Uudenlainen elĂ€mĂ€nvaihe alkaa nyt, kun ToSi-perheemme arki jakautuu kahteen kaupunkiin enkĂ€ ole itsekseni Torinossa. Palasin Suomen loma- ja etĂ€työjaksolta pari viikkoa sitten. TöissĂ€ innostavaa ja normitiivistĂ€ – niistĂ€ pian lisÀÀ! Viime torstaina saapui Aatos, 9, jolla oli Suomesta lĂ€htiessĂ€ pelkkĂ€ menolippu! Samuli on viettĂ€nyt lomaviikon Torinossa laittamassa kanssani arkea kĂ€yntiin ja palaa sunnuntaina Helsinkiin Eliaksen ja Kaiuksen luo. KĂ€ytĂ€nnön asioita ja tunnelmia:

🔾Asumme lokakuun loppuun asti vĂ€liaikaisessa kalustetussa asunnossa keskustassa, johon mahtuu mukavasti 4-5 henkeĂ€. Intensiivisen etsinnĂ€n jĂ€lkeen löysimme kesĂ€kuussa myös pysyvĂ€n kodin, joka valmistuu lokakuussa. 1960-luvulla rakennetun talon suunnittelija-arkkitehdin poika ja pojanpoika vuokraavat asunnon, jonka isoisĂ€-arkkitehti on aikanaan suunnitellut perheelleen. VuokraisĂ€ntĂ€mme, nyt 60+ ikĂ€inen roomalaisherra, on siis asunut asunnossa lapsuutensa! Asunto on tĂ€ynnĂ€ omaperĂ€isiĂ€ yksityiskohtia, jotka perhe haluaa sĂ€ilyttÀÀ ja entisöidĂ€ (ja joita edelliset vuokralaiset eivĂ€t kunnioittaneet). On mittaan tehtyjĂ€ raskaita puukaapistoja, muita asuntoja isommat erikoisikkunat ja jos jonkinlaista yksityiskohtaa ja materiaalia. Osa todella hienoja, osa sellaisia, jotka itse ehkĂ€ modernisoisi, mutta perheen tarinan valossa annamme olla.

🔾PysyvĂ€n kodin remontissa ja kalustamisessa tietysti riittÀÀ sÀÀtöÀ. Mutta olennaista on, ettĂ€ löysimme asunnon kriteereillĂ€, jotka olin kymmeniĂ€ asuntoja tsekattuani jo ehtinyt melkein todeta mahdottomaksi: keskustainen sijainti, iso parveke, johon mahtuu ruokapöytĂ€ sekĂ€ nĂ€kymĂ€t Torinon ympĂ€rillĂ€ kohoaville kukkuloille. Ja tietenkin erillinen vierashuone! Bonuksena kerrostalo sijaitsee Po-joen rannalla eli lenkki- ja pyörĂ€ilyreitti on vieressĂ€. SĂ€hköpyörĂ€lle ja -autolle vĂ€lttĂ€mĂ€tön talli on sekin historiallisen omistajan myötĂ€ erityinen: talon sisĂ€pihalla on yksi talli, jonne ajetaan rappukĂ€ytĂ€vĂ€n lĂ€vitse! Torinoa tunteville: asuntomme on Vanighlian kaupunginosaa, 5-10 minuutin kĂ€vely piazza Vittoriolta ja Gran Madren sillalta.

🔾KĂ€ytĂ€nnössĂ€ siis pari kuukautta helppoa asumista kalustetussa keskusta-asunnossa ja samalla tulevan kodin valmistelu, marraskuu on varauduttava normimuuton jĂ€lkeiseen vaiheeseen eli kalusteiden odotteluun, tavaroiden jĂ€rjestelyyn ja kaikenlaiseen asettautumiseen. Suomesta meille tulee muuttokuorma, johon kesĂ€llĂ€ kerĂ€ilin Tori.fi avulla muun muassa Iittalan Pioni-astiaston ja muuta lasitavaraa. Kalusteita muutamme vĂ€hĂ€n: Elias, Kaius ja Samuli asuvat toistaiseksi Helsingin kodissa ja se vuokrataan kalustettuna sitten kun asia tulee ajankohtaiseksi. Muuttokuormassa tulee kirjoja ja leluja, jotain soittimia, suksia ja sen sellaista. Jos nurkissasi joku kaluste, kirjoja tai astioita, joille haluaisit uuden kodin luonamme Torinossa, laita yv! Marraskuun alun kuormaan mahtuu ja kiva olla muistoja mukana!

🔾Aatoksen koulu on juureva 1963 perustettu Torinon kansainvĂ€linen koulu IST, joka toimii vanhempien organisoimana yhdistyspohjalla – aika harvinaista pitkĂ€lti yksityistyneessĂ€ kv. koulujen maailmassa. Koulu sijaitsee Torinon kukkuloiden keskellĂ€ pikkukaupunki Chierin kyljessĂ€ maalaismaisemissa. Aatos matkaa sinne pĂ€ivittĂ€in koulubussilla puolisen tuntia suuntaansa kuten iso osa oppilaista. LĂ€htö kotoa ennen aamukahdeksaa ja paluu 17-18 aikaan. Olen töiden ja koulutusharrastuneisuuden myötĂ€ kĂ€ynyt sadoissa kv. kouluissa maailmalla ja sitĂ€ taustaa vasten on helppo arvostaa IST:n tunnelmaa, yhteisöllistĂ€ otetta ja pedagogisia painotuksia, jotka ovat monessa lĂ€hellĂ€ suomalaisen koulun lĂ€htökohtia. Ulkona ollaan paljon ja pĂ€ivĂ€ aloitetaan vapaalla leikillĂ€. Lapsia on 400-500, kaksi noin 20 lapsen luokkaa joka ikĂ€ryhmĂ€ssĂ€. Italialainen vanha varallisuus nĂ€kyy koulun italialaisten joukossa, joista valtaosa kuulunee Torinon perinteisiin teollisuussukuihin tai urheiluperheisiin. Ulkomaalaiset lapset ovat meidĂ€n kaltaisten tÀÀllĂ€ töissĂ€ olevien perheiden lapsia.

