Euroopan velkakriisi on monimutkainen kokonaisuus asioita. Olennaista on ymmärtää, että Kreikan ja Portugalin kohdalla on kyse ennen kaikkea maiden, siis julkisen talouden, ylivelkaantumisesta, elämisestä jatkuvasti ”yli varojen”. Tämän on mahdollistanut euroalueen alhainen korkotaso.
Irlannin kohdalla kyse taas oli klassisesta pankkikriisistä. Yksityistalouksien ja yritysten holtiton lainanotto perustui vakuuksiin, joiden arvo ensin nousi rajusti ja johti yhä suurempiin lainoihin. Sitten vakuuksien arvo romahti. Vertailuksi käy Suomen 1990-luvun lama, josta moni muistaa asuntokuplan puhkeamisen ja asuntojen hintaromahduksen.
Minua on Suomessa käytävässä keskustelussa kiusannut se, että samalla kun television vaaliväittelyissä euroaiheelle on annettu runsaasti aikaa, julkisuudessa on otettu annettuna poliitikkojen tai komission edustajien lausunnot. Niitä ei ole juurikaan avattu, mutta kyllä jaettu leireihin. Pitäisi muistaa, että esimerkiksi Olli Rehn ei ole tässä ulkopuolinen asiantuntija, vaan kyse on komissaari Olli Rehnin vastuulla olevasta esityksestä, jonka läpimenoa hän lobbaa.
Seuraavassa kokoelma muutamia yleisesti esiintyviä väitteitä ja niihin vastaväitteitä.
Väite: Sijoittajavastuu ei ole mahdollinen ennen vuotta 2013.
Näinhän esimerkiksi Jyrki Katainen on toistuvasti todennut. Miten niin ei ole mahdollinen? Sijoittajavastuu tarkoittaa velkajärjestelyä. Siinä jonkun maan velkoja leikataan esimerkiksi tietty prosentti tai laina-aikoja pidennetään. Se on täysin mahdollinen ratkaisu Portugalin kohdalla osana pakettia, josta nyt tullaan neuvottelemaan.
Väite: On mahdoton ajatus, että Kreikka joutuu velkajärjestelyyn.
Viimeksi näin väitti Olli Rehn eilen. Väite on erikoinen. Sellaiset lehdet kuin The Economist tai Frankfurter Allgemeine sekä lukuisat arvostetut tutkimuslaitokset ja riippumattomat ekonomistit pitävät täysin selvänä, että Kreikka tulee joutumaan velkajärjestelyyn. Kollega Jussi Vauhkosen kanssa arvelimme muuten näin jo vuosi sitten Uutispäivä Demariin kirjoittamassamme mielipidekirjoituksessa.
Väite: On vastuullista olla mukana EU:n neuvottelemissa laina- ja takauspaketeissa.
Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat kilvan korostaneet tehtyjen ratkaisujen vastuullisuutta ja korostaneet, kuinka toistaiseksi Suomi on saanut korkotuloja Kreikan lainoista ja kuinka takaukset eivät maksa mitään. Hetkinen. Eikö vastuullisuus ole sitä, että ajattelee seurauksia ja pohtii, mitä todella voi tapahtua? Taas voidaan muistella 1990-luvun lamaa ja pankkikriisiä Suomessa ja mitä monille takaajille kävi. Vastuullisuus on riskien rehellistä arviointia. Takauksiin liittyy aina se mahdollisuus, että niitä ei saada takaisin.
Väite: “Velkajärjestely olisi merkinnyt sitä, että olisimme avanneet portit Lehman Brothersin kaltaiselle katastrofille Euroopassa” (Olli Rehn 8.4.2011)
Lehman Brothers oli investointipankki, jolla oli sitoumuksia monimutkaisiin rahoitusinstrumentteihin eri puolilla maailmaa. Ei pidä pois sulkea eurooppalaisen pankkikriisin riskiä, mutta Lehman Brothers –vertaus kuulostaa absurdilta. Voi myös kysyä, miksi Euroopan pankeille 2009 tehdyt stressitestit olivat riittämättömiä ja kuka kantaa sitä vastuun. Nyt meille on luvattu uusien stressitestien tulokset kesäkuussa. Niiden perusteella eurooppalaisille maille eli veronmaksajille tullee velvoite pääomittaa omia pankkejaan. Sekin on hyvä muistaa, että myös pankkikriiseistä on selvitty ja voidaan selvitä niin kuin Suomessa tapahtui 1990-luvulla. Niistä voidaan myös ottaa oppia.
Väite: Ainoa tapa ratkaista Portugalin ja Kreikan ongelmat on mittavat julkisen talouden leikkaukset.
