Puheenjohtaja Jutta Urpilainen esitteli tänään Vantaalla Sdp:n talous- ja verolinjaukset sisältävän ohjelman “Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta”. Perusidea on, että tämänhetkinen kahdeksan miljardin budjettivaje hoidetaan 3/4 kasvulla ja loput säästöillä ja veronkorotuksilla.
Ensimmäiset kommenttini julkaistuun ohjelmaan:
100 000 työpaikkaa ja oikeudenmukainen verotus kulkevat käsi kädessä. Hyvä! Tämä on kasvu- ja arvopolitiikkaa! Sdp:n ohjelman laajuus haastaa muut puolueet esittämään kunnon ohjelmia.
Sdp:n verolinjaukset ovat realistisia, tarkkoja ja toteuttamiskelpoisia. Niissä hyväksytään veronkorotustarpeet nykyisessä taloustilanteessa. Veronkorotukset suunnataan sinne, missä maksukykyä on.
Arvonlisäverolinjaus erottaa demarien linjan muiden puolueiden linjoista. Arvonlisäveroa ei koroteta, koska se tuntuu raskaimmin pienituloisimpien kansalaisten taloudessa ja vaikuttaa näin suoraan eriarvoistumiskehitykseen, jonka pysäyttäminen on tärkeä oikeudenmukaisuustavoite.
Oikeudenmukainen linjaus on pääomaverotuksen myös tuominen lähemmäs ansiotulojen verotusta. Harmaan talouden torjunta ja siitä lisätulojen hankkiminen linjaa samalla reiluja markkinoita niin työntekijöille kuin yrityksille.
Ympäristöveroilla pyritään ohjaamaan ihmisten toimintaa ja siksi pakkaus- ja jäteverojen korottaminen osana linjauksia ovat tärkeitä.
Asuntolainojen korkovähennystä ei haluta poistaa. Tässä olisin ollut valmis sellaiseenkin ratkaisuun, jossa poistoa harkittaisiin pitkällä aikavälillä tai muun kuin ensiasunnon osalta.
“Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta” on hyvä alku kokonaistarinalle, jota taloudesta pitää kansalaisille kertoa. Tarvitaan kasvua ja työtä, jotta on tuloja. Tarvitaan verotusta, jotta rahoitetaan yhdessä tärkeäksi koettuja asioita.Verotus on osa yhteiskunnan perusvalintoja: mitä me haluamme yhteiseltä maailmaltamme? Siksi aina yhdessä tulojen kanssa on puhuttava menoista.
Mitä jäin kaipaamaan? Ehkä vielä lisää painotuksia tuloerojen vähentämisen suuntaan, koska siihen suuntaan ohjelman ehdotukset joka tapauksessa vievät. The Spirit Level -kirja on antanut vahvan perustan puolustaa pienten tuloerojen yhteiskuntia vakauden ja onnellisuuden nimissä.
Professorit Jukka Pirttilä ja Matti Tuomaala kirjoittivat syksyllä julkaistussa artikkelissaan toiveen siitä, että veropolitiikassa esitettäisiin selkeä tulonjakotavoite todeten, että näinköhän mikään puolue uskaltaa sen vaaleja ennen tehdä. Sdp meni vahvasti siihen suuntaan esittämällä selkeät luvut niin verotukseen kuin perusturvaan.
5 Comments on "100 000 työpaikkaa ja oikeudenmukainen verotus! Kommentteja Sdp:n verolinjauksiin"
Reijo Nättiaho
19.2.2011Nettikeskustelut vääristävät SDP:n verolinjauskantaa ja se ottaa päähän. Esim. Uuden Suomen sivustolla annettiin ymmärtää että Kokoomuksella ja SDP:llä on samanlainen verolinjaus. Näin minun mielestä ei ole. Linjat ovat erilaiset. Esim. siirtyminen tasaveroon ei ole SDP:n tavoite. Eli ökyrikkaalla ja pienituloisella olisi sama veroprosentti. Se ei käy.
SDP:n tavoite on tasapainottaa Suomen valtion talous lähivuosien aikana nykyisen oikeistohallituksen jättämän valtavan valtiontalouden alijäämän jälkeen. Nyt vaalikauden päättyessä on valtiontalous 8 miljardia euroa alijäämäinen ja tämä alijäämä sekä suuri valtionvelka ei ole missään tapauksessa SDP:n aikaan saamaa. Sosialidemokraatit eivät ole hallituksessa. Tämän tilanteen ovat synnyttäneet kokoomus, keskusta, vihreät ja RKP.
