Processed with VSCO with f2 preset

“Olin 24 vuotta rikollinen, olin samaan aikaan myös mielisairas. Kun 1980-luvulla asiat alkoivat hieman muuttua, tuli takapakki nimeltä AIDS. Kehotuskielto oli voimassa 1999 saakka. Siihen asti olimme näkymättömiä. Olen kuitenkin päättänyt, että kun vaan on sinnikkäästi olemassa, niin asiat muuttuvat.”

Pilvin luona -illassa Marsa Luukkonen, 71, kertoi oman elämänsä tarinaa ja samalla, miten yhteiskunta on muuttunut. Tarina on raju, traaginen ja täynnä epätoivoa. Mutta se on myös tarinan hienosta isästä, ihmisten voimasta, erityisestä ihmisestä ja maailman  muutoksesta. Tarina on täynnä hersyvää huumoria, koska sitä on tarvittu, jotta vähemmistön edustajana on jaksanut elää muutoksen läpi.

Ystävystyimme Marsan kanssa 25 vuotta sitten. Eniten minua kosketti, kun Marsa kerran sanoi, että on kovin väsynyt olemaan puheenaihe, vähemmistön edustaja, jonka on ajettava asiaansa. Silloin päätin, että teen omalta osaltani kaikkeni, että minun elinaikanani muutos Suomessa olisi pysyvä ja lopullinen.

Viime vuosina maailma on muuttunut paremmaksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja siihen liittyvät tasavertaiset mahdollisuudet ja oikeudet vanhemmuuteen olivat laaja ihmisoikeusasia. Toimeenpano näyttää tosin vielä takkuilevan: hiljattain tuttu naispari sai Helsingin kaupungilta kirjeen, joka ei tunnistanut heidän avioliittoaan ja vaati yhteisen lapsen isyyden selvittämistä. Kaupunki selvittää nyt asiaa.

Lainsäädännössä translaki pitää saada seuraavan hallituksen työlistalle heti ja säätää niin nopeasti kuin mahdollista. On ihmisoikeusrikos, että vaadimme 2020-luvulla lisääntymiskyvyttömyyttä eli käytännössä pakkosterilointia. Muun muassa Amnesty on tähän toistuvasti puuttunut. Lisää täällä.

Pari viikkoa sitten istuin kirkossa, kun kaksi miestä meni naimisiin. Toivon, että kaikki kirkon piirissä vaikuttavat ihmiset huolehtivat, että tästä tulee mahdollista kaikkialla Suomessa. Rakkauden tähden.

Ps. Marsa sponssasi erityisvaalimainoksen ekoissa vaaleissani 2009.

Processed with VSCO with g3 preset
Processed with VSCO with f2 preset