Kirjoitin facebookissa, kuinka karjalaishämäläisistä sukujuurista minussa näin joulun aikaan hersyy eniten karjalaisnainen. Yksi hämäläinen perinne on kuitenkin tosi tärkeä: imelletty perunalaatikko.

Lupasin reseptini. Lammin mummo opetti ”pernalaatikon” teon aikanaan. Sittemmin olen vuosien mittaan tuunannut ja tarkentanut reseptiä. Näillä ohjeilla pitäisi onnistua ja saa soittaa akuutteja lisäohjeita! Hienoa on myös se, että laatikon voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi pakasteeseen ja paistaa sitten suoraan joulu- tai pitopöytään. Kätevimmin laatikko syntyy aloittamalla illalla, imellyttämällä yön yli ja viimeistelemällä työ aamulla.

1 iso vuoka (riittää 6-10:lle syöjälle)

1,5 kg perunoita, jauhoinen lajike (2017 testasin S-ryhmän punaisessa pussissa myytävää “suomalaista muusiperunaa”, aiempina vuosina olen testannut pito, van gogh ja Pirkan punaisessa pussissa myytävä peruna)

3/4 dl vehnäjauhoja

4-5 rkl siirappia

3-4 tl suolaa

1-1,5 rkl sokeria

7-9 dl (punaista) maitoa

100g voita

(vajaa 1/2 tl muskottipähkinää)

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä.

Kuori perunat kuumina ja survo hyvin. Itse pidän perunat kuumassa kattilassa, jotta survos säilyy lämpimänä. Parhaan (=ei paakkuja) lopputuloksen saat viimeistelemällä survoksen yleiskoneella tai sauvasurvimella. Tämä työvaihe kannattaa tehdä huolella niin lopputulos on mahdollisimman samettista!

Lisää vehnäjauhot, sekoita ja anna imeltyä lämpimässä yön yli. Itse laitan survoksen kattilassa kansi päällä 40-50 asteeseen lämmitettyyn uuniin.

Sekoita aamulla seokseen maito, sulatettu voi ja mausteet. Maidon määrää voi säädellä sen mukaan, kuinka notkean laatikon haluaan. Laatikko löystyy paistettaessa hieman.

(tässä vaiheessa seoksen voi pakastaa ja sulattaa aikanaan ennen käyttöä)

Paista voidellussa vuuassa 150 asteessaa 2-3 tuntia. Laatikko kuplii uunissa, joten vuokaa ei kannata laittaa täyteen.