@gmail.com ja esa.suominen@rudpedersen.com – nimesi pysyy halutessasi vain meidän tiedossamme
*tykkää FB-sivusta https://www.facebook.com/pilvitorsti/ ja osallistu sivun päivityksistä käytävään keskusteluun. Jos minulla on kiinnostavia päivityksiä, tai blogikirjoituksia, kommentoi niitä ja jaa omilla kanavillasi. Jos somessa keskustellaan tärkeistä asioista jotka tuntuvat sellaisilta joihin minulla voisi olla sanottavaa, merkitse minut mukaan keskusteluun.
*ole yhteydessä, jos sinulla on ideoita ja näkemyksiä – olemme kuulolla!

Lämmin kiitos, kun luit.
Pilvi