(HS Mielipide 13.12.2011)
Anu Suoranta ja Päivi Niemi-Laine aloittivat keskustelun itsensä työllistäjien ongelmallisesta asemasta suhteessa nykyiseen lainsäädäntöön (HS Mielipide 9. 12.). Kirjoituksen saamissa vastauksissa kirjoittajia on kritisoitu pakkoyrittäjyydellä pelottelusta ja väärän kuvan antamisesta.
Työ- ja elinkeinoministeriössä itsensä työllistäjät on tunnistettu työmarkkinoiden kasvavaksi trendiksi. Syyskuussa alkoi työvoiman käyttötapoja ja työn tekemisen muotojen muutostrendejä selvittävä hanke, jossa itsensä työllistämistä käsitellään erillisenä teemana määräaikaisuuden, vuokratyön ja osaaikaisuuden rinnalla.
Tällä viikolla ilmestynyt Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen perustuva Hanna Sutelan ja Anna Pärnäsen selvitys vahvistaa tunnistetun trendin. Selvitys arvioi maassa olleen viime vuonna 143 000 sellaista yrittäjää, joiden katsotaan toimivan palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Yksinyrittäjien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 20 prosenttia. Trendiä korostaa se, että muuten yrittäjyys on maassamme vähentynyt.
Maamme sosiaaliturva ja työelämään liittyvät käytännöt perustuvat tyypillisesti joko yrittäjyyteen tai työsuhteessa tehtyyn palkkatyöhön. Sutelan ja Pärnäsen luvut perustelevat, miksi nyt on syytä kiinnittää erityistä huomiota joukkoon, jonka asemassa on piirteitä molemmista.
Osana hanketta pyritään muodostamaan kuva itsensä työllistämisen määrästä ja piirteistä sekä tekemään lainsäädäntöä ja työelämän käytäntöjä koskevia esityksiä. Tavoitteena on lainsäädäntö, joka tunnistaa työelämän ja työn teettämisen ja tekemisen tapojen muutokset ja niiden vaikutukset sekä työntekijöille että työnantajille.
Nähdäkseni maalikuussa valmistuvan työryhmätyön pitäisi vastata asiasta kirjoittaneiden huoliin. Työ- ja elinkeinoministeriössä on meneillään myös työmarkkinoiden toimivuuteen ja yrittäjien palveluihin liittyviä hankkeita, joilta on lupa odottaa esityksiä ja tuloksia ensi vuoden aikana.
Pilvi Torsti, työministerin erityisavustaja (sd), Helsinki
4 Comments on "Itsensä työllistäminen on hallituksen listalla"
ilkka
14.12.2011Selvityksessä löydettiin 143.000 sellaista joiden "usein katsotaan" toimivan palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Tämä "katsominen" perustuu sellaiseen tulkintaan, että kaikki yksinyrittäjät ovat palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Mitään objektiivista perustetta tällaiselle tulkinnalle ei nähdäkseni ole. Yksinyrittäjät ovat usein ihan oikeita yrittäjiä. On väärin niputtaa heidät samaan ryhmään sorrettujen pakkoyrittäjien kanssa.
Pilvi Torsti
14.12.2011Hei Ilkka,
olet aivan oikeassa siinä, että lukuja pitää avata ja tulkita. Alkuperäisessä kirjoituksessani Hesariin oli näin: "Selvitys arvioi maassa vuonna 2010 olleen 143 000 sellaista yrittäjää, joiden katsotaan toimivan palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa (Hyvinvointikatsaus 4/2011). Kaikista työllisistä heidän osuutensa on noin kuusi prosenttia. Yksinyrittäjien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 20 prosenttia. Suurinta kasvu, yli 50 prosenttia, on freelancerien ja ammatinharjoittajien keskuudessa. Trendiä korostaa se, että muuten yrittäjyys on maassamme vähentynyt."
Kannattaa lukea Sutelan & Pärnäsen juttu (http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-12-12_002.html). Työryhmätyössämme pyritään tietenkin erittelemään yrittäjyys, jossa täyttyvät yrittäjyyden tunnusmerkit ja työllistyminen toimeksiantoina tms "pakkoratkaisuna" tai työsuhteen korvanneena tilanteena (vrt. perhepäivähoitajat tai siivoojat).
ilkka
14.12.2011Onko tosiaan muu yrittäjyys Suomessa vähentynyt? Toki maa-, metsä- ja kalatalouden yrittäjien määrä väheni 2000-luvulla rajusti, mutta se kertonee enemmän maataloudenrakennemuutoksesta kuin yrittäjyyden yleisestä hiipumisesta. Kiinnostavampaa on, että selvityksen mukaan "muiden alojen työnantajayrittäjiä" oli 86.500 vuonna 2000 ja vuonna 2010 heitä oli jo 90.300. Kun myös "muiden alojen työnantajayrittäjien" määrä on kasvanut, niin lienee perusteltua uskoa, että ainakin osa "muiden alojen yksinyrittäjien" määrän kasvusta selittyy ihan normaalin yrittäjyyden kasvulla.
Tilastoja voi tosiaan lukea monella tapaa.
Arkikokemus osoittaa, että pakkoyrittäjyys on todellinen ongelma, mutta pitää silti varoa perusteetta paisuttelemasta sen kokoa ettei vahingossa syö oman argumentin uskottavuutta.
Pilvi Torsti
15.12.2011Ilkka, isoin asia onkin tuo suurin kasvuryhmä; freelancerit ja ammatinharjoittajat. Samaan hengenvetoon sanottava, että ilmiön kokoon myös syytä aina suhtautua maltillisesti. Analogiaksi sopii määräaikaisuus: usein väännetään siitä, että eiväthän ne lisäänny. Pitää paikkansa; olennaista on enemmäkin se, että ne ovat vakiituneet työmarkkinoilla tietylle tasolla. Toimenpiteiden arviointi joka tapauksessa perusteltua. En usko, että olemme kovin erimielisiä tässä.