Eurovaaliehdokas, tutkijatohtori Pilvi Torsti (sd) haluaa nostaa uudenlaista, ei-vakituista työtä tekevät ihmiset työvoimapolitiikan keskiöön. Torsti on iloinen, että myös ay-liike on ottanut asian omakseen. SAK:n tuore puheenjohtaja Lauri Lyly kommentoi asiaa tänään SAK:n tulevaisuushankkeen tiedotustilaisuudessa.
 
–  Työelämän muutos sekä työn tekemisen ja teettämisen uudet tavat aiheuttavat epävarmuutta työelämässä, Lyly sanoi.

Lyly kutsui prekariaatin linjaamaan pätkätyöläisten edunvalvontaa. Pilvi Torsti ehdotti samaa lauantaina vaatimalla Jutta Urpilaisen esittämään kansalliseen kriisiryhmään jäsentä prekariaatista.
 
Torstin mukaan talouskriisin takia kasvaneen työttömyyden alentamisessa erityisen tärkeää on uudenlaisen työn ja pätkätöiden huomioiminen.
 
– Kysymys ei ole ykkös- ja kakkosluokan työsuhteista, vaan molemmat vaihtoehdot tulisi nähdä tasa-arvoisina ”raiteina” työelämään. Sosiaaliturvan ja  työelämän kehittämisen on tuettava tätä tavoitetta, Torsti sanoo.
 
Torsti on itsekin kokenut akateemisen pätkätyöläisen arkea.
 
– Se, että tutkijoilla ei ole usein vakituista työsuhdetta ei välttämättä ole ongelma, jos varmistetaan, että sosiaaliturvaa ja työelämän laatua voidaan kehittää samaa tahtia vakituisissa työsuhteissa olevien kanssa.
 
Ajatus pätkätyöläisten ja prekariaatin huomioimisesta kahden raiteen sosiaaliturvalla on keskeisiä teemoja Torstin eurovaalikampanjassa. Aihe on herättänyt eniten keskustelua Torstin wikidemokraattisessa vaaliblogissa.
 
– Euroopan unionin taloudellinen menestys perustuu osaamiseen ja tuottavuuteen. Niiden edellytyksinä ovat oikeudenmukaiset työmarkkinat. Kilpailu ja palvelujen vapaa liikkuvuus eivät saa syrjäyttää työntekijöiden, niin vakituisten kuin uudenlaista työtä tekevien, perusoikeuksia, Torsti sanoo.
 
Lisätietoja:
 
Pilvi Torsti,  040 719 1206, pilvi@pilvitorsti.fi


kampanjasihteeri Matti Niemi, 045 679 1717, matti@pilvitorsti.fi