Kiitos jokaiselle 8701 äänestäjällleni luottamuksesta. Ylen vaalien tulospalvelu täällä. Videolla ja tekstissä tunnelmat vaalipäivänä 7.62009.

httpv://www.youtube.com/watch?v=enRf3z2Y43A

Jo viikkoja sitten minulle oli selvää, että olimme voittaneet nämä vaalit. Tällä en tarkoita vaalien äänimäärää. Tarkoitan sitä tunnelmaa, joka kampanjan aikana syntyi. Tarkoitan sitä vastakaikua, jota aloin saada yhä enemmän ja enemmän eri puolilla Suomea, sähköpostina, facebookissa, toreilla ja tuttavien välityksellä. Palaute tuli hyvin erilaisilta ja eri-ikäisiltä ihmisiltä, pitkän linjan demarivaikuttajilta, eri elämänvaiheissa mukanani olleilta ihmisiltä, tavallisilta suomalaisilta naisilta ja miehiltä, nuorilta ja vanhoilta ja keski-ikäisiltä.

Tällä palautteella on minulle suurempi merkitys kuin vaalien tuloksella. Lähdin ehdokkaaksi, koska uskon, että politiikkaa tarvitaan tässä ajassa, että tekoja tarvitaan nimenomaan politiikassa, ja niitä tarvitaan nyt. Siksi politiikan täytyy olla kaikkien asia.

Vaalit koskevat kansalaisia, vaalien aiheena ovat kansalaiset, eivät poliitikot tai julkisuuden henkilöt. Vaalien ensikertalaisena on todettava, että etukäteen en olisi arvannut, miten hieno kokemus tällainen vaali on. Olen saanut kuulla ja nähdä ihmisiä ja tunnelmia eri puolella Suomea. Olen saanut perehtyä valtavaan määrään asioita ja näkemyksiä, jotka liittyvät meitä kaikkia koskeviin asioihin. Olen saanut tutustua moniin suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisiin, joiden toiminta pitää tätä maata tolpillaan. Ennen kaikkea, olen saanut liikuttua yhä uudelleen siitä, miten paljon ihmiset ovat valmiita antamaan itsestään ja laittamaan likoon tukeakseen omaksi ottamaansa ehdokasta, jonka haluavat asioitaan hoitamaan.

Kampanjastamme olen mielettömän ylpeä ja mielettömän kiitollinen. Lukuisat yksittäiset ihmiset ovat tehneet huikeita juttuja ja venyneet loputtomasti. Välttämätön vaalirahoitus on kasattu pienistä puroista ja muutamien yksittäisten ihmisten panos on ollut korvaamaton. Vuodenvaihteessa tekemämme suunnitelmat olivat kunnianhimoisia, vaativia ja kekseliäitä. Uskon, että toteutimme ne kaikki ja lisäksi matkan varrella kampanjaan tuli mukaan paljon sellaista, mitä emme osanneet odottaa. Kampanjan viimeisinä viikkoina puhelimet soivat ja esitteitä ja viestejä tuntui uppoavan loputtomasti eri puolilla Suomea oleville sadoille tukijoille.

Olen iloinen ja ylpeä kaikesta tehdystä työstä, josta muodostui huikea kampanjakokonaisuus. Ennen kaikkea olen ylpeä siitä rauhallisuudesta ja tyyneydestä, jolla veimme homman maaliin asti omalla radalla hymyssä sivuille vilkuilematta. Kiitän syvästi ja sydämestäni kaikkia, jotka ovat olleet tässä mukana, mukaan lukien Helsingin piiritoimiston, demarinaisten ja puoluetoimiston väki.

Entä sanoma. Kerrataan vielä perusasiat, joita olen toistanut nämä kuukaudet.

Ensiksi kaiken ajattelun lähtökohta oli ystävän heittämä kampanjan johtoajatus ”Mitä sinä tekisit?” –sitä yritin kysyä tässä kampanjassa verkossa, turuilla ja toreilla. Nettisivujeni politiikan pelastusohjelmaan osallistui lopulta noin sata kirjoittajaa ja kirjoituksia tuli helmikuusta lähtien kolmisen sataa. Syntyi myös käsite demokratia2.0, josta muotoutui yksi vaaliteesi.

Toiseksi olen kiteyttänyt politiikka-ajattelun siihen, että minua puhuttelee ”suomen kielen hieno sana kansan edustaja”. Demarien tavoittelema sosiaalinen Eurooppa tarkoittaa ihmisten Eurooppaa. Ihmisten Euroopassa parlamentin jäsenet edustajat kansalaisia, siis ihmisten näkökulmaa. Siksi näissä vaaleissa tämä kansan edustajuus on niin tärkeää.

Kolmanneksi ajattelen, että ”missä eu siellä mahdollisuus, missä ongelma sinne eu”; on kehitettävä kolmio, jonka kärkinä talous&työ, ilmasto&ympäristö ja energia. Muut vaaliteesini jokainen voi lukea verkosta ja Pilvi-kirjanmerkeistä.

Yhden vaalilupauksen olen myös tehnyt. Lupaan jatkaa sellaista politiikan tekoa, jossa tukikohta on Suomessa ja jossa toiminnan muotoihin kuuluvat säännölliset Paapan kapakkaillat, laulut naisten kympillä, kulkueet Helsingissä, Sinkku-torstait ja mitä nyt keksimme. Politiikasta täytyy puhua siellä missä ihmiset ovat, ei odottaa, että ihmiset tulevat sinne, missä poliitikot heitä odottavat.

Ja lopuksi, koska aikamme kysymykset ovat monimutkaisia ja ylikansallisia, tarvitaan ratkaisuja, jossa yhteistahdon kautta etsitään yhteisiä ratkaisuja. Siksi Politiikan täytyy pelastaa maailmaa. Toistetaan vielä: Politiikan täytyy pelastaa maailma nyt!

Työ jatkuu. Työ jatkuu yliopistossa (kiitos kaikille kollegoille siitä, että olette sietäneet lievää vasenkätisyyttä töiden hoidossa viime viikkoina ja kuukausina) ja työ jatkuu yhteiskunnassa ja maailmassa – siis myös politiikassa, koska politiikka kuuluu kaikille ja Politiikan Pelastusohjelma on niin hyvässä vauhdissa, että sitä on syytä jatkaa. Tämä ei ole loppu, tämä on vasta alkua. Keskustelu jatkukoon. Kiitos.