🔾Cantores Minoreksen ansiosta Aatos hyvĂ€ksyttiin myös aivan mahtavalta vaikuttavaan kuoroon, joka alkaa syyskuun aikana. Piccoli Cantori di Torino on 9-15 vuotiaiden sekakuoro, jota johtaa sydĂ€mellinen Carlo. Kuorolla on laajaa toimintaa kouluissa ympĂ€ri Torinoa. Aatos pÀÀsee Cantores Minoreksen maineen myötĂ€ suoraan pÀÀkuoroon, joka harjoittelee kaksi iltaa viikossa. Carlon mukaan Aatos on ensimmĂ€inen ulkomaalainen, joka hyvĂ€ksytÀÀn kuoroon suoraan ilman, ettĂ€ on kĂ€ynyt heidĂ€n muskariaan eli hieno on suomalaisen CM-kuoron maine! NĂ€imme Piccoli Cantori di Torino -kuoron konsertin kesĂ€llĂ€ osana kuorofestivaalia Espoossa ja meininki oli aivan mahtava.

🔾Au pair -hakuni kevÀÀllĂ€ pÀÀttyi ihanteellisesti. Äiti ja isĂ€ kysyivĂ€t, josko mitenkÀÀn olisi ajateltavissa, ettĂ€ he lĂ€htevĂ€t mukaan. Idea oli alun perin isĂ€n, jonka edellinen au pair -keikka Sarajevossa oli 18 vuotta sitten! Myös Ă€iti kĂ€ytti silloin lomiaan mahdollistaakseen UWC-työni hoitamalla pikku-Eliasta. Nyt molemmat ovat elĂ€kkeellĂ€ ja ajattelivat, ettĂ€ olisi hienoa olla Aatoksen ja minun mukana Torinossa. Minulle jĂ€rjestely on tietysti aivan ihanteellinen. TĂ€hĂ€n ensimmĂ€iseen syksyyn liittyy myös itselle paljon uutta niin töissĂ€ kuin Torinon arjessa. Uuden arjen rakentaminen Ă€idin ja isĂ€n kanssa yhdessĂ€ on tietenkin helpompaa kuin vieraamman ihmisen. KevĂ€tpuolelle tĂ€ytyy rakentaa uusi jĂ€rjestely – matkustan keskimÀÀrin joka toinen viikko vĂ€hintÀÀn pari pĂ€ivÀÀ, joten toinen arki-aikuinen on vĂ€lttĂ€mĂ€tön, kun Samulin työ Suomessa. Pipa ja Risto saapuvat tĂ€nÀÀn myöhÀÀn illalla. Suomesta on kuulunut kivoja kuulumisia Ciao Pipa -lĂ€ksiĂ€isistĂ€ ja isĂ€ tietenkin laittoi Lammin paikkoja talviteloille.

🔾Eli tĂ€hĂ€n tapaan arki Torinossa lĂ€htee rakentumaan. VĂ€lillĂ€ meinaa stressata kaiken jĂ€rjesteltĂ€vĂ€n mÀÀrĂ€, mutta sitten Italian la dolce vita aina muistuttaa, ettĂ€ kaikki jĂ€rjestyy ja ihmiset auttavat. Aatoksen ensimmĂ€inen koulupĂ€ivĂ€ oli vaikea, mutta nyt ekan viikon pÀÀttyessĂ€ plakkarissa on jo kaverin synttĂ€rijuhlat ja ihan kivoja pĂ€iviĂ€. KoulupĂ€ivien pituus Suomeen verrattuna on keskusteluaihe Suomen kaverien kanssa. Isoveljien kanssa soitellaan videopuheluja ja kehitellÀÀn uusia rutiineja tĂ€hĂ€n kahden maan ja kaupungin arkeen. MinĂ€ olen onnessani torinolaisesta tÀÀllĂ€ kootusta Zeroundici-sĂ€hköpyörĂ€stĂ€ni, jolla viiletĂ€n kukkulalle ja alas kulkevan työmatkan. Samuli pyrkii kieltĂ€mÀÀn työmatkakĂ€velyni, koska viime viikolla matkalle osui pari villisikaa ja etĂ€isyyttĂ€ jĂ€i enÀÀ muutama metri!

Voikaa hyvin – ihanaa viikonloppua💛

ps. Euroopan koulutussÀÀtiö ETF:n asiat voi ottaa seurantaan somekanavilla linkedin, FB ja x. KeskitĂ€n myös omat töihin liittyvĂ€t pĂ€ivitykset enimmĂ€kseen Linkedin ja kenties x. Torino-tarinoita toki myös jatkossa😍 ETF – European Training Foundation

pps. lÀhtökuvan au paireista otti Ilari Torsti