Kirjoitan politiikan pelastusohjelmaa viikottain. Tervetuloa mukaan, toukokuussa kokoan kirjoitusten ja keskustelujen pohjalta EU-vaalien tavoitteeni.
Liberaali globaali markkinatalous on ajatutunut vakavaan kriisiin. Yleinen johtopäätös on, että sääntelyä tulee lisätä. Mutta mitä EU:n ja jäsenvaltioiden tulisi tarkkaan ottaen tehdä parantaakseen talousjärjestelmäämme? Onko vaarana toisaalta, että julkinen valta ottaa hoidettavakseen tehtäviä, joita se ei osaa? Miten eurooppalaiset työpaikat voitaisiin turvata ja taata talouskasvu tulevaisuudessa?
2 Comments on "Markkinat ja työ"
mikko rönnholm
9.2.2009Aiheellinen huoli. Kavahda niitä, jotka luulevat, että kuopattu reaalisosialismi tai sen henki olisi vaihtoehto.
Marrkinatalous on elinvoimainen ja muuntumiskykyinen. Sen suuria vahvuuksia on luovuus. Mutta nyt sen luovuus on tullut sille itselleen uhaksi.
Arvelen, että avoimuus ja demokratia kuitenkin kaikkine vajaavaisuuksineen on markkinatalouden pelastus. Olen kohtalaisen varma, että markkinatalouden ahneet eivät ole niin tyhmiä, etteivätkö ne ymmärtäisi omaa etuaan. He tunnistavat edessä olevat uhkatekijät ja hyväksyvät yhteistoiminnan ja yhteisöllisyyden jopa kontrollin. Näin politiikalle tulee markkinataloudessa sellaista roolia, kun meillä kolmikannassa oli.
Siirtymäkaudessa on vaarana, että yltiöuskovaisesti julkinen talous antaa auttavan kätensä purtavaksi. Tämä voidaan välttää, kun pelataan markkinatalouden säännöillä ja pidetään julkisen vallan intressistä kiinni yhtä uskollisesti kuin yritykset omistaan markkinatalouden sääntöjä noudattaen. Ei pidä jakaa ilmaisia lounaita vuorineuvoksille. Nyt on julkisen vallan kasvatettava omistustaan. Se pakottaa myös yksityisen pääoman puolustamaan omia reviirejään panemaan rahaa yrityksiin, jotteivat ne joudu vääriin käsiin.
Aapo Palonen
1.3.2009Pelkästään palveluja tuottamalla toinen toisilleen ei minkään maan talous pyöri pitkään. Baltian maat antoivat tästä juuri esimerkin. Myös USA:ssa on viimeisen kymmenen vuoden aikana perusteollisuuden osuus kansantaloudessa supistunut dramaattisesti. Suomessa, kuten muissakin Euroopan maissa on ollut sama suunta. Meillä on metsäteollisuudessa ollut parin vuoden aikana kiihtyvä trendi. Kannattavia laitoksia lopetetaan, kun jossain päin maailmaa on vielä kannattavampia. Amerikkalaisten eläkesäätiöiden vaatimuksesta tietenkin.