SDP tavoite on myös oikeudenmukaistaa verotusta. Nyt tämän hallituksen toimesta on todella suurituloisten palkansaajien ja suuri tuloisten eläkeläisten veroja alennettu sekä pääomatulon saajat ovat saaneet veronkevennyksiä. Tämä oikeistohallituksen linja on saatava loppumaan. Nyt on ainakin pääomatulojen veronkorotuksen aika. Vaalit ovat yksi tapa esittää mielipide tästä oikeiston verolinjauksesta. Halutaanko syventää valtiontalouden velkaantumista vai ei? SDP:llä näyttää olevan linjaus asiaan, velkaantuminen kuriin. Myös harmaa talous on todella saatava kuriin. Asiasta puhutaan mutta nykyisen oikeistohallituksen käytännön suuret teot puuttuvat. Minusta ansiokkaasti harmaan talouden torjunnasta on puhunut jo pitkään esim. Rakennusliitto. Toivottavasti tämä torjunta-asia saataisiin kuntoon ja sen myötä tuloutettua valtiolle uusi verotuloja.
Verotulojen yhteydessä on myös puhuttava menoista kuten Pilvi kirjoittaa. Tämä työ on aloitettava heti vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa.
Myös uusia työpaikkoja on luotava ja nopeasti. SDP:n tavoite 100.000 uudesta työpaikasta ei liene mahdoton, jos kansantaloutemme on noususuunnassa.
Pilvi Torsti
20.2.2011Reijo, HS pääotsikko tänään antoi kuvan eroista eli medioissakin on eroja. Minusta Sd linjauksissa olennaista juuri harmaa talous (miljardiluokan asia), alv (koskee pienituloisia), progressioehdotus pääomatuloihin ja puolueen pitkän linjan ympäristöpolitiikan kanssa linjakkaat näkemykset esim jäteveroihin.
Jussi Vauhkonen
20.2.2011Keskeisiin eroihin kokoomuksen ja SDP:n välillä kuuluu myös se, että kokoomus aikoo jatkaa narulla työntämistä. Lauantain ykkösaamussa Jyrki Katainen ei olisi voinut olla sanoissaan selvempi: kokoomus uskoo, että ansiotuloverotuksen laskeminen lisää työpaikkoja ja oikaisee valtiontalouden ongelmat ensi vaalikaudella. Katainen katsoi myös, että tuloveroalella korvataan kohoavat kulutusverot pienituloisille. Toimittaja oli sen verran unessa, ettei kysynyt, miten se on mahdollista, kun valtion tuloveroa maksavat vain keski- ja suurituloiset.
Reijo Nättiaho
21.2.2011Jussin kommenttiin.
Nähtävästi Ylen Ykkösaamun toimittaja Jari Korkki oli todella unessa kun ei tehnyt tarkentavia kysymyksiä Kataiselle. Toimittajan tärkein tehtävä on kuunnella haastateltavaa ja sitten kysyä tarkennuksia eikä tuijottaa orjallisesti omaa paperissa olevaan kysymyspatteristoa.
Yksi keskustelun kummajainen oli arvolisävero ja mistä sitä peritään. Katainen totesi Ykkösaamussa, josta Iltasanomat ansiokkaasti kirjoitti: "Hänen mukaansa esimerkiksi arvonlisänveron periminen on järkevämpää, koska tuolloin verorasitus kohdistuu myös ulkomaille.
- Arvonlisäveroa peritään suomalaisten palvelujen ja tuotteiden lisäksi myös tuontituotteista eli japanilaisista moottoriveneistä ja moottoripyöristä ja Niken lenkkitossuista. Jos pitää valita, että nostetaanko rahaa saadaksemme eläkkeensaajan ja palkansaajan tuloveroa vai sellaista veroa, joka peritään myös ulkomaalaisten työstä, niin kokoomus valitsee tämän jälkimmäisen eli korotetaan sellaista veroa, jolla saamme rahaa myös ulkomaalaisten taskuista, hän totesi haastattelussa." Näin Iltasanomissa.
Tuntuu todella oudolta tämä ministeri Kataisen lausunto. Eikö hän itseasiassa tiedä mistä arvonlisäveroa kerätään. Olisiko nyt valtiovarainministeriön veropuolen virkamiesten syytä antaa ministerille tarkentavaa tietoa.
