(Lähetin tämän tekstin 12.10.2012 Helsingin Sanomien Vaalilupauksia -palstalle. Koska se ei sinne mahtunut, julkaisen tekstin nyt tässä)

Nuorille on annettu lupaus: ensi vuoden alusta kaikille peruskoulun päättäville taataan mahdollisuus jatkaa koulutusta ja jokaiselle alle 25-vuotiaalle työttömälle työnhakijalle työ-, harjoittelu-, kuntoutus- tai työpajapaikka kolmen kuukauden kuluessa. Lupaus eli nuorten yhteiskuntatakuu on hallituksen kärkihankkeita ja sen tavoitteena on pitää kaikki nuoret mukana.

Työpaikkojen osalta nuorisotakuun onnistumisen ytimessä ovat työnantajat. Mistä löytyy ensimmäinen työpaikka?

Nuorisotakuun valmistelussa on huomattu, että yrityksissä on halua palkata nuoria sekä yhteiskuntavastuun hengessä että tietoisina siitä, että tulevaisuuden työntekijät rekrytoidaan nyt. Ikäluokkien pienentyessä työvoiman saatavuus heikkenee jatkuvasti.

Helsingin kaupunki voi vahvistaa nuorisotakuun toteutumista kahdella teolla saman tien. Helsingin tulee valmistella toimenpideohjelma, miten nuorten yhteiskuntatakuu Helsingissä tulevina vuosina toteutuu. Ohjelman valmisteluun kannattaa haastaa mukaan nuoret, yrittäjien edustajat, kansalaisjärjestöt ja työmarkkinajärjestöt.

Osana toimenpideohjelmaa Helsinki maamme suurimpana työnantajana voi miettiä, mitä erityissatsauksia kaupunki tekee tarjotakseen ensimmäisiä työpaikkoja, jotka auttavat nuoria pääsemään työmarkkinoille mukaan.

Nuorisotakuun toteutumisen ja osapuolten yhteistyön vauhdittajana Helsinki voi olla nuorisotakuun edelläkävijä ja suunnannäyttäjä.

Pilvi Torsti, VTT, työministerin erityisavustaja (sd.)

Nuorisotakuun esittelyvideo: