Olen kirjoittanut näkemyksiäni vaalirahoituksesta useaan otteeseen esimerkiksi HS mielipiteeeen: Vaalituki on myös kansalaistoimintaa ja Demokraatin kolumniin Obama ja vaalirahat. Eduskuntavaalien 2011 periaatteet olen listannut täällä.

Perusviestini ei ole muuttunut: vaalituen avoimuus on tärkeä periaate, kampanjakattoja kaivattaisiin ja, ennen kaikkea, VAALIEN YHTEYDESSÄ TEHTÄVÄ TALKOOTYÖ OLISI SYYTÄ NOSTAA ESIIN.

Lähinnä huvitun, kun media ja jotkut ehdokkaatkin alkavat juosta ennakkovaalirahailmoituksien perässä.

Kuntavaaleissa valtaosa ehdokkaista ilmoittaa vaatimattomia summia ja pääsääntöisesti omaa tai läheisten rahaa. Näkymättömiin jäävät ne kymmenet ja sadat tunnit talkootyötä, jota ihmiset tekevät jakamalla esitteitä ja tarjoamalla ammattiapuaan (valokuvaus, graafinen suunnittelu, verkkopalvelut, mainonnan suunnittelu, videotuotanto, kirjanpito jne). On uskomatonta, miten pienillä kuluilla hienoja kampanjoita tehdään lähes vapaaehtoisvoimin.

Ennakkoilmoituksia tarkastellessa kannattaa myös muistaa, että varainhankinta jatkuu vaalipäivään. Käytännössä ennakkoilmoitus on monilla suuntaa antava ja aiempien vaalien kokemus on osoittanut, että varsinaisissa ilmoituksissa vaalien jälkeen voi olla huomattavia eroja ennakoihin verrattuna.

Kunnallisvaalien osalta jätin ennakkoilmoituksen, joka on luettavissa täällä. Jälleen kerran ehdokkaana koen valtavan merkittävänä yksittäisten ihmisten tuen, josta muodostuu merkittävä kokonaisuus.

SUURI KIITOS kaikille lahjoittajille ja talkootyön sankareille tähänastisesta. Kirjoitin virallisen ilmoituksen “lisätietoja”-kenttään: “Huomattava määrä talkootyötä, jota koskaan ei listata!” Jatkamme työtä kansanvallan puolesta!

Tänään talkootyötä tehtiin Pilvi-teltalla Herttoniemessä. Ehdokas itse ei päässyt paikalle, mutta tukijoukot tuulesta piittaamatta jakoivat esitteitä ja mehua ja kuuntelivat kansalaisten kertomuksia. Kuvassa Risto Torsti ja Pentti Saarikko. Kuvan otti Eila Rekilä. Taustalla mukana ainakin Airi Saarikko, Ulla Ropponen, Jouko Vanninen, Kirsti Vanninen ja Esa Suominen.