Komissaari Nicolas Schmit ETF-vieraana.

🔸Ensimmäinen kolmen kuukauden rupeama Torinossa ETF:n johdossa takana. Ajatus oli, että tänä aikana perehdyn töihin intensiivisesti ja pyrin järjestelemään käytännön elämän arkiset asiat muun perheen tuloa silmällä pitäen jonkinlaiseen malliin.

🔸Näin se suunnilleen on mennyt ja aikataulussa ollaan. Olen herännyt varhain, kävelyt kukkulalle toimistoon, käynyt salilla ja tehnyt pitkiä päiviä. Iltaisin olen lähinnä syönyt ja opiskellut hieman italiaa ja mennyt nukkumaan. Viikonloppuisin asuntoasioita. Matkoja tietysti ollut myös.

🔸Töissä kävin maanantaina koko henkilöstön kanssa läpi ensimmäisten kuukausien tavoitteita ja tekemisiä. Tavoite tavata koko henkilöstö kahden kesken on toteutunut. 125 hienoa keskustelua ihmisten taustoista, tulevaisuuden näkemyksistä liittyen ETF ja asioista, joita minulta johtajana toivovat. Muutama vielä kesäloman jälkeen. Koen, että tunnen ihmiseni nyt. Talossa on valtava määrä kokemusta ja osaamista sekä luja omistautuminen ja sitoutuminen asiaan eli inhimillisen pääoman vahvistamiseen EU:n lähialueilla ja globaalisti. Sisäisiä kysymyksiä ja kaikenlaista ratkottavaa toki myös ja odote ”uudelle johtajalle” tässä suhteessa valtava. Olen pyrkinyt odotetta suhteuttamaan, mutta samalla tietysti luvannut tehdä parhaani, jotta olisin odotuksen arvoinen.

🔸Oma työ on täynnä sisältöä. Tällä viikolla olemme työstäneet Ukrainan hallinnon kanssa pitkäjänteistä ammatillisen koulutuksen tilanneanalyysia ja toimia sekä koonneet laajempaa task forcea EU:n Ukrainatyötä tukemaan, käyneet läpi pohjoisen Afrikan ministerien ja EU-komissaari Nikolas Schmitin kanssa nuorten koulutus- ja työllisyysasioita osana Euroopan osaamisen vuotta järjestettyä korkean tason tapaamista sekä hahmottaneet monia digivihreään siirtymään liittyviä osaamisvaatimuksia, aineistoja ja tietopohjaa, joka ETF:ssä kumppanimaista on. Rinnalle kulkee 2024 suunnittelu ja laajempi tulevaisuustyö.

🔸Työyhteisö on poikkeuksellisen hieno. Olen nauttinut jokaisesta päivästä. Direktoraatissa minua tukee kokenut juristi sekä kaksi osaavaa hallintovirkailijaa, joiden toimenkuvaan kuuluu osallistuminen monien sisältöjen valmisteluun sekä perinteisiä johdon sihteerin hommia. Työnkuvan yhdistelmä on hedelmällinen sekä minun että uskoakseni Deboran ja Aleksandran kannalta. Lisäksi johtajan tukena on osasto/yksikköpäälliköistä koostuva johtoryhmä, jonka kanssa teen jatkuvasti töitä. Kaikilla taitaa olla kesäksi erillisvalmistelussa asioita! Johtoryhmä oli myös valmistellut nämä kuukaudet minulle todella hienosti. Olen ilmoittanut, että toistaiseksi pidän rakenteet ennallaan, jotta voin rauhassa hahmottaa, mikä on toimiva malli. Sinällään johtajalla on vapaus muuttaa organisaatiota haluamallaan tavalla.

🔸Jotain yhteisöstä kertoo viime maanantaiset kesäjuhlat. Noin kymmenen päivää aiemmin olin kutsunut henkilöstön nostamaan maljan kesälle 1630-1730. Lounaalla totesin, että harmikseni emme assarien kanssa ehtineet suunnitella kunnon juhlia ajoissa, kun vasta aloitin. Meni päivä ja talossa oli järjestäydytty: tuotaisiin kodeista kolme grilliä tarvikkeineen, talkoilla hankittaisiin grillattavat ja kaksi kitaristia vastaisi musiikista. Lupasin hankkia viinit ja vichyt. Syntyi hieno juhla sisäpihalle.

🔸Olen huomannut, että johtaja-roolin omaksumista helpottaa, kun jakaa tehtävän kahtia. Olen yhtäältä muodollinen virastojohtaja, jolla on paljon EU- säädöksistä tulevia hallinnollisia tehtäviä ja velvollisuuksia, joita suuri osa liittyy henkilöstö- ja taloushallintoon. Näihin hommiin kuluu aikaa ja niihin liittyy myös paljon ei niin hohdokkaita juttuja. Sitten olen johtaja merkityksessä leader eli vedän asiantuntija-organisaatiota, sen strategisia valintoja, painopisteitä, kehittämistä. Tässä jälkimmäisessä roolissa oma persoona ja aiempi kokemus, osaaminen ja verkosto pääsevät hyötykäyttöön. Kun aloitin, minulle todettiin, että muista, että olet EU:lla töissä. Jatkossa olet osa komission heimoa. Näin ilman muuta, samalla ETF:n johtajalla on paljon toimintatilaa, kunhan ymmärtää tämän EU-suhteen ja pyrkii toimimaan nimenomaan komission osana ja tukena.

🔸Tänään jo etätöissä Helsingissä ja ensi viikolla vielä pari puolikasta työpäivää Lammilta käsin. Sitten neljä viikkoa lomaa. Päivitän yksityiset Torino-kuulumiset, kunhan vielä pari nimeä paperissa. Yritän myös muodostaa jonkun ajatuksen Suomen tilanteesta, jota tietysti olen seurannut. Kaunista kesäviikonloppua.