Sdp:n puoluekokous pidetään kolmen vuoden välein. Olen nyt viidettä kertaa mukana 500 eri puolilta Suomea valitun edustajan joukossa. Tunnelma on hyvin erilainen kuin aiemmin. Eikä se johdu vain koronasta.

Puoluekokous Helsingissä 2012. Kanssani Irene Sorsa, Ulpu Iivari ja Leena Burman.

Edellisen puoluekokouksen jälkeen tehty tulevaisuusohjelmatyö on ollut parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut 12 vuoden aikana, minkä olen ollut mukana. Se kantaa. Se on tuonut uusia ihmisiä mukaan. Korona on osoittanut, että laaja ohjelmatyö on myös kestävää. Kriisitilanteessakin suunta on selvä ja meillä on ollut selkeä käsitys siitä, millaista maailmaa ja arkea haluamme olla rakentamassa. 

Hieno pääministerimme Sanna on korostanut tulevaisuustyön merkitystä myös jatkossa, kun hän on puheenjohtaja-ehdokkaana viime viikkoina käynyt asioita läpi meidän puoluekokousedustajien kanssa. Arvostan tätä kovasti.

Tampereella Sdp:n Ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen -ohjelma hyväksytään. Se on valmisteltu YK:n kestävän kehityksen 2030 -tavoitteiden pohjalta. Olen itse ollut kolmen vuoden aikana mukana usean kokonaisuuden hahmottelussa. Erityisesti olen paneutunut koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen sekä globaalikysymyksiin. Tuntuu arvokkaalta huomata, kuinka oma kädenjälki näkyy ja miten ryhmissä pohtimamme ajatukset ovat jalostuneet. Yksittäisistä otsikoista ehkä rakkain on “12-vuotinen peruskoulutus takaa yhdenvertaiset mahdollisuudet jokaiselle lapselle ja nuorelle” – käytännössä kurkotamme jo katseen aikaan, jossa toiseen asteen oppivelvollisuus on itsestäänselvyys ja mietimme, miten se tasa-arvoisesti tulevaisuudessa toteutuu.

Puoluekokouksessa käsitellään laajan ohjelman lisäksi myös yksittäisiä aloitteita, joita oli yhteensä 246. Teimme oman puolueosastoni kanssa useampia koulutusaloitteita, joista erityisen tärkeänä Helsingille nostaisin aloitteen numero 117 “Koulutuksen tasa-arvoa vahvistettava erikseen suurten kaupunkien varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa”. Toivon puoluekokoukselta linjaa, jonka pohjalta Sdp pureutuu tähän akuuttiin kysymykseen tulevina kuukausina ennen ensi kevään kuntavaaleja. Korona on entisestään korostanut lasten haavoittuvuutta ja riskejä, jotka kasautuvat perheen tilanteen mukaan. 

Kolmen päivän puoluekokous kuluu pääosin näiden asiakysymyksien parissa. Niitä puidaan yhdessä ja niistä muodostuu puolueen tulevan kolmen vuoden linja ja suunta. Lisäksi valitaan johto. Puheenjohtajaksi ehdokkaana on Sanna Marin, puoluesihteeriksi Antton Rönnholm ja kolmeksi varapuheenjohtajaksi Timo Harakka, Aki Linden, Niina Malm, Matias Mäkynen, Ville Skinnari ja Jaana Ylitalo sekä puoluevaltuuston puheenjohtajaksi Sirpa Paatero.

Seinäjoen puoluekokouksessa 2014 mukana kulki 5-viikkoinen vauva. Osallistumiseni kokoukseen oli mahdollista, kun kutsuvieraana kokouksessa ollut Ulpu Iivari tarjoutui auttamaan myös vauvanhoidossa. Taisin kyllä puhua pöntössä vauvan nukkuessa kantoliinassa.