Totta kai velkaantuneiden maiden pitää uudistaa talouttaan ja ottaa tavoitteeksi julkisen talouden tasapaino. Jos tavoitteena on maiden pääseminen jaloilleen ja samalla maiden kansalaisten auttaminen eteenpäin vaikeassa tilanteessa, pitää kuitenkin pyrkiä myös elvyttävään talouspolitiikkaan. Siihen kuuluu olennaisesti esimerkiksi työttömyyden alentaminen niin pian kuin suinkin. Siksi sopeutusohjelmat eivät voi olla pelkästään leikkausohjelmia, vaan niihin täytyy liittyä panostuksia kilpailukykyyn ja työpaikkoihin. Taaskin meillä on vertailukohta 1990-luvun Suomessa.
*****
*Portugalin tilanne on huomattavasti Kreikkaa parempi: jos oikeisto-oppositio olisi hyväksynyt sosialistihallituksen talouden sopeuttamisohjelman, avunpyyntöä EU:lle ei ehkä olisi edes tarvittu. Alla oleva VM:n esityksestä napattu kuva, joka perustuu marraskuusn 2010 arvioon havainnollistaa tämän: Portugalin tilanne julkisella velalla suhteessa BKT ja budjettialijäämällä mitattuna oli hyvin lähellä Unkaria ja Belgiaa. Talous on siis politiikkaa.
12 Comments on "EVVK vai ABC: Mistä Euroopan velkakriisissä on ja ei ole kysymys?"
Ihmettelenpä vaan
10.4.2011Tässä hämmennetään nyt puuroja ja vellejä. "Asiantuntijat" jotka puhuvat velkajärjestelyn mahdollisuudesta ovat oikeassa. Kukaan näistä ei kuitenkaan ehdota, että esim. Portugali pitäisi suistaa velkajärjestelyyn nyt.
Velkajärjestely on edessä Kreikan, luultavasti myös Portugalin ja Irlannin kohdalla. Nyt ensin laitetaan Espanja ja EU-alueen pankit sellaiseen kuntoon, että ne eivät kaadu velkajärjestelyssä. Sen jälkeen kattellaan, miten maturiteettien, korkotasojen ja haircuttien kanssa mennään.
Artturi Noitalahti
10.4.2011Demarit olivat Lipposen johdolla viemässä Suomea rahaliittoon, mutta nyt käyttäytyvät kuin heillä ei olisi mitään vastuuta siitä, että Suomi on tässä brysselinruplan konkurssissa pakko-osakkaana. Milloin demarit alkavat ottamaan jotain vastuuta tästä kriisistä? Voisitte edes myöntää että oli virhe viedä Suomi rahaliittoon.
Pilvi Torsti
10.4.2011"Ihmettelenpä vaan" (yleensä on hyväksytty vain omalla nimellä kommentointi eli jatkossa mieluusti niin) - tottakai pankit kuntoon, siihen saamme toivottavasti avuksi kunnon stressitestitulokset kesäkuussa. Lisää aiheesta http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2009/05/12/eurooppalaispankit-joutuvat-stressitestiin/200912033/12?ref=lk_ts_uu_1
Artturille toteaisin, että rahaliitosta kyllä nähdäkseni edelleen ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Se on toki ollut virhe ja ongelma, ettei vakaussopimuksen sääntöjä alijäämien ja julkisen velan osalta ole noudatettu ja nyt näemme osittain sen seurauksia.
jarno tiainen
10.4.2011pankit kuntoon sanot, pankithan ovat kunnossa. Uusilla takauksilla Portugali voi jälleen ottaa lisää lainaa luotonantajilta, jotka näin luovat uutta rahaa tyhjästä markkinoille. Miksei EU itse setelirahoita markkinoitaan? Yhtä suuri inflaatio siitä pitäisi tulla, kuin pankkien luomasta rahastakin... Eihän tässä taas kuin pelasteta casinotalouden sijoittajia ylilyönneistä ja huonoista vakuuksista. Mikään ei muutu. Miksei SDP puhu takauksien vastineista eli pankkien osakkeista eli niiden kansallistamisesta.
Samuli Simojoki
11.4.2011Minua tässä julkisessa keskustelussa ihmetyttää muutama asia: Lissabonin sopimuksessa (voimaan 1.12.2009) sovittiin juuri äskettäin, että jäsenmaat eivät olisi vastuussa toistensa veloista. Nyt kun tästä periaatteesta saman tien Kreikan kriisissä livettiin, on kriisituen vastustamisesta tullut europetturuutta, vaikka juuri hetkeä aikaisemmin se oli yhteisesti sovittu periaate.
