Ensimmäinen päivä.

”En kommentoi asioita enkä prosesseja.” Näin olen kuukauden ajan vastannut toimittajille ja myös kavereille. Nyt hiljaisuus voi päättyä.

Kahden vuoden ajan teimme Sdp:n tulevaisuusohjelmaa, jonka lähtökohtana 2030-luvun kestävän kehityksen Suomi.

Tasan kuukausi sitten 3.5. kokoonnuimme ensimmäisen kerran Säätytalolle valmistautumaan hallitusneuvotteluprosessiin.

Tänään työ on valmis ja kaiken kansan arvioitavissa. Näillä eväillä maata lähdetään johtamaan.

Olin Sdp-neuvottelija Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -kokonaisuudessa. Mitkä ovat tunnelmat?

Sisällöllisesti tyytyväinen. Koko ohjelman suunta ja tavoitteet kohdillaan. Työskentelytapa jättää tilaa valittujen keinojen arviointiin pitkin matkaa, kun tarkastelun perustana tilannekuva & tavoitteet.

Meidän neuvottelupöydän osalta ajattelen, että tällä ohjelmalla tehdään toivottu koulutuksen kunnianpalautus ja osaamispolku-tiekartta 2030-luvun Suomeen. Lisäksi mukana on pari systeemistä läpimurtoa, kun toisen asteen oppivelvollisuus nyt etenee ja joustavaa koulupäivää pienimmille koululaisille lähdetään valmistelemaan. Tasa-arvo on kaiken keskiössä ja esimerkiksi subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus toteutuu taas kaikille. Kirjoitan näistä erikseen tarkemmin.

Taloudellisesti lisäykset koulutukseen ja tutkimukseen ovat miljardiluokkaa. Kehyksiin lisätään vuositasolla noin 250m€ ja investointeja ja hankkeita sitoudutaan rahoittamaan yli 700 miljoonalla eurolla neljän vuoden aikana.

Hallitusohjelman neljä päätavoitetta ilmiöpöydästämme suuntaavat suomalaista koulutus-, osaamis- ja tutkimuspolitiikkaa oikeaan suuntaan. Neljä tavoitetta ovat:
*Koulutus- ja osaamistaso nousevat kaikilla koulutusasteilla, oppimiserot kaventuvat ja koulutuksellinen tasa-arvo lisääntyy.
*Lapset ja nuoret voivat hyvin.
*Koulutus rakentaa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
*Suomi on kansainvälisesti houkutteleva paikka opiskella, tutkia ja investoida.

Oman elämän kannalta olen myös helpottunut. Hallitusneuvottelut jatkoivat siitä, mihin vaalit jäivät. Päivät ovat olleet pitkiä ja vaatineet täydellistä keskittymistä. Vapaapäiviä on koitettu sovittaa mukaan, mutta kyllähän tällainen prosessi vaatii intensiteettiä.

Olen myös nauttinut siitä, että on saanut keskittyä olennaiseen. Olen seurannut mediaa vain vähän, somea sitäkin vähemmän ja tehnyt kaikkeni, jotta oman tontin asiat saataisiin niin hyvään pakettiin kuin ikinä on mahdollista.

On selvää, että monista asioista voi olla perustellusti montaa mieltä. Myös viiden puolueen ohjelma on valintoja. Sen synnyttäminen on edellyttänyt paljon keskustelua, tiedonhankintaa, erilaisten tavoitteiden ymmärtämistä ja yhteensovittamista. Kriitikoita tulee aina olemaan.

Avainrooliin nousee nyt toimeenpano. Hallitusohjelma ei ratkaise sitä, miten oikeaan suuntaan elävässä elämässä päästään. Toivon ministeriöiden virkakunnalle ja tulevalle poliittiselle johdolle voimia ja intoa miettiä parhaat mahdolliset tavat sekä työrauhaa huolelliseen tietopohjaiseen valmisteluun.

Ja jos joku ajattelee, että johan se ohjelma oli Iltalehdessä niin sanon, että teinä lukisin tänään julkaistun. Esimerkiksi meidän Osaaminen, sivistys ja innovaatiot -ryhmän osalta mediassa näytti pyörivän joku monta päivää vanha versio. Hieman harmitti, kun sitä alettiin siteerata monissa keskusteluissa kuin se olisi lopullinen.

Lopuksi kiitos vielä kaikki viiden puolueen kanssaneuvottelijat! Kiitos kuvan ilmiöryhmämme – erityisesti ryhmämme pj Hanna Kosonen – sekä Sdp:n neuvotteluorganisaation johto, joka teki käsittämättömän hienoa työtä. Teitä todennäköisesti kritisoitiin koko ajan ja tilanteetkin muuttuivat, mutta suuntanne pysyi selkeänä ja kirkkaana. Uskoni monimutkaisen maailman ymmärtämiseen ja käsittelyyn osana poliittista prosessia lisääntyi tämän kokemuksen myötä, vaikka turhautumisen hetkiäkin oli!

Viimeinen kiitos menee perheelle ja lastenhoitajille. Tiesitte, mitä teimme ja miksi olin pois. Kannustitte ja autoitte. Annoitte ajan ja tilan. Tajusitte, että näinä viikkoina ei pystynyt juuri ennakoimaan. Lintsillä kuitenkin on käyty. Ja kevätjuhlassa. Rakastan teitä. Nyt ne hallitusneuvottelut on loppu.

Viimeinen päivä.