Veronmaksajien Keskusliiton Vesa Korpela Iltasanomien haastattelussa korjaa Kataisen käsityksiä arvonlisäverosta. http://www.iltasanomat.fi/vaalit2011/%E2%80%9DRahat%20ulkomaalaisten%20taskuista%E2%80%9D%20%E2%80%93%20Kataisen%20veropuheet%20h%C3%A4mment%C3%A4v%C3%A4t/art-1288370317981.html
Kyllä tätä tasaveroa eli alv:tä ajetaan Suomeen kuin "käärmettä pysyyn". Myös virheellisellä tiedolla halutaan tasottaa tasaveron tuloa. Toivottavasti myös poliitikan puolella havaitaan asia ja kommentoidaan. SDP on ainakin vastustaa tasaveroa omassa verokannanotossaan. Minusta tämä asia on pitkälle myös hallituskelpoisuuskysymys kuten tulevan hallituksen koko veropolitiikka.
Pilvi Torsti
25.2.2011Osmo Soininvaara kommentoi demarien ohjelmaa täällä: http://www.soininvaara.fi/2011/02/22/poimintoja-demarien-talousohjelmasta/
Oma kommenttini Osmon blogissa:
"Sdp:n Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta lienee kattavin ohjelma, mitä yksikään puolue toistaiseksi on tarjonnut. Hyvä, että se on keskustelussa myös täällä. Rinnalla kannattaa pitää Keskustan tuoma ajatus siitä, että kasvu hoitaa kaiken ja kokoomuksen halu edelleen jatkaa veronalenneuksia ja tasaverokehitystä. Kunnon ohjelmiksi kummastakaan ei ole, mikä näkynee siinä, ettei niitä ole tässäkään blogissa anlysoitu! Eilisessä A-talkissahan se tuli hienosti esiin: muut hallituspuolueet ovat lähempänä Sdp:n linjauksia kuin valtiovaraonhiministeripuolueen, joka myös hallituskumppani.
Omat ensikommenttini Sd-ohjelmaan ennen kuin lähdin viikokosi Sarajevoon olen kirjoittanut toisaalle (http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/?p=2823). Suunta on minusta oikea, kritiikkiä esitin kahdesta:
-asuntolainojen korkovähennysoikeus, voisi harkita poistoa niinkuin ilmeisesti Osmokin esittää, mutta eriteltävä kenties ensiasunnot jne
-vielä selkeämpiä painotuksia liittyen tuloeroihin ja niiden nopean kasvun pysäyttämiseen (ja tarkastelukulmaksi ei siis kelpaa Jyrki Kataisen esittämä 2-4 vuotta!) , esim Jukka Pirttilän ja Matti Tuomaalan esittämää ajatusta tavoittetilasta 2015 tms
Lisäksi kaipaisin vahvempaa kokonaisesitystä, tarinaa, kansalaisille siitä, miten talous toimii, miten poliittiset ratkaisut vaikuttavat, miksi tulojen ja menojen pitäminen tasapainossa tärkeää jne.
Hiukan voi myös ihmetellä sitä, että vaikka kestävyysvajeesta on tehty laskelmia jo pitkään, emme ole saaneet hallitukselta mitään osviittaa siitä, että se olisi ryhtynyt toimenpiteisiin. Sen sijaan on pidetty kiinni eri taloustilanteessa tehdystä ohjelmasta. Missä on kestävyysvajeohjelma? Oletko Osmo samaa mieltä, että hallitus, joka ei hallitse on kummallinen? Ei voi olla toteamatta tähän, että Suomen kolmen oikeistovetoisen hallituksen jäljiltä joka kerta valtiontalous on ollut heikossa jamassa – niinkuin Osmo toteaa Paavo Lipposen hallitus tuli nimenomaan Esko Ahon hallituksen jälkeen “laittamaan taloutta kuntoon” 1995. KAikkea eivät selitä suhdanteet.
Kauan ennen puolueen ohjelmaa olen linjannut omat näkemykseni kestävyysvajeesta ja miten se hoidetaan:
http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/2010/12/22/kestavalla-talouspolitiikalla-vastuuta-tulevaisuuden-suomesta/
Juhana Vartiaiselta kysyisin, millaisia keinoja vaikka Ruotsin esimerkkien valossa antaisit työllisyysasteen nostamisen keinoiksi? Ja toiseksi kestävyysvajeesta: miten suhtaudut jatkuvasti muuttumiin lukuihin osana tehtyjä ennusteita?"