Itse en edelleenkään ymmärrä, miksi tämä syksyllä 2009 vielä validiksi osoittautunut periaate ei sitä oliskaan. Ai niin, se uusi talouskriisi? Jos joku pankki lainapääomien leikkauksien jälkeen joutuisi ongelmiin, talouskriisi voisi varmaan välttää yhtä hyvin tukemalla pankkeja jotka joutuisivat ongelmiin. Ja lainoittajat myyvät obligaatioita jo nyt reilulla alennuksella.
Suomessa annetaan keskustelussa se kuva, että Suomi haraisi vastaan kun kaikki muut olisivat ilman keskusteluja ruodussa mukana. Ei todellakaan. Ja Saksassa on vahvaa vastustusta myös pysyää vakausmekansimia kohtaan: ei haluta että EU:sta tulee "siirtounioni", jossa Saksa päätyy pysyvästi tukemaan kyöhempiä jäsenmaita.
marko miettinen
11.4.2011Kuka olet siis mistä puluesta kun sinulla ei näy sitä mistään ek. Ei jaksa etsiä jos nainen ei viitsi panna puoluetta.
R.H. Hämäläinen
11.4.2011Olen ymmärtänyt, että väliaikaisen vakausrahaston tulo voimaan riippuu siitä, allekirjoittaako jokainen euroalueen pääministeri sen oman maansa puolesta, koska voimaantulopäätös voidaan tehdä vain yksimielisesti. Yhdenkin kieltäytyessä allekirjoittamasta, koko vakausrahastoa ei ole olemassa. Edelleen olen ymmärtänyt, että väliaikaista vakausrahastoa koskevat neuvottelut ovat päättyneet eikä niitä enää aloiteta uudelleen / jatketa, vaan vain sopimuksen allekirjoitus puuttuu, koska sitä Suomen pyynnöstä lykättiin yli vaaliemme.
Suomalainen äänestäjä on siis aika harvinaisessa tilanteessa demokraattisen vaikuttamismahdollisuuden osalta kun koko Eurooppa odottaa, valitsemmeko valtaan pääministerin, joka kumoaa koko suunnitelman. Kysymys kuuluu: Jos SDP voittaa, kieltäytyykö Jutta allekirjoittamasta?
Jussi Vauhkonen
11.4.2011Ketjun aloittanut nimimerkki käyttää passiivia, kun tarvittaisiin aktiivia: ei riitä, että "pankit laitetaan kuntoon". On poliittisten päättäjien asia kertoa, miten se tapahtuu ja milloin, jotta kansalaiset voivat ottaa informoidun kannan.
Suomen hallitus on omaksunut minusta väärän linjan kun se kieltäytyy katsomasta totuutta eli edessä olevia saneerauksia silmiin. Tätä voisi perustella sillä, että velkajärjestelyllä ei pidä spekuloida samoista syistä kuin devalvaatio piti aina pitää salassa h-hetkeen saakka. Toinen tulkinta on se, että finanssimarkkinoiden intressit hyvin tunnistava hallitus (tai EU:n komissio) haluaa antaa sijoittajille aikaa niinsanotusti vetää omansa pois ja vieläpä hyvällä tuotolla.
"SDP teki sitä ja tätä vuonna y" -jankutuksista voi kiistellä ken jaksaa. Artturi Noitalahden tulkinta nykypäivästä on kuitenkin perusteeton. SDP:n linja osoittaa nimenomaan halua kantaa vastuuta syntyneestä kriisistä ja ehdottaa siihen ratkaisuja. Hallituspuolueet sen sijaan tyytyvät vain tahdottomuuden tilassa odottelemaan, että Olli Rehn kertoo, mitä nyt pitäisi tehdä.
Pilvi Torsti
11.4.2011Marko, SDP-logo on kotisivun ylä- ja alareunassa näkyvällä paikalla; eikö selaimesi näytä?
Matias Möttölä
11.4.2011Viime vuosien taloushistoria osoittaa, että liiallinen velkaantuneiden suojelu (pankit, valtiot) johtaa ns. ojasta allikkoon.
Esimerkki 1: Yhdysvaltain rahapolitiikka 1990- ja etenkin 2000-luvulla. Kun talous alkoi kakista, lyötiin aina korot lähelle nollaa ja otettiin uutta vauhtia, vaikka oli selvää, että talouden pohja on epäterve (perustui ulkomaiseen rahoitukseen ja asuntovarallisuuden yliarvostukseen).
Esimerkki 2: Lehman Brothers. Lehmanin konkurssi oli katastrofi ja se laukaisi yhden kaikkien aikojen markkinasyöksyistä. Mutta jälkikäteen katsoen ongelma oli ennemminkin se, että kaikki muut suojeltiin ja vain Lehman päästettiin konkurssiin. Voitot jäivät (muille) pankeille, siivoustyöt nyttemmin megaylivelkaantuneelle liittovaltiolle. On kestämätöntä, että taloudessa jotkut nousevat pääsevät asemaan, jossa heidät on pakko pelastaa jotta systeemi ei kaatuisi.
Esimerkki 3: Euroalue. Kun valtion velka kasvaa liian suureksi, jossain vaiheessa luulisi tulevan raja, jonka jälkeen lainaa antaneen riskit toteutuvat: osaa rahoista ei saada takaisin.
Lehmanin ja euroalueen kohdalla voi perustellustikin väittää, että vika ei ole yksin yksittäisen pankin tai valtion, vaan myös järjestelmän/globaalin taantuman/jne. Mutta jos järjestelmä ei selkeästi ole kestävällä pohjalla, onko ainoa ratkaisu se, että paikkaamme sen vuotoja kaikin hätäapukeinoin, koska muuten "kaikki kaatuu"? Euroalueen kriisi ei pääty tähän vaan tulee jatkumaan vuosia. Heikon talouden kuten Kreikan nousu tämän kaltaisesta shokista kestää pitkään, ja maa tarvitsee myös elvytystä, ei pelkkää hampaiden kiristystä. Osana tätä velkojen uudelleenjärjestely tullee mitä luultavammin jossain vaiheessa kyseeseen.
R.H. Hämäläinen
11.4.2011Pilvi hyvä!
Olen hämmentynyt: Esitin kysymyksen, enkä saanut sinulta siihen vastausta. Miksi? Myös vastaukset muihin kommentteihin kiinnostaisivat kovasti sekä kantasi siihen, kumpi vaikuttaa tavallisen suomalaisen tulevaisuuteen enemmän, eorokriisin ratkeaminen vai esim. ne erot verolinjauksissa, jotka SDP on ottanut vaaliteemaksi? Onko pakko äänestää persuja, että tietää mitä EU:n ja euron suhteen tehdään? En haluaisi, koska vastustan persujen muita tavoitteita enkä usko persuihin muutenkaan. Itse pelkään, että euro on myös Suomen kohtalonkysymys. Miksi SDP:n äänestämistä harkitseva jätetään vaille vastausta ja tietoa siitä, mitä SDP tulee eurokokouksessa tekemään heti vaalien jälkeen?
Pilvi Torsti
11.4.2011R.H. Hämäläiselle (toivomuksena edelleen oman nimen käyttö jatkossa): pahoittelen, etten ollut vielä vastannut aamulla lähettämääsi kysymykseesi. Ehdokas liikkuu aika paljon näinä päivinä kansan parissa ns "ulkotöissä"! (tänään vaalimökillä käymästäni keskustelusta voi muuten lukea http://blogit.hs.fi/perassahiihtaja/2011/04/11/vaikuttaako-vaaliraha/#comment-2379)
Kysymyksesi väliaikaisesta vakausvälineestä (jotkut puhuvat rahastosta), tarkalleen ERVV eli sanahirviö Euroopan väliaikainen rahoitusvakausväline. Se luotiin toukokuussa 2010, jotta Kreikan kaltaisessa tilanteessa jatkossa olisi yhteinen mahdollisuus reagoida (Kreikalle annettiin lainoja valtioina). Nyt ERVV siis on olemassa ja sinne jo kerätyt takaukset (ml. Suomen osuus) mahdollistavat lainan Portugalille. Jokaisesta uudesta ERVV-paketista kuitenkin päätetään erikseen jäsenmaisen eduskunnissa. Ratkaisevaa nähdäkseni on, millainen paketti jäsenmaille tarjotaan; tänään uutisoitiin (mm. HS), kuinka EKP, EU komissio ja IMF:n edustajat tulevat tutkimaan viikkojen ajan Portugalin tilannetta ja sitten tekemään ehdotuksen.
Näin ollen pidän omituisena kokoomuksen ja ilmeisesti keskustankin linjaa, jossa on ilmoitettu että ollaan mukana jossain, kun ei vielä tiedetä, mihin mukaan pitäisi mennä. Olennaista on, että Portugali-ratkaisussa käydään läpi pankkien vastuu ja mahdollisuus velkajärjestelyihin eli laina-aikojen pidentämiseen ja/tai velkojen leikkaamiseen. Silloin Sdp:n ajama sijoittavastuu toteutuu.
Mikä vaikuttaa tavallisen suomalaisen elämään enemmän? Lyhyellä tähtäimellä ainakin veroratkaisut ja kyllähän ne tehdään joka tapauksessa. Eli jos haluaa oikeudenmukaista tuloeroihin ja pienipalkkaisten aseman heikkenemiseen kantaa ottavia ratkaisuja, kannattaa valita niihin sitoutunut puolue. Monien arvioiden mukaan euroalueen tilanne on muuten ehkä jopa hieman paranemassa, jonkin epävarmuus jatkuu varmasti